Lasange : dat zijn veel laagjes en veel saus.
En dat is vooral lékker !
Dus toen ik eters uitnodigde, besloot ik nog eens een schotel van dit Italiaans ovengerecht te maken.
Ik dook mijn bodemloze voorraad kookboeken in om een recept te zoeken.
In die kookboeken kom je natuurlijk talrijke lasagnerecepten tegen : laagjes en sausen, daar zijn veel variaties mee te maken.
Deze keer koos ik voor de versie met de échte bolognaisesaus ( volgens het boek toch ) .
Deze keer koos ik voor de versie met de échte bolognaisesaus ( volgens het boek toch ) .
Dit werd het recept na bewerking door mijzelve en komende uit ' big book of basics ' :
Ingrediënten voor 4 flinke eters :
voor de bolognaisesaus :
- olijfolie
- boter
- 2 teentjes look
- een ui
- een blik tomaten
- 1 tot 2 pékes ( wortelen )
- 1 tot 2 stengels bleekselder
- 300 ml rode wijn
- een bouillonblokje ( ik gebruikte van die geleibouillon met Italiaanse kruiden )
- minimum een halve kilo half om half gehakt
- een 100 gram gerookt spek ( mag ook pancetta zijn )
voor de witte saus :
- boter
- witte bloem
- melk
- peper en zout
- nootmuskaat
voor de afwerking :
- een grote bol buffelmozzarella
- een pak lasagneblaren
- versgeraspte grana padano da's een harde pittige Italiaanse kaas die veel goedkoper is dan parmezaan maar toch erg lekker. Maar het mag natuurlijk ook met echte parmezaan.
Zo maak je het :
bolognaisesaus :
Ik herinner me ooit bij Carluccio te hebben gezien hoe je echte Bolognaise moest maken en dat dat uren en uren moet opstaan. Mijn versie lijkt daarop, maar moet niet zo lang opstaan.
Trek er echter toch maar genoeg tijd voor uit want al bij al zitten er tussen de ingrediënten en lasagne op je bord toch ook wel een 2,5 tot 3 uur !
- Fruit de ui, de versgeperste look, de in blokjes gesneden wortel en selder en het in blokjes gesneden spek in wat olie en boter in een pot.
- Voeg het gehakt toe en laat het los bakken.
- Voeg de wijn, tomaten en bouillonblokje toe en laat dit allemaal op een laag vuurtje minstens een uur pruttelen.
- Proef af en toe, al is het maar om er nog meer goesting voor te krijgen tegen dat de lasagne klaar is
- Als de saus min of meer klaar is, kruid je eventueel bij met peper en zout.
De witte saus :
- of bechamelsaus, dat maak je gewoon zoals altijd, zijnde :
- Smelt wat boter in een pannetje.
- Doe er witte bloem bij en roer tot je een ' bol ' krijgt.
De witte saus mag best wel dik zijn, doe er dus genoeg bloem bij !
- Giet er onder voortdurend roeren met de klopper wat melk bij en blijf dit doen - beetje bij beetje - tot je genoeg saus hebt. Je mag een flinke portie maken ! Beter te veel dan te weinig : ik moest bijmaken namelijk ;).
- Kruid met peper , zout en nootmuskaat en laat het wat pruttelen op een laag vuurtje voor een 10-tal minuten. Hou wel goed in't oog dat dat niet aanbrandt wat dat gebeurt snel met zo'n saus !
de assemblage
- Snij de mozzarella in blokjes.
- Rasp de harde kaas.
- In een vierkante of rechthoekige schotel ( da's namelijk gemakkelijker ) schep je eerst een laagje bolognaisesaus, daarna een laagje witte saus en daarbovenop leg je een laag lasagnevellen. Dit herhaal je tot je ovenschotel vol is.
Tussen 1 van de lagen leg je ook nog een laagje mozzarella.
En je eindigt met een laag witte saus.
- Daarboven op strooi je de harde kaas.
- Dat mag nu allemaal op een middelhoge stand in een voorverwarmde oven en dat toch wel voor minstens een 40 minuten, langer mag ook.
In dit geval combineerde ik tomaat, kerstomaat, artisjokharten uit een glazen pot, babymaïs , stukjes bleekselder en primeurspinazie met wat olijfolie.
En lekker dat dat allemaal was !
mmmm!
BeantwoordenVerwijderenlijkt me heerlijk
BeantwoordenVerwijderenik ben lang geleden gestopt met lasagna maken,
daar ik het allemaal veel te lang vond duren.
gewoon spaghetti met deze saus is ook heeeeeeerlijk!
en veel sneller klaar!