Toen ik een tijdje geleden Sarah Devos in het één of ander canvaspraatprogramma zag vragen aan ik geloof Herman Brusselmans Tom Lanoye of hij kon zien welke van de 2 mastentoppen opgepeuzeld waren door een eekhoorn en welke door een muis, was ik direct geïntrigeerd. Ik hou namelijk van bos- en (bij uitbreiding van alle) natuurweetjes.
Ik vind het heel plezant om als ik in gezelschap aan het wandelen ben wat achteloos mijn kennis terzake te etaleren door te zeggen : 'zie! Da's nen wilde kastanje want die bolsters hebben korte pinnekes. En wist je dat je met die bolsters textiel kan verven? Mijn mama deed dat vroeger. En kijk daar! Boerenwormkruid! Ik vind dat zo schoon! En hoort! een specht! En kijk! kleefkruid! Ge moet eens voelen: dat plakt precies.'
Als ge met complete natuurnitwits op stap bent maakt ge indruk met zo'n weetjes, maar eigenlijk weet ik diep van binnen ook wel dat mijn kennis over de natuur heel beperkt is.
Maar ik vind zo'n weetjes plezant en als ik een nest schone rode kevertjes zie zitten op een boomstam, of een vogel met veel blauw tussen de bomen zie voorbij flitsen (dat bleek een Vlaamse gaai te zijn, midden in Deurne in het Bisschoppenparkje!) , of ik een libelle zie zitten en niet weet of dat nu een libelle is of een waterjuffer, dan vind ik het heel plezant om dat op te zoeken en zo weer een nieuw weetje toe te voegen aan het interessante weetjesarchief in mijn hoofd.
Die Sarah Devos bleek in dat programma over mastentoppen te praten omdat ze een boek had gemaakt: Het Bosboek.
Dat staat gewoon vol met zo'n weetjes! Ikke content dat te horen want ik was nog op zoek naar een verjaardagskado voor een vriendin die mee de club van de 50ers kwam vervoegen.
Het was wat lastiger om dat boek vervolgens na aanschaf terug af te moeten geven maar het is dat ik weet dat de ontvanger er ook content mee was en vooral dat ik wist dat er portemonneegewijs best nog een exemplaar afkon voor mijn eigen om het leed van het afgeven te verzachten ;) .
Wat een tof boek zeg: Het staat vol praktische tips en weetjes over dingen die je hier in deze contreien allemaal kan tegenkomen en doen in het bos. Ge moet daar zelfs niet voor naar een echt bos, gewoon in het park kan ook al.
Dankzij dit boek heb ik geen Frank Deboosere meer nodig om te weten wat voor weer het wordt als ik in een dennenbos rondloop. En ik ga eindelijk kunnen determineren welke meesjessoort zo graag van mijn zonnebloemzaadjes komt eten in de winter . En ik kan nu zelf uitleggen hoe je het verschil ziet tussen een libelle en een waterjuffer...
Ik ga dat natuurlijk allemaal niet verklappen. Ge moet het boek maar lezen :) .
En ik hoop heel erg dat Sarah Devos nog een vervolg maakt. Want er is nog zoveel dat ik wil weten...
Zoals: wie maakt deze reuzenholen in het park?
En van wie zijn dan die kleine holletjes? (Ik hoop zo op leuke beesten in het park aan de overkant!)
En welk beest heeft deze stam zo schoon weggevreten onder de schors? En wat kan je allemaal doen met mos? En waar vind je egels? En hoe oud worden roodborstjes eigenlijk? En hoe maak je eikelmannetjes? En waar slapen al die vogeltjes toch want ik zie zo weinig nestjes?
Bon, ik wilde gewoon maar zeggen dat dit dus een fantastisch boek is. ... . En dat ik vanaf nu nog meer indruk kan maken op mijn gezelschap als ik ga wandelen. Allez, als ze dat boek tenminste niet zelf gelezen hebben ....
(En dat zeg ik helemaal uit mezelf zonder er iets voor te krijgen. Ik heb namelijk een reclame- en sponsorvrije blog en ik heb dit boek - ondertussen zelfs al 2 keer - gewoon volle pot betaald) ...
Meer boekentips...
Staat op mijn boekenbeurs lijstje. Op en rond Antwerpen kunt ge vaak gratis wandelingen met gids doen. Ik deed al eens een vogelwandeling en leerde daar dat ge niet meer Vlaamse Gaai moogt zeggen, sinds een paar jaar is het gewoon Gaai. Een gratis weetje bij :)
BeantwoordenVerwijderenOh geweldig! Bedankt voor je fijne blogpost, seg, helemaal vrolijk word ik daarvan. :-)
BeantwoordenVerwijderenOh ja, en inderdaad: gaai is genoeg.