dinsdag 20 september 2016

de zoo: magie in de vlindertuin


Mijn moeder woont in het hartje van Antwerpen met een prachtig zicht op de Schelde, maar zonder tuin.
Maar zoals zovele Antwerpenaren beschouwt ze de zoo als haar tuin. Een paar keer per week springt ze er eventjes binnen.


Af en toe ga ik met haar mee en het was op mijn laatste bezoekje samen met haar dat ik me - 'eindelijk!' zou ze zelf zeggen - liet overhalen om net als zij een jaarabonnement te nemen.


Een dagticket kost mij 24 euro. Da's niet goedkoop... Maar sinds kort word ik bij het stadspersoneel gerekend en daarom kon ik voor een 23 euro extra een abonnement nemen. 2 zoobezoeken en ik heb mijn abonnement er uit. En ik kan zo vaak naar de zoo gaan als ik zelf wil. Daar kan ik niet voor sukkelen. 
Als niet-stadspersoneel zou zo'n abonnement me trouwens een pak meer kosten en dan zou ik het niet gedaan hebben.


Ik heb al ruim gebruik gemaakt van mijn abonnement. Ik werk namelijk achter de hoek van de zoo en in de zomermaanden is de zoo open tot 7 uur waardoor ik de laatste week van augustus - tevens mijn eerste werkweek van het nieuwe werkjaar - na het werk nog eventjes een uurtje ging ontstressen tussen de pelikanen en de vlindertjes. 


Helaas is dat nu niet meer mogelijk: ik werk tot 6 uur en sinds september is de zoo een uur vroeger toe. Spijtig hé.
Maar ik ben er ook op weekenddagen al binnengesprongen, uiteraard steeds met mijn fototoestel in de aanslag.
Mijn instagramvolgers hebben al ruimschoots kunnen meegenieten van de plaatjes die ik er maakte :)


En ik vond al mooie voor mij eerder onbekende plaatsjes in de Antwerpse dierentuin. 
Zoals de vlindertuin. Ik heb geen idee hoe lang die al bestaat maar ik heb hem pas nu ontdekt.  Dé perfecte plek om alle stress van je af te spoelen en ondertussen 1 van mijn absoluut favoriete plekjes in de zoo.


Als je de deur van de vlindertuin openzwaait, stap je binnen in een sprookje. 
Je waant jezelf een elfje in een wondere wereld vol magische wezentjes. Er klinkt zacht een 'zen'muziekje, het is er tropisch warm, en de vlindertjes tuimelen al fladderend vrolijk om je heen.


Als je geluk hebt strijkt er eentje zacht langs je heen en heel soms komt er eentje wat uitrusten op je arm of hoofd.


Je kan er rustig rondwandelen tussen tropische planten, kabbelende watervalletjes en doorheen donkere grotten.


Daartussen staan schalen met stukken fruit vol snoepende vlinders. Je kan de vlinders met wat geduld en een vaste hand makkelijk fotograferen als ze zitten te eten of ergens zitten te genieten van de zon op hun vleugels. Als ze vliegen zijn ze moeilijker vast te leggen op foto. Het is mij nog niet gelukt maar ik geef het niet op. Tenslotte kan ik er nu zo vaak als ik wil gaan foto's maken, het moet toch ooit eens lukken dan.


Hoe meer zon, hoe meer vlinders zich laten zien.
Op sombere dagen nestelen ze zich liever hoog tegen de dakramen om toch wat zonlicht op te vangen en dan vliegen er minder rond. 


Je kan je ook ergens neerzetten op 1 van de bankjes en je moet al heel opgefokt zijn als je dan niet tot rust komt. 


Het zijn niet alleen de vlinders die de plek zo magisch mooi maken. Maar ook de beplanting is er prachtig, met palmen en slingerplanten en veel groen en - het is er namelijk niet alleen warm maar ook erg vochtig - paddenstoelen verscholen tussen al dat groen.


Dé blikvanger tussen de vlinders zijn deze blauwe exemplaren. Als ze zitten te eten met toegeslagen vleugels zien ze er weliswaar mooi maar wat onopvallend uit. Maar als ze hun vleugels openklappen tonen ze een prachtig blauwe kleur. Het zijn ook best grote vlinders, bijna zo groot als mijn handpalm. 


Maar er vliegen ook bescheidenere exemplaren tussen die als je ze beter bestudeert vleugels van een subtiele schoonheid hebben.


Ik weet niet of die vlindertuin het hele jaar door geopend is. Ik vermoed eigenlijk dat er zelfs in de zoo in de winter geen vlinders zijn. Maar nu zijn ze er nog, dus als je eens in de zoo bent moet je er zeker eens gaan kijken.
De vlindertuin ligt vlakbij de ingang. Hou er wel rekening mee dat het er heel warm en vochtig is...


Ben jij al eens in een vlindertuin geweest?


meer zoofoto's hier...

PS: Ik heb een sponsor- en reclamevrije blog en schreef deze blogpost dan ook op eigen initiatief en zonder enige vergoeding. 

 Follow

11 opmerkingen:

 1. Dank je dat ik even mocht meegenieten van jou prachtige vlinderfoto`s!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's! Ik ben heel lang geleden eens in de vlindertuin in Emmen (NL) geweest, maar dat vond ik zó mooi! En de laatste keer in de zoo in Antwerpen is ook al lang, lang geleden. Ik weet nog dat het toen niet zo'n mooie zoo was met vooral veel kleine hokken voor de dieren. Zo te zien en te horen is dat wel veranderd. Ik zou er weer eens moeten gaan kijken.
  Bedankt dat ik even een voorproefje kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig die vlinders. En ja ik ben wel eens in een vlindertuin geweest. Echt genietenis dat. (dierenpark Emmen)

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een wonderschone foto's heb je weer gemaakt. Ik ben eens in de vlindertuin in Emmen geweest en herinner me vooral de beslagen lens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er is precies ook een vlindertuin in Emmen leer ik uit jullie reacties :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Of ik ooit in de Zoo in de vlindertuin geweest ben, kan ik me niet meer herinneren. In de Dierentuin in Rotterdam ben ik er wel in geweest.

  Mooie foto's weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een ontzettend mooie vlinderfoto's. Ik kom al tot rust gewoon van naar je kiekjes te kijken <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je ze goed op de foto gekregen!! Prachtig. Ik ben laatst ook met m'n moeder naar de vlindertuin van de Passiflora Hoeve in Harskamp geweest. Prima manier om te ontstressen, je wordt zo in beslag genomen dat je even alles vergeet. Maar ondanks de voederschaaltjes lukte het me moeilijk om ze scherp en van dichtbij op de foto te krijgen, men, wat zijn die beesten snel. De mooie blauwe is mij alleen dicht gelukt, daar waren er zoveel van en die fladderen maar steeds rond achter elkaar aan. Heb ik 'm nu toch van dichtbij kunnen bewonderen, dankzij jouw foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. WAUW< heb echt genoten van je prachtige foto's!! Je kunt er stuk voor stuk zo ansichtkaarten van maken, zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen