maandag 14 mei 2012
Recept: asperges met botersaus en zalm
Soms ben ik een gelukzak.
Zoals die keer dat ik van mama een zak oude zelfgesponnen wol kreeg.
En zopas ook toen ik van papa een fantastisch kookboek kreeg...
Een gigantisch groot en zwaar kookboek...
In dit kookboek staan de gerechten per maand gesorteerd.
De ingrediënten zijn typisch dingen van hier, de recepten zijn eenvoudig en niet met 85 ingrediënten.
Da's handig in een happy-single-huishouden zoals het mijne :)...
Niet dat ik niet graag Indisch of chinees eet - integendeel zelfs - maar af en toe gewone kost van hier mag ook wel eens...
Ik maakte er al heel erg lekkere preisoep met spekjes uit.
En deze keer ging ik voor asperges.
Asperges moet ge toch een paar keer gegeten hebben in de lente.
Ik vind dat een heel lekkere groente.
Alleen spijtig dat ze vaak zo duur zijn en dat je ze moeilijk lang kan houden.
In het boek staan veel recepten met asperges, en ik besloot te gaan voor de versie met blanke boter en gerookte zalm.
En ik besloot het eens helemaal te doen zoals beschreven...
Dat gaat zo :
ingrediënten
- asperges. Ik krijg met gemak een hele bussel op en da's wel veel maar gezond en dan mag dat...
- gerookte zalm
- witte wijnazijn
- koude echte boter
- cresson, maar da's meer voor de garnituur dus niet absoluut noodzakelijk.
- sjalot
hoe maak je het ? :
- snipper de sjalot
- schil de asperges ( ik doe dat met een dunschiller ) en doe de schillen in een kookpot. Gooi ze niet weg !!!!! Je kan dat schillen best redelijk grondig doen want anders heb je een hoop draden in je mond en da's niet aangenaam...
Breek ook de onderkant van de asperges en kieper ze mee in de pot.
- doe een half literken water bij dat afval en breng aan de kook. Dat mag zo'n 20 minuutjes koken... .
- als dat klaar is, zeef je de vloeistof . Het is het vocht dat je nodig hebt. Nu mag je het afval weggooien.
- hou wat van dat vocht apart want dat heb je nodig voor de saus. 4 eetlepels per eenheid saus, dus reken maar uit hoeveel je nodig hebt voor het aantal personen waarvoor je kookt.
- het deel dat je niet nodig hebt voor de saus gebruik je om de asperges in te koken. Bij mij was dat niet voldoende want die moeten wel echt onder water staan. Ze zijn gaar na een 8-tal minuten koken. Hou ze warm terwijl je de saus maakt.
- kook een verhouding van 1 eetlepel witte wijnazijn op 4 eetlepels kookvocht samen met de gesnipperde sjalot in tot het ongeveer tot de helft van de hoeveelheid.
- dan voeg je er al roerend koude boter bij tot je een smeuïge dikkere saus hebt.
- kruid met peper en zout en zeef sjalotjes uit de saus.
- drapeer de asperges op een bord en voeg er de gerookte zalm bij. Decoreer met wat cresson.
- giet daarover de saus.
- volgens het boek kan je die saus niet opwarmen, dus je moet ze al la minute maken.
En ik at ze met rode aardappeltjes in de schil erbij en het was zalig lekker !!!
Volgens mij is dat trouwens ook lekker zonder zalm, gewoon vegetarisch... .
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Leuk om het met ons te delen. maar ik maak het helaas niet. Want mijn man eet het niet en de kinderen lusten het ook niet echt. Zonde om het dan te kopen en te maken. maar ik lust heel erg graag asperges.
BeantwoordenVerwijderenmmmmmmmm, water loopt me in de mond!
BeantwoordenVerwijderenGr. Alice
Mmmmm.....lekker! Ik zag ze zopas nog liggen in de winkel, maar ik vind ze idd ook altijd vrij prijzig. Dan heb ik ook nog 2 kinderen die ze niet lekker vinden...
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat ik ze deze week toch maar koop en dan jouw recept maak; de kinderen krijgen dan maar eens een potje groente. Ha!
Fijne week verder,
Karin
Dat ziet er heerlijk uit!!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het recept erbij hebt gezet.
Groetjes Petra
Lekkkeerrrrr!!!!!!! Tof van je papa voor zo'n goed kookboek te schenken, ik kijk uit naar nog veel meer lekkers!
BeantwoordenVerwijderenmmmmm zaterdag nog gegeten bij schoonmama voor moederdag
BeantwoordenVerwijderenDat is nog een kookboek dat ik bij in mijn kast zou willen (naast die andere 100+ lol)
Bedankt voor het recept! Ik ga het zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderen