maandag 29 maart 2021

Bloggen: mijn afknappers bij het lezen van blogartikelen

Bloggen: mijn afknappers bij het lezen van blogartikelen
bron

Ik kwam tussen mijn concepten voor blogposts nog eentje tegen dat al dateert van 2015, met daarin wat tips van mezelf over waar ik als bloglezer op afknap. Tijd om dat eindelijk eens uit te schrijven vond ik.

Er is al heel wat geschreven over hoe een goede blog er zou moeten uitzien en hoe je "bloggen" moet aanpakken. Er bestaan zelfs blogs die alleen maar daar over gaan. Maar vaak vind ik die tips eerlijk gezegd je reinste onzin. Voor mij bestaan er namelijk geen regels voor een goede blog, ik hou me alvast niet aan een hoop van die regeltjes.

De enige raad die ik je kan geven over de inhoud van je blog is: schrijf niet voor een publiek - toch niet als je een goede en persoonlijke blog wil ( dat geldt wellicht niet als je blog vooral commerciële doelstellingen heeft) maar schrijf vertrekkende vanuit jezelf, schrijf wat je zélf kwijt wil. Niet wat je denkt dat de lezer wil lezen.

Bloggen: mijn afknappers bij het lezen van blogartikelen
bron

Ik schrijf niet alleen op mijn blog, maar ik léés er ook heel wat. En soms kom ik dingen tegen waar ik erg op afknap. Mijn persoonlijke afknappers heb ik hieronder opgelijst. Doe ermee wat je wilt. Want dit zijn geen geboden of waarheden, het zijn mijn persoonlijke afknappers en ik heb de waarheid niet in pacht. Ik ben wel benieuwd of jij als bloglezer dezelfde afknappers hebt. En of je er misschien al bent tegen gekomen op mijn blog 😇.
  • De '10 tips om ...'-lijstjes: "10 tips om je huis fleuriger te maken! 10 tips om om te gaan met moeilijk etende kinderen. 10 tips om af te vallen" .... Kan uiteraard ook met een ander getal en met een variant op het woordje 'tips' . Ze suggereren een expertise die de blogger in kwestie vaak niet echt heeft. Niet alleen door het lijstje op zich, maar ook door de stelligheid waarmee het geponeerd wordt als onwrikbare 'feiten' ipv als de persoonlijke ervaringen of meningen die het eigenlijk zijn. (Vandaar ook dat ik deze blogpost zeer bewust schrijf vanuit wat "ik" als lezer vind en niet als "10 afknappers bij blogs".)
  • Het veelvuldig gebruik van het woordje 'leuk'. Daar is mijn vader verantwoordelijk voor. Sinds hij eens een tirade afstak tegen dit volgens hem vermaledijde woord, heb ik er een soort van ingebouwde radar voor en huiver ik telkens een beetje als ik ergens het woord tegenkom. 1 keertje kan ik nog wel verdragen, maar een blogpost vol vind ik echt niet leesbaar.
  • In hetzelfde bedje ziek: het kwistig gebruik van Engelse termen in Nederlandstalige teksten.
  • Links die in hetzelfde frame openen ipv in een andere pagina.
  • Het gebruik van mooie doch onleesbare lettertypes. 
  • Het gebruik van mooie doch veel te drukke en onleesbaar makende achtergronden voor tekst. Gelukkig lijkt dit hoe langer hoe minder voor te komen.
  • Te kleine foto's. Ik hou van (mooie) foto's op blogs. Maar sommige bloggers hebben nooit uitgezocht hoe ze het formaat van een foto kunnen wijzigen in hun blogpost waardoor de foto's die het artikel illustreren zo klein zijn dat je als lezer niet echt kan genieten van de schoonheid van de foto. Zonde, zeker als de foto eigenlijk erg goed is.
  • Geen foto's in het artikel: dat is natuurlijk een erg persoonlijke voorkeur, maar ik vind beeld erg belangrijk bij een blogpost. Blogs die geen foto's plaatsen bij hun artikelen moeten toch extra goed presteren op andere vlakken om me te overtuigen om de moeite te doen om het te lezen.
  • Verwarrende slecht werkende flitsende bloglay-out. Ik wil op een blog direct kunnen zien wat de laatste blogpost is en die makkelijk kunnen openen. Ik wil ook kunnen zoeken op een logische manier: met trefwoorden, of chronologisch of zo.
  • Blogposts zonder datum. Sommige bloggers kiezen er voor om geen datum weer te geven bij het artikel om te voorkomen dat het artikel gedateerd wordt bevonden na een tijd. Bij mij werkt dat omgekeerd. Als ik niet kan zien wanneer het geschreven werd, dan lees ik het vaak niet. Een datum is meer dan gewoon een getal, het maakt deel uit van de context van het blogartikel.
  • Gesponsorde blogartikelen. Ik doe het zelf niet, al begrijp ik best dat sommige bloggers hun blog willen gebruiken om er een extraatje mee te verdienen. Maar ik vind dat zelden interessante artikelen die ik vaak inhoudelijk niet geloofwaardig vind en zelden de moeite waard om te lezen. Reviews van allerlei dingen kunnen voor mij wél interessant zijn, als ze niet gesponsord zijn en geschreven uit persoonlijke drang om er iets over kwijt te willen. Blogs wiens bestaanreden alleen bestaat uit gesponsorde content lees ik gewoon niet. Dat geldt trouwens ook voor instagramaccounts.
  • Gesponsorde blogposts waarbij niet werd aangegeven dat ze gesponsord werden. Dat is voor mij 1 van de grootste afknappers. Ik zie het gelukkig hoe langer hoe minder want blijkbaar is toch stilletjesaan in én blogwereld én commerciële sector die een beroep doen op bloggers doorgedrongen dat dat echt niet kan. Het mag ook niet trouwens.
  • Pop ups allerhande: met reclame, of met "hey, wacht, niet weggaan! schrijf je in op mijn nieuwsbrief ". Zooooooo irritant! Dit staat ook ergens bovenaan op mijn lijstje van ergernissen op blogs.
  • Een blog vol reclamebanners waartussen je moet zoeken naar de eigenlijke content. Wil je een centje verdienen aan je blog door een reclamebanner te plaatse? Niet mijn ding maar dan kan ik nog voorbij kijken. Maar je blog vol zetten met banners waardoor je als lezer de eigenlijke tekst nauwelijks vindt of in je leesritme gestoord wordt door weer eens een banner met oninteressante reclame is echt een afknapper.
  • Moeilijke reactieformulieren: dat is iets wat je als blogger niet helemaal in de hand hebt. Want deze formulieren worden vaak standaard voorzien door het platform waarop je blogt. Ik heb er op mijn blog voor gekozen om een reactie eerst te modereren alvorens het te plaatsen om zo de overvloed aan spamreacties weg te houden van mijn blog. Maar ik ben me ervan bewust dat dat reageren niet makkelijker maakt. Voor de minder ervaren bloglezer is het reactieformulier van mijn 'blogspot'blog ook niet erg doorzichtig. Maar sommige dingen zijn écht niet nodig:
    • zoals eerst alle foto's met verkeerslichten moeten aanklikken of een code met overtikken: zet dat af!
    • en reactieformulieren die je alleen kan invullen als je je lid maakt van de blog: niet doen!
  • Blogartikelen met daarin een vlog. Als ik een vlog wil zien, kijk ik wel via het daartoe geijkte kanaal.
  • En om te eindigen eentje die gelukkig uitstervend is: blogs met muziekjes die onmiddellijk beginnen te spelen.

