vrijdag 8 juni 2012

Recept: overhéérlijke vegetarische groentetaart !!!

Dit gerecht is op een maand tijd een klassieker geworden in de keuken des huizes ' me' ...
Want ik maakte het al 4 keer op een maand tijd én het werd geproefd en zeer lekker bevonden door de mama...

Recept: overhéérlijke vegetarische groententaart !!!


Ik ben niet zo'n goeie bakster.
Ik doe dat dan ook niet vaak .
Maar omdat dit recept er nogal simpel uitzag in een kookboek dat ik onlangs van papa kreeg, wilde ik het toch eens proberen.
Er gaan niet zoveel ingrediënten in en het zijn bovendien ingrediënten die ge makkelijk toevallig allemaal in huis hebt.
Op de foto zie je alleen de bovenkant, de tomatenkant dus...
Maar er gaat ook nog aubergine, feta en basilicum in... 


Recept: overhéérlijke vegetarische groententaart !!!Ingrediënten
- 4 tomaten
- 1 tot 2 aubergines
- een handvol verse basilicum
- ongeveer 200 gr feta. Ik gebruik de pakjes van 200 gram van Dodoni die je in Delhaize kan kopen. Feta kan soms net iets te wrang smaken naar mijn goesting, en deze vind ik heel erg lekker.
- 1 tot 2 teentjes look
- 180 gr bloem
- 90 gr koude boter
- een beetje ijskoud water
- peper en zout
- olijfolie
- bakpapier
- witte boontjes of bakknikkers of zo : je moet ' blind bakken ' namelijk
- een taartvorm


Zo maak je het : 

Om te beginnen een waarschuwing : dit receptje is niet snel klaar. Als je het dus eens wil maken, zorg dan dat je er tijd voor hebt ! 

Recept: overhéérlijke vegetarische groententaart !!!


- Zorg dat je kokend water hebt, snij een kruisje onderaan de tomaten en dompel ze in het kokend water. Na een tijdje laat je ze schrikken in koud water en dan kan je het velletje er erg makkelijk afdoen.
Of kort samengevat : ontvel de tomaten ...
- Snij ze in kwartjes, leg ze in een vergiet en bestrooi ze met flink wat zout ( maar zorg dat het nog eetbaar blijft hé ! ) . Volgens het boek moet je dat doen omdat zo de tomatensmaak sterker wordt, maar nog een belangrijkere reden is dat het zout het vocht uit de tomaat trekt en da's handig om te voorkomen dat je taart wak wordt....Ik doe nog extra moeite om het vocht er uit te halen door ze regelmatig eens aan te drukken en te knijpen. Doe dat ook weer niet te enthousiast want het moet geen moes worden : het moeten stukken blijven die je nog makkelijk kan schikken op de taart.
- Verwarm alvast de oven voor op 180 graden
- Dan maak je best het deeg : 
               - zeef de bloem op een koel oppervlak . Ik doe dat gewoon op mijn tafel. Maar niet bijvoorbeeld op het blad van  je fornuis als daaronder de oven staat op te warmen !
               - doe er wat peper en zout bij
               - verdeel ( 'snij' in mijn geval, maar misschien heb je daar zelf een andere truuk voor  ) de koude boter in kleine stukjes
               - meng de boter en de bloem met je vingertoppen door elkaar , zo snel mogelijk, tot je een brokkelige deeg hebt...
               - maak dan een kuiltje in het deeg en doe er 4 eetlepels ijskoud water bij en kneed snel tot een vast deeg. Als dat deeg te droog blijft ( wat bij mij wel eens het geval is met 4 eetlepels water ) , kan je er nog een klein beetje extra water bij doen.
               - ik weet niet waarom - bakwonders kunnen me dat zeker uitleggen -  maar blijkbaar is het belangrijk dat je daar echt ijskoude boter en ijskoud water voor gebruikt. En ook dat je niet te lang kneed om te voorkomen dat het deeg warm wordt. Ik las zelfs ergens de suggestie om je handen eerst onder de koudwaterkraan te steken als die te warm zijn...
               - laat deze bol deeg minstens een half uur rusten in de ijskast
- Dan de aubergines : snij ze in schijfjes, leg ze op een bakplaat ( ik leg daar dan eerst een boterpapiertje op )  en bestrijk ze met olijfolie met wat peper en zout. Dan mogen ze een 8-tal minuten in de voorverwarmde oven.
- Als het deeg lang genoeg in de ijskast heeft gestaan, rol je het uit tot het in je taartvorm past.
- Zorg dat die bakvorm ingevet is of leg er een boterpapierken op.
- Dan nu iets heel belangrijks want ik was dat de eerste keer vergeten en dat was miserie : leg op het deeg terug een bakpapiertje ! Daar bovenop komt een lading witte boontjes of bakknikkers of zo : iets dat tegen de warmte van ene oven kan  kan en een beetje gewicht heeft.
- Volgens het kookboek moet je dat dan een kwartiertje mét bonen in een voorverwarmde over op 180 graden bakken, maar als ik die tijd volg heb ik nog rauw deeg. Ik verdubbel die tijden minstens, maar dat zal wellicht van je oven afhangen. Dat deeg moet niet al helemaal krokant en gaar zijn, maar mag toch wel al flink consistenter zijn als toen het er in ging...
- Dan haal je het bakpapiertje met het ' gewicht ' er uit en bak je het volgens het kookboek nog 5 minuutjes zonder verder, bij mij dus ook weer langer.
- Geloof me  : voorgaande is een belangrijke stap : de eerste keer had ik het maar half gelezen en de bonen recht op het deeg gekieperd. Gevolg : ze plakten er in vast en het deeg kwam in stukken uit mijn vorm gevallen... Leer van mijn stommiteiten zou'k zo zeggen ;) !
- Dan is het tijd om de taart te vullen : leg er een laag aubergineschijfjes op, bestrooi die met geperste look en verse basilicumblaadjes, daarover een verbrokkelde laag feta en helemaal bovenaan een laag tomaten. Er moet geen extra peper en zout in want de tomaten en de feta zijn al zout genoeg en je hebt ook de aubergines al gekruid.
- Het geheel mag nog een 20 minuten in een oven van 180 graden, maar ik heb toch graag dat dat echt heet is en ik doe dat veel en veel langer.

Recept: overhéérlijke vegetarische groententaart !!!

Volgens het boek is dit de hoeveelheid voor 4 personen, maar ik eet eerlijk gezegd met gemak zo'n halve op.  Nu ben ik wel een goeie eter - soms een beetje te goed geef ik eerlijk toe -  zeker als het lekker is. Maar misschien is het met 4 wel te doen als je er nog een salade bij doet en een soep vooraf eet of zo... En echt waar : da's dus zo ongelooflijk lekker !!!!!!!!!!!!!!!!

6 opmerkingen:

 1. Dat klinkt heeeeeeeeerlijk, ik ga het eens proberen als ik een middag tijd heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmmm! Ik krijg er honger van....
  Ziet er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ziet er heerlijk uit! maaaaaaaar... desondanks hou ik het voor de dagelijkse maaltijden liever bij gerechtjes die niet te veel tijd vergen. een uurtje maximum achter de potten staan is me meer dan genoeg! fijn weekend, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er inderdaad erg lekker uit... ik ben niet zo'n feta-kaas-eter (misschien door het wrange dat je daar beschrijft?) maar verwerkt in een quiche of een groententaartje moet ik dat misschien toch nog eens een kans geven en ook een tripje naar de delhaize doen ;-)

  Merci voor het recept !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ziet er heel lekker uit, maar ga voor de gemakkelijke versie gaan, met bladerdeeg of kruimeldeeg uit de winkel :) Zijn het nu trouwens aubergines of courgettes die je erin doet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aubergines ! de paarse dus !
   Maar misschien gaat het met courgettes ook wel, heb ik nog niet geprobeerd ;)

   Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com