dinsdag 4 augustus 2015

Recept: zuiderse satés

Recept: zuiderse satés

In de supermarkt kan je satés kopen in alle mogelijke smaken en marinades. Maar ik vind het plezanter om dat zelf te maken. 
Dus ging ik op zoek naar een receptje voor een lekkere pittige zuiderse marinade en dat is deze geworden. 
Recept: zuiderse satés

INGREDIËNTEN
- vlees : Ik gebruikte varkenshaasje en een stuk lamsvlees. Ik denk een 300 gram van elk. 
- kruiden : 
   * een eetlepel paprika
   * een eetlepel gekneusde verse tijm
   * 2 eetlepels gemalen komijnzaadjes
   * wat pilipili
   * 1 theelepel oregano
- een paar flinke tenen look . Ik gebruikte 2 bolletjes, maar dat zijn bolletjes van eigen kweek en die zijn erg klein in vergelijking met die van de winkel. Neem een teen of 4 of zo . 
- een kop olijfolie
- satéstokjes


Recept: zuiderse satés

ZO MAAK JE HET :

Snij het vlees in stukken. 


Pel de look.
Ik  raspte hem vervolgens tot moes op de lookrasp, maar als je dat niet hebt kan je hem fijnknijpen of in kleine stukjes snipperen. 


Verzamel alle kruiden en doe ze samen met de olie en de look in een pannetje.


Maak de olie warm zodat de kruiden zich goed vermengen in de olie.
Laat de olie dan terug afkoelen.


Doe het vlees in een glazen of porseleinen kom en giet de olie er over. Roer elk stukje vlees langs alle kanten doorheen de olie.
Dek de schotel af en zet hem in de ijskast.
Ideaal is dat je dit mengsel een hele nacht laat staan. Maar als dat niet kan doe je het gewoon zo lang mogelijk. 
Ik heb ze zelf ook maar een paar uren laten staan en ze waren ook zo lekker. Maar hoe langer het vlees heeft getrokken, hoe lekkerder.


Steek de stukjes vlees op stokjes.
Als je ze gaat BBQen kan je de stokjes best even in water laten weken. Zo voorkom je dat ze verbranden als ze op de BBQ liggen.
Ik maakte zelf korte satékes door een stuk van de stokjes af te knippen : Ik bakte ze namelijk in de pan en als ik de stokjes lang laat kunnen ze er niet in.



Bak de satékes lekker bruin maar niet te gaar . Anders wordt het vlees taai. 

Recept: zuiderse satés


Ik diende ze op met tzatziki, deze heerlijke linzensalade en een gekruide
couscous/granenmengeling van Delhaize.

Recept: zuiderse satés

En zo had ik een heerlijk zuiderse zomerse maaltijd !

Recept: zuiderse satés


Meer recepten ? Hier !


1 opmerking:

  1. Goh dat ziet er echt super lekker en smakelijk uit! En die foto's!! Ik waan me net in een chique restaurant in Marrakech

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com