maandag 19 september 2016

perenoogst en wat er mee te doenIn het midden van mijn welig groen voortuintje staat een perenboompje. Geërfd van de vorige huurster.
Toen ik hier pas woonde was ik al blij als er 3 peren aanhingen maar de laatste jaren zijn ofwel extreem goede perenjaren ofwel is dat boompje heel gelukkig bij mij want de oogst is tegenwoordig zeer overdadig.In de eerste jaren van overvloed verwerkte ik de peren tot heerlijke perenconfituur en maakte ik ze in volgens het recept van tante Gaby.
Maar wat stel ik vast: ik heb zelfs nog potten staan van 2011! Ik geef er nochtans elke keer als ik confituur maak weg. 
Het is niet dat die perenconfituur niet lekker is, het is wat mij betreft écht de lekkerste confituur die er bestaat. Maar ik ben eigenlijk geen confituureter.
En de ingemaakte peren zijn overheerlijk met een bolleke ijs, maar ik maak dat eigenlijk alleen maar als er mensen komen eten en dan vergeet ik vaak dat ik die peertjes nog in huis heb. Tegenwoordig laat ik een deel van de peren gewoon vallen. De bijtjes en de kruipende beestjes zijn daar zeer blij mee. 
De lekkere peren aan de boom trekken trouwens ook af en toe vogels aan die er met plezier stukken uitpikken. Het kan hen maar smaken hé.
Een ander deel deel ik uit.
En deze perfecte peer liet ik even hangen tot ze echt oogstklaar was, die wilde ik lekker zelf opsmullen. Na de fotosessie - die al watertandend gebeurde - natuurlijk....De peer dacht daar anders over. de binnenkant zag er zo uit...
Volgens mij zit daar de één of andere levensles in ....Het is dat ik mezelf heb opgelegd geen snoep en zoetigheden meer in huis te halen in een poging om een beetje van het overtollige stuk van mijn lijf te verliezen. Want anders had ik wel eens gezocht naar een recept voor perentaart. Volgend jaar ga ik dat zeker eens maken! En dan deel ik hier het recept , beloofd! ( iets met chocolade denk ik , njam! ) 


Maar nu kan je alvast gebruik maken van onderstaande perenrecepten:
de niet alles wat lekker klinkt is ook lekker peer-brie-witlooftaart
peren in siroop op de wijze van Tante Gaby
appel-peren-earlgreycconfituur
perencrumble
Heb jij een lekker perenrecept?


 Follow

5 opmerkingen:

 1. Ooooh lekker peertjes! Vroeger in Tiel hadden we een perenboom, maar die aten we altijd gewoon zo op want ze waren superlekker. Het was ook maar 1 boom. Nou ja, nu hebben we 1 pruimenboom maar die gaf ook zoveel fruit. Ik heb ook veel appels, ik denk dat het een goed jaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze rode besjes deden het dit jaar niet zo goed, maar de rest van het fruit ging geweldig! We hadden veel meer kersen en veel meer frambozen dan anders en nu doen de appels, peren en druiven het goed. Ik vries veel van mijn fruit in. Ik maak iedere morgen een smoothie als ontbijt en van de winter kan ik daar mooi fruit uit de vriezer doordoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Appel peer earl grey wat klinkt dat bijzonder. En die crumble hmmm met die klodder creme fraiche. Niet te versmaden. Leuk dat de peer het zo goed doet. Ik verheug ne op volgend jaar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, peer met chocolade, dat vind ik een van de lekkerste smaakcombinaties! Die witloftaart lijkt me ook wel wat, ik heb zelf een keer iets verzonnen met gestoomde witlof, zo saai, dus deed ik er peer en blauwe ader kaas bij, da's ook heerlijk. En die perencrumble, staat nog steeds op een sticky note in mijn agenda met " to do" erboven. Liet je die niet vorig jaar om deze tijd zien, dan zit dat briefje al een jaar in mijn agenda... het wordt hoog tijd!

  BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...