Zie eens hoe mooi mijn snijbiet er bij staat !
Tijd om er nog eens van te eten dus...
Ik heb momenteel 1 rode, 2 gelen en 2 witten staan in de voortuin, maar vooral deze rode staat er zo goed bij.
Snijbiet is lekker in de wok, dus heb ik er een oosters getint wokgerechtje mee geïmproviseerd.
Er ging in :
De stelen van wat stengels snijbiet, zeer goed afgespoeld en in stukken gesneden.
De bladeren heb ik apart gelegd en wil ik eens proberen te verwerken op dezelfde manier als verse spinazie in spinaziestoemp.
Volgens mij kan dat niet anders dan lekker zijn...
Chinese champignons : die koop ik in de Sun Wah aan het station in Antwerpen , in gedroogde vorm : een paar uur in water zetten en in schijfjes snijden en je kan ze verwerken.
Ik vind dit wel lekker bij wokgerechten of in oosterse soep, maar ze hebben een nogal uitgesproken smaak waar je van houdt of een hekel aan hebt...
Ik vind ze heel lekker...
In dunne lapjes gesneden rundsvlees. Ik had nog steak in de diepvries zitten en da's dan wel handig want het snijdt veel makkelijker als dat nog niet helemaal ontdooid is.
wat uiringen...
een teentje look, of 2 , of meer...
Bamboe, ook uit de Sun Wah.
Je kan dat kopen in blik of in glas.
Ik spoel dat altijd wel wat uit voor ik er mee kook, omdat dat anders nogal bitter kan smaken.
Verder ook nog :
- kokosmelk. Ik wilde eigenlijk eerst wokken met oestersaus, maar die bleek op te zijn. Maar als je oestersaus of kokosmelk in huis hebt, kan je altijd wel iets lekkers maken in de wok...
- sesamolie
- rijst
- arachide- of maïsolie
- eventueel wat limoen- of citroensap
- eventueel wat koriander, of gember, of pijpajuin,...
- eventueel iets pikants, ik gebruikte het laatste lekje van mijn olijfolie met pikante peperkes...
- bloem
Hoe maak je het ?
- Bij wokken is het voorbereidend werk het meest tijdrovende : alles fijn snijden en wassen... Ik zet als ik wok alle ingrediënten al klaar in aparte bordjes en kommetjes zodat ik snel verder kan wokken...
- rommel het vlees door wat bloem met peper en zout en wok het vlees in porties en snel min of meer gaar... min of meer want rundvlees mag best nog wat rood blijven...
Als ik wok , wok ik graag het vlees, de kip of de scampi's eerst en ik houd ze dan opzij als ik de rest maak.
En geloof me ; niks zo lekker als stiekem al eens proeven van de versgewokte hete stukjes vlees of kip !
- wok dan de groenten : eerst de ui in de wok, dan de snijbiet erbij en daarna de andere groenten en de geperste look Ik doe dat in volgorde van gaartijd : dingen die wat meer tijd nodig hebben eerst, de rest wat later.
- dan mag er wat sesamolie bij, niet te veel, wat serieuze druppels is genoeg, of een theelepelken, of zo. Het voordeel van sesamolie is dat het een sterke lekkere smaak geeft zonder veel nodig te hebben. Sesamolie is niet echt geschikt om mee te bakken, het is meer een smaakgever.
Ook wat sojasaus erbij en een portie kokosmelk en dan mag dat allemaal heel heet worden.
Wil je er gember of citroensap of iets pikants bij : het is nu de moment.
- laat dat allemaal zeer heet worden en dien op met rijst...
En bij mij gaat dat zo :
Men neme een kom en daarin leg je een bodem rijst...
- Daarop een laag(je) wokgroenten met saus...
- en daar bovenop het vlees...
En als ge koriander of pijpajuin in huis hebt of zo, strooi je dat er ook nog over...
Ik ben gék op snijbiet. Zo lekker!!
BeantwoordenVerwijderen