donderdag 23 augustus 2012

Recept: waldorfsalade

Weer zo'n zalige zomersalade !
Ik ontdekte het recept in een kookboekje.
Maar ik heb geen goesting om het erbij te pakken en ik verander zo'n recepten trouwens toch vaak, dus zal je het moeten doen met mijn natte-vinger-versie...

Recept: waldorfsalade



wat gaat er in ? 
- walnoten
- kip. Ik gebruik het liefst boutvlees, tegenwoordig te verkrijgen in den Delhaize. Da's sappiger. Maar als je het magerder wil, kan dat natuurlijk ook met filetjes.
- witte selder, ook wel eens voetselder genoemd. Verse uiteraard...
- kippenbouillonblokje
- zure room
- mayonaise
- wat sla
- 2 rode en 2 groene appels - als je het voor 4 personen maakt tenminste
- peper en zout
- verse dragon
En dat is't geloof ik...

Recept: waldorfsalade

Hoe maak je het ? 

- Volgens het kookboek moet je de bouillon aan de kook brengen, afzetten en dan de kippenfilets er 10 minuten in laten liggen. Dan zouden ze gaar zijn...
Bij mij dus niet...
Ik laat ze dus wat koken, controleer regelmatig of ze binnenin al gaar zijn en dat zal na een klein kwartierke koken zijn. Ongeveer. Laat het ook niet te lang koken, zeker niet met filets, want dat wordt taai...
- laat het kippenvlees afkoelen, maar dat moet niet ijskoud zijn. gewoon wat lauw of op kamertemperatuur...
- scheur het vlees in kleinere stukjes, maar ge moogt dat ook gewoon met een mes op een plankske in stukjes snijden als ge u daar comfortabeler bij voelt.
- snij een aantal stengels van de selder, spoel ze even af en snij ze in stukjes.
Dat mag bij de kip.
Volgens het boek moet daar niet zoveel selder in, een tak of 2 meen ik me te herinneren. Maar ik vind dat zo lekker dat ik er meer in doe. Da's trouwens gezond...
- doe er wat walnoten bij, zoveel als je zelf graag hebt.
- schil de appels en snij ze in stukjes. Ik had toevallig deze keer geen granny's want ze hadden die niet in Delhaize en mijn Marokkaanse groenteman was gesloten. maar dat is er toch echt wel heel erg lekker bij !
En weet ge wat ! Volgens mij is dat ook lekker als je die appels niet schilt en gewoon mét schil in stukjes snijdt....
Ook dat mag mee in de kom.
- Doe er dan wat sla bij. Volgens de kookboek ' jonge bindsla ', maar ik heb eerlijk waar geen idee wat dat is en had nog een restje rucola liggen en dat was ook lekker. Gewoon iets sla-achtigs dus...
- meng dan gelijke hoeveelheden mayo met zure room , fijngesneden verse dragon. In het recept zijn die verhoudingen anders: veel meer mayo dan zure room. maar ik hou toch wel van dat wat zurige frisse van die zure room en dus mag dat er van mij in grotere hoeveelheden bij. Voor de lijn hoef je het niet te laten: ik denk niet dat zure room vetter is dan mayo eerlijk gezegd...
Dat mag je dan door de salade roeren en direct opeten.
Bewaren  lijkt me wat lastig met die appel er in...


Smakelijk !


oh ja, en ik kan het toch niet laten om het effe te vermelden : ik ben een beetje jarig vandaag ! een 4 en een 5 ! In die volgorde . Morgen feest ! Maar nu hengel ik hiermee natuurlijk naar veel felicitaties ;)  

8 opmerkingen:

  1. Hiep hiep hoera! Geniet van je verjaardag en laat je maar flink in de watten leggen op deze zomerse dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd! En maak er een mooi nieuw jaar van!
    Groeten,
    Jacoba

    PS En de salade ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. doe mij maar met yoghort ipv mayo en room ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een dikke proficiat!!! Morgen is het de mijne, helaas in omgekeerde volgorde :-(
    Geniet van je feestje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ooooh net op tijd om je een dikke knuffel te geven voor jouw verjaardag! proficiat!
    en dit ziet er een heerlijk fris gerechtje uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ;-) bij deze dan van mij ook een dikke happy birthday !

    Je slaatje ziet er lekker uit !!

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com