Ik oogstte het al vrij vroeg : op de laatste dag van augustus.
Het groeide namelijk niet meer, had al een intense oranje kleur en de aanzet tot de plant was al geel aan het worden...
Het miniminipompoentje van vorig jaar heb ik maanden als decoratie gebruikt en heb ik helaas vervolgens moeten weggooien omdat het echt niet meer eetbaar was.
Dat wilde ik deze keer niet laten gebeuren.
Bij dit exemplaar zat tussen zijn verblijf in de tuin en de kookpot slechts een half uurke tijd...
Niet langer, maar ook niet korter.
Ah ja : dat pompoentje moest nog poseren voor mij !
Meestal doe ik curry in mijn pompensoep, maar omdat ik dit pompoentje zelf had gekweekt wilde ik ten volle van de smaak genieten en dus niet te veel overheersende kruiden gebruiken.
Ik hield het simpel, dit ging er in :
INGREDIËNTEN
- pompoen. Geen idee hoeveel ze woog, maar je ziet ze in mijn hand liggen hierboven : groot was ze niet...
- een aardappel
- een teentje look
- een rode ui
- een brikje kokosmelk
- anderhalve liter kippenbouillon, maar dat mag ook groentebouillon zijn...
- wat peper en zout
- pijpajuin
- wat vers geraspte parmezaan of iets dat er op lijkt
- bakstof
ZO MAAK JE HET :
- Schrob de pompoen goed onder de kraan . Ik gebruik in pompoensoep vaak ook de schil: die is erg smaakvol namelijk en geeft een extra zachte fluwelige textuur aan je soep.
En bij deze pompoen kon ik dat zonder gevaar doen omdat ik hem zelf kweekte en er niks opspoot... 100 % bio dus!
- Snij de pompoen in stukken en haal de pitten er uit- snij de ui fijn
- Schil de aardappel en snij hem in groffe stukken.
- Pel het teentje look.
- Giet een scheutje olijfolie of een andere vetstof in de pot en maak warm.
- Bruineer de ui tot hij glazig is en voeg er dan de groenten in stukken aan toe.
- Knijp het teentje look er bij.
- Laat wat stoven en voeg er dan de bouillon bij.
- Deksel op de pan en laat een dikke 20 minuten koken.
- Mix de soep en doe de kokosmelk er bij.
- Dien op met wat pijpajuin en parmezeaankaas.
- Eet op en denk terug aan al die verwachtingsvolle momenten dat je dat plantje hebt vertroeteld van zaadje tot pompoen in je bord en GENIET !
PS : wil je eens iets anders maken met pompoen en heb je inspiratie nodig ? ik verzamelde hier een hoop recepten ....
- Bruineer de ui tot hij glazig is en voeg er dan de groenten in stukken aan toe.
- Knijp het teentje look er bij.
- Laat wat stoven en voeg er dan de bouillon bij.
- Deksel op de pan en laat een dikke 20 minuten koken.
- Mix de soep en doe de kokosmelk er bij.
- Dien op met wat pijpajuin en parmezeaankaas.
- Eet op en denk terug aan al die verwachtingsvolle momenten dat je dat plantje hebt vertroeteld van zaadje tot pompoen in je bord en GENIET !
PS : wil je eens iets anders maken met pompoen en heb je inspiratie nodig ? ik verzamelde hier een hoop recepten ....
Je doet het ietsje anders dan ik, maar o wat klinkt jouw combi met kokosmelk lekker! Dat moet ik zeker een keer proberen!
BeantwoordenVerwijderenZelf gekweekt geeft toch zoveel extra! Hij ziet (lees:zag) er prachtig uit en smaakte vast net zo :-)
BeantwoordenVerwijderendeze japanse pompoenen zijn heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenik heb ze vroeger ook in de tuin gehad!
en ze worden niet groot,
maar smaken lekkerder dan die halloween pompoenen..
daar zit van alle pompoenen de minste smaak aan.
heerlijke soep heb je gemaakt.
ik gebruik de pompoen gewoon in stukken als ik soep maak.
Dat is dubbel genieten zo! Uit de tuin én lekker!
BeantwoordenVerwijderenWij hebben laatst ook zelfgemaakte pompoensoep gegeten, van een cadeaupompoen, geen eigen kweek, maar wel lekker! Heb je wel eens gekochte pompoensoep gegeten? Niet doen, is gewoon vies (sorry voor de fabrikanten, maar het is gewoon zo). Mooie pompoenfoto ook!
BeantwoordenVerwijderen