woensdag 14 oktober 2015

recept voor perencrumble


Het was weer een goed perenjaar. De takken van mijn perenboompje in de voortuin bogen zwaar door van de vele sappige peren die er aanhingen. 
Da's een groot contrast met de eerste jaren dat ik hier woonde. Toen kon ik de peren 1 voor 1 tellen en er waren jaren dat ik bij dat tellen zelfs niet verder kwam dan ' 1 '.


Ik vind peren erg lekker, maar tegenwoordig eet ik mijn fruit meestal zo en dan zijn peren ( en ook appelen en bananen ) niet zo geschikt. 
Ik maakte de voorbije jaren ook perenconfituur en peertjes op siroop maar daar heb ik nog een flinke voorraad van staan.
En toen kwam er een regenachtige periode met veel wind en lag het grootste deel van de peren op de grond. Ik besloot ze gewoon te laten liggen, volgens mij is dat wel goed voor grond en insecten- en vogelpopulatie in mijn tuin.De peren die de wind hadden kunnen trotseren deelde ik uit aan de buren en met de laatsten fabriceerde ik een receptje dat ik al heel lang eens wilde maken : perencrumble.
En toen bleek dat zo lekker dat ik spijt heb dat er geen peren meer aan mijn boom hangen :)
Ik baseerde me voor deze lekkernij  op een appelcrumblerecept dat ik al eens had gebruikt maar paste het wat aan. INGREDÏENTEN 
- 4 peren ( ongeveer 600 gram )
- 100 gram koude boter
- 175 gram bloem
- 100 gram suiker + nog een beetje extra naar smaak. Volgens het kookboek 5 eetlepels basterdsuiker maar ik gebruikte 2 eetlepels witte suiker en dat leek me ook al heel erg veel
- 1 theelepel kaneel
- 100 gram rozijnen
- 2 theelepels citroensap
- een beetje lekkere drank vond ik er toch echt bijhoren . Ik deed er een eetlepel of 2 sherry bij maar dan kan ook natuurlijk met anderen drankjes.
- eventueel zure room of ijs voor erbij ...ZO MAAK JE HET :

Verdeel de koude boter in kleine stukjes.  


Zeef de bloem er overheen


Daarover komt de 100 gram witte suiker


Ook mag er wat kaneelpoeder ( niet allemaal ! ) mee op de berg ...


Dat alles meng je met je handen door elkaar


Ik vind dat trouwens het minst leuke deel van het recept : ik hou niet van eten dat aan mijn handen plakt.
 Sommige mensen - Jamie Oliver bijvoorbeeld - genieten daar echt van en koken zo veel mogelijk met hun handen maar ik vind dat een erg vervelend gevoel en loop dan heel de tijd mijn handen te wassen.
Maar de beloning is lekker dus doe ik dat toch maar :)

Het is niet de bedoeling dat je een homogene smeuïg deeg krijgt, het moet allemaal wat brokkelig blijven maar toch ook gemengd


Schil de peren en snij ze in stukjes


Daarover mag wat suiker. Als je het recept volgt dat ik gebruikte als basis moeten er zelfs 5 eetlepels basterdsuiker bij maar dan heb je echt een mierzoet dessert volgens mij. Ik deed er 2 flinke scheppen witte suiker over ( ik  had geen basterdsuiker meer in huis ) en vond achteraf dat er bij die peren eigenlijk helemaal geen extra suiker nodig was. Het is volgens mij dus ook lekker zonder suiker onder de peren, er zit al suiker in het deeg hé ... Maar als je het graag heel zoet hebt ...


En de rest van de kaneel mag er ook bij 


De rozijnen erbij ...


Wat citroensap...


En de alcohol. Ik deed er een flinke eetlepel bij maar het mocht zelfs wat meer zijn vond ik achteraf 


Mengel dat allemaal door elkaar 


en verdeel het ofwel in kleine ovenschaaltjes ofwel in 1 grote 


Bovenop komt het deegmengsel, je mag dat wat aandrukken trouwens


En dan gaat dat allemaal de oven in. In mijn oven moet ik meestal de baktijden flink verhogen . Volgens het recept moet dit na een half uurtje in een voorverwarmde oven van 180 graden lekker warm en bruin gebakken zijn maar ik heb de mijn meer dan een uur in de oven gezet... De richttijd is dus wat in het kookboek staat, maar pas het dan maar aan aan je eigen oven ...


Ik heb ze allemaal zelf opgegeten ;) 
Op die manier heb ik kunnen testen hoe je ze kan bewaren. 
Ik stelde vast dat het niet uitmaakt of je ze allemaal klaarmaakt en vervolgens later terug opwarmt of gewoon met een folie erover in de ijskast zet tot je ze op een latere moment in de oven steekt.
Je kan ze in beide gevallen met gemak een dag of 3 in de ijskast laten staan.
Ik serveerde ze met een beetje zure room. Maar het kan ook met ijs natuurlijk. of zonder iets.


Smakelijk ! 

meer recepten op deze pagina of via deze tag ...

Follow

5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er overheerlijk uit. Ik weet wat ik ga maken deze namiddag ;)
  Qua schoonheid gaan de blauwe tegeltjes toch wel met de hoofdprijs lopen hoor, zo'n onderleggertjes wil ik ook wel. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb die eens kado gekregen voor mijn verjaardag en ze worden hier gekoesterd want ik vind ze ook heel erg mooi!

   Verwijderen
 2. Oh jum!! Dat klinkt heerlijk en ziet er heerlijk uit!! Dat gaat mijn volgende uitprobeersel worden. Ik probeer wat meer in de keuken te staan. En dan natuurlijk ook nog wat te koken/bakken ;) Je hebt het heel duidelijk weergegeven, dat gaat mij lukken. Dank je wel! Mooie foto's ook weer! Fijne avond nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat voor soort peren heb je gebruikt? Ze zijn mooi van vorm, de tweede van links is net een hartje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Peren uit mijn tuin! Ik heb geen idee welke soort het juist is want het boompje stond hier al toen ik hier kwam wonen. Ze lijken wel sterk op conference, maar zijn het niet.

   Verwijderen