Bloggen: mijn afknappers bij het lezen van blogartikelen
bron

Mijn eigen blog bestaat ondertussen meer dan 10  jaar en daarom ben ik hem helemaal vanaf de eerste blogpost aan het herlezen en eventueel actualiseren of aanpassen. En ik heb ook op mijn eigen blog wel wat afknappers gevonden. Een aantal probeer ik er uit te halen, anderen horen gewoon bij hoe ik blog. Dit zijn een aantal dingen die ik op mijn eigen blog tegenkom:
  • Tikfouten ( ik ben de koningin van de tikfouten. Deels omdat de letters op mijn toetsen niet meer leesbaar zijn, maar ook omdat ik te onzorgvuldig en snel tik en er vaak overkijk).
  • Het niet gebruiken van hoofdletters en leestekens. Ik hoop dat ondertussen wél goed te doen, maar in oude blogposts kom ik het nog vaak tegen.
  • In herhaling vallen.
  • Rommelige pagina's. Maar daar wordt aan gewerkt. Als ik eens tijd heb ... :) .
  • Links die niet meer werken.
  • Verspringende lettergroottes: dat probleem had ik vaak in de beginjaren van mijn blog, maar ik vond ondertussen hoe ik dat kon corrigeren. Maar de interface van blogger is recent gewijzigd (ik vind het helaas niet beter), sindsdien is dat euvel dubbel en dik terug en ik weet echt niet meer hoe ik dat kan oplossen. Na het schrijven ziet mijn tekst er goed uit, de letters hebben de grootte die ik wilde. Maar bij het verschijnen staan er ineens heelder woorden en zinnen erg groot of erg klein. Zot word ik daar van!
  • En misschien wel de grootste maar de moeilijkste om aan te passen: te veel foto's ;) .

Zo, nu is het aan jullie: herkenbaar? Of juist niet? Of nog andere afknappers? Ik ben benieuwd!

3 opmerkingen:

  1. Bij mij kan iedereen reageren, maar ik hoorde laatst toch dat anderen die stoplichten en nummerborden wel te zien krijgen en moeten aanklikken alvorens te kunnen reageren. Ik ontdekte dat Blogger dat doet als iemand zonder Blogger-account reageert. Ik vind het je reinste flauwekul en als ik een captcha op mijn blog wil, dan doe ik dat liever zelf, zonder dat Blogger dat voor mij beslist. Maar ja, zo werkt het blijkbaar niet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies de reden dat ik ooit ben overgestapt van Blogger naar Wordpress, want daar ben ik de baas :) Ik heb inmiddels wel weer een captcha voor mensen die niet ingelogd zijn, maar dat is omdat ik mensen toesta om foto's bij een comment te uploaden (en foto's in formulieren zijn altijd een potentieel risico). Eigenlijk is het gewoon heel jammer dat dit soort dingen moeten omdat er mensen zijn die misbruik maken van andere mensen...

      Verwijderen
  2. Hi hi ik moest wel gniffelen om deze blog, want ja ik herken ook blog-irritatie hoewel mijn lijstje er wat anders uitziet. Ik ben juist dol op een top tien en een fancy nieuw design dat net even anders is kan ik ook wel waarderen. Wat ik net als jij irritant vind, zijn muziekjes die zomaar gaan spelen en pop ups (zo van 'hallo, mag ik eerst even kijken voor ik iets onder mijn neus geduwd krijg?').

    Gesponsorde linkjes vind ik weer niet zo'n probleem, mits iemand vanuit zijn/haar hart schrijft. Zelf gebruik soms affiliate links, maar ik draai het altijd om. Ik schrijf vanuit de inhoud en achteraf bekijk ik of er dingen bij zitten, die ook via bol.com te koop zijn. Ik link dus alleen naar dingen die ik zelf koop/gebruik. Tja, een wordpress blog kost nou eenmaal best wat geld. Hopelijk vind je mijn blog daarmee geen afknapper ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com