woensdag 14 januari 2015

het niet-alles-wat-lekker-klinkt-is-ook-lekker-groententaartrecept : vegetarische witloof-peer-brietaart


Af en toe spreek ik af met vriend Nick en tegenwoordig ook met zijn lieve vriendin Tonia.
We doen dan iets plezants ( waar ik dan meestal genoeg foto's van maak voor minimum een blogpost of 5 ) en we koken dan samen iets dat meestal ook op mijn blog belandt.
( ah ja, als je graag en veel blogt moet die inhoud ergens vandaan komen hé ) 
Afgelopen kerstdagen stonden er groententaarten op het menu. 
Ik maakte een paar jaar geleden een paar keer deze overheerlijke tomaten-fetataart ( écht écht heel erg lekker, ik moet ze nog eens maken eigenlijk )  maar verder ben ik niet zo'n bakwonder.
Ik hoopte dus heel wat te leren.


Ik weet niet of jullie wel eens met andere mensen samen koken, maar ik ken niet zoveel mensen waar ik dat mee wil doen. Ik heb de ervaring dat dat wel eens conflicten meebrengt en er zijn veel messen in een keuken dus ik kook liefst alleen :)
Maar : er zijn uitzonderingen op elke regel en gewoonte : samen koken met Nick en Tonia is namelijk altijd plezant. 



Tonia is de ervaren groententaartbakster van ons 3 en stelde 2 groententaarten voor : een preitaart die ze regelmatig maakt en waarvan ik het recept later wel eens zal delen en een ook voor haar onbekend recept : de witloof - brie - peertaart.
Die laatste klonk zo lekker dat we het er alledrie over eens waren dat we dat zeker moesten proberen.
Maar helaas : ik moet toegeven : we waren ook unaniem in ons oordeel over het resultaat : niet dat het niet eetbaar was, maar we hadden er véél meer van verwacht en vonden ze echt niet lekker genoeg om daar zoveel werk in te steken. 



Ik had echter foto's gemaakt voor op mijn blog.
Na het proeven van de taart was ik van mening dat ik die foto's maar moest negeren wegens niet lekker genoeg om te delen.
Maar vriend Nick zei dat het misschien ook niet slecht was om eens een recept te delen waarbij je mensen waarschuwt dat ze eigenlijk de moeite van het maken niet waard is :)
Bij deze : hét recept
Maar wees niet boos op me als je teleurgesteld bent : Ik heb je verwittigd :)
En voor in't geval je ze toch maakt : ze was wel een pak lekkerder de dag erna. Ik at ze toen gewoon koud en ik vond de verschillende smaken iets beter tot zijn recht komen dan warm.   

DE INGREDIËNTEN 



- een pak bladerdeeg ( dat moet ge écht niet zelf maken ) 
- 4 grote stronken witloof
- 2 peren ( wij gebruikte zeer dikke peren, ik denk dat kleinere ( = gewoon formaat dus, de onze waren enorm ) beter zijn 
- 2 x een spie brie
- 2 dl room
- 4 eieren
- een zakje gemalen kaas
- een eetlepel mosterd 
- wat kaneel 
( die 2 dingen mag je weglaten als je weet waar je ' kaneelmosterd ' kan vinden . Dat stond namelijk in het recept maar omdat we geen idee hadden waar we daar moesten naar zoeken maakten we dat gewoon zelf met mosterd en kaneel )  
- als bijgerecht : een paksoi en wat look
- peper en zout
- bakmiddel
- olijfolie
- taartvorm
- bakparels of droge bonen
- bakpapier

ZO MAAK JE HET : 

Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden.
Het is handig als je een vel rond bladerdeeg koopt. Als daar een vel bakpapier onder zit moet je dat maar uitrollen en in de bakvorm leggen.
Anders snij je je bladerdeeg wat in de juiste vorm en leg je eerst zelf een stuk bakpapier in de taartvorm.
Prik wat gaatjes in het deeg met een vork


leg daarover terug een stuk bakpapier en verdeel er de bakparels of de bonen over.
Het papier zorgt er voor dat de bakparels of bonen niet in je deeg vast komen te zitten en de parels of bonen zorgen ervoor dat het deeg niet omhoog komt zodat je er daarna nog vulsel in kan aanbrengen.
Tonia raadde aan - ook al is dat in vele recepten, ook in dit , niet voorzien - om het deeg toch eerst even voor te bakken alvorens de taart te vullen.


Dat moet niet lang zijn : een minuut of 5 of zo. Genoeg om het wat steviger te maken.
Dan mogen de bakparels of bonen er weer uit en het bovenste bakpapiertje ook


Meng de eetlepel mosterd met wat kaneel : wij gebruikten een theelepeltje kaneelpoeder, maar ik zou het nu met wat minder doen. Maar als je héél erg graag kaneel lust ......



En smeer het mosterdmengsel dunnetjes uit over de taartbodem.
Ik was dat eerlijk gezegd vergeten en had de taart al helemaal mooi opgevuld : alles moest er dus terug uit .... 



Snij het witloof in 2 - dan heb je 8 stukken - en stoof het aan in wat bakstof.
Als het mooi gebruind is leg je het als een bloem met de punten naar het midden in de taartvorm


Schil de peren en snij ze in kwartjes. 
Tussen elk stuk witloof komt een stuk peer...


Verwijder de pel van de stukken brie en snij elk stuk in 4 zodat je 8 stukken brie hebt.
Schik ze tussen de peer en het witloof in de taartvorm





Kluts de 4 eieren met de room en voeg wat peper en zout toe.
Dit mengsel mag je over de inhoud van de taart gieten.




Verdeel er nog wat gemalen kaas over en de taart is klaar voor de oven.
Zet ze in de oven op een 180 tot 200 graden en laat ze een 3 kwartier bakken



Snij ondertussen de paksoi in stukken en snipper de look en als de taart bijna klaar is wok je de paksoi en de look even in de olijfolie.
Dat kan je trouwens ook in een gewone pan doen als je geen wok hebt.



Als de taart mooi bruin is en door en door warm, dien je ze op samen met de paksoi.


Ik heb dit recept niet verzonnen, het komt ergens vandaan maar ik heb geen idee van waar...
Ik kan er dus ook geen bron bij vermelden... ( moest je dit recept herkennen en de bron weten : geef me gerust een seintje ! )



De paksoi met look was heerlijk !
De taart was eetbaar....
Het samen koken was zo gezellig dat we het teleurstellend resultaat er met plezier bijnamen :) 



Maak je ze toch ? 
Laat me dan eens weten hoe ze bij jullie smaakte ? 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...