Ik had nog nooit gehoord van snijbiet tot ik jaren geleden startte met een moestuin en kennis maakte met Peter Bauwens zijn vergeten groenten.
En die voor mij onbekende groente bleek niet alleen mooi te zijn maar ook nog eens ongelooflijk lekker !
Sindsdien heb ik altijd snijbiet in mijn tuin staan, in potten en plantzakken en/of in volle grond.
Dit jaar hield ik het bij zakken .
Dat gaat goed, al blijft de plant dan wel wat kleiner.
Snijbiet is goed te kweken, ge hebt daar eigenlijk niet veel omziens naar eens het uitgekomen is.
Ik oogst de buitenste grotere bladeren en laat de rest van de plant staan en zo heb je zowat heel het jaar door oogst van deze plant.
Hij is namelijk als hij goed beschut staat ook winterhard : ik heb elk jaar in de lente frisse snijbietblaadjes voor in de sla van de planten van het jaar ervoor !
Slakken schijnen hem ook erg lekker te vinden : ik heb meestal niet veel last van slakken maar dit jaar was blijkbaar een goed slakkenjaar waardoor op deze moment veel van mijn snijbietplanten gaten vertonen in hun bladeren... .
Je kan de jonge blaadjes lekker tussen de salade mengen : snijbiet heeft een lekkere aardse smaak en past goed bij slaatjes.
Maar je kan er ook soep van maken of de groenten warm verwerken.
Ik vind ze bijvoorbeeld erg lekker in een stamppot en de laatste keer maakte ik dat zo :
INGREDIËNTEN :
- een ui
- eventueel een teentje look
- een klein beetje boter
- snijbiet
- aardappelen
- een beetje zure room
ZO MAAK JE HET :
- Ik gebruik in deze stamppot zowel de bladeren als de stelen maar bereid ze apart. Was de bladeren zeer goed ( want als het uit je eigen tuin komt hangt er in tegenstelling tot bij groenten uit de winkel wel veel zand aan ) en snij de stelen van de bladeren.
- De steeltjes mag je in stukjes snijden en de bladeren in grote repen
- Snipper de ui.
- Smelt een beetje boter en bruin de ui er in.
- Dan mag je de stelen mee stoven tot ze knapperig gaar zijn.
- Knijp het teentje look uit.
- Ondertussen staan uw patatten hopelijk al goed te koken of uw timing gaat niet uitkomen... ( dat had ik beter eerder gezegd zekers ;) ).
- Als de stelen zowat gaar zijn ( ze moeten niet tot moes gekookt zijn hé ! een beetje knapperig is veel en veel lekkerder ) gooi je er de bladeren en de gare aardappelen bij.
- Peper en zout en wat zure room naar smaak en stampen maar !
Ziet er lekker uit! Ik had er ook geplant in kleine een houten bak maar die bleven maar mini bij mij... En ook de slakken vonden ze lekker. Heb de bak uiteindelijk maar leeggemaakt... Het was mijn eerste moestuinjaar, misschien volgend jaar toch nog maar eens proberen. :-)
BeantwoordenVerwijderenHier ook snijbiet op het balkon! Mijn schoonmoeder had het altijd op de groentetuin. Wij hebben niet veel zon erop, maar snijbiet doet het geweldig! En zo mooi inderdaad. Ik maak er vaak frittata mee :-)
BeantwoordenVerwijderenWat heerlijk, ik kende het wel. Echter komt dit omdat ik in de voedselindustrie zit en stage heb gelopen bij de grootste verwerker van groente en fruit in Nederland. Maar wil volgend jaar zeker eens gaan kweken :)
BeantwoordenVerwijderenMooi en lekker, ga ik ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenIk kreeg het plantje kado in het voorjaar en sindsdien plukken we elke week een paar blaadjes die bij in een slaatje of tussende patatjes gaan. Jammie, ik ben ook verkocht.
BeantwoordenVerwijderenMjammie
BeantwoordenVerwijderenOok heel lekker in combinatie met fetakaas, bv in een quiche. http://huisvantantealice.wordpress.com/2013/10/05/trio-van-quiches/ Ik vind het een zalige groente, zowel om te zien als om op te eten.
BeantwoordenVerwijderen