donderdag 22 september 2016

Parijs: de mooiste boekenwinkel die ik ooit zag en lekkere koffie: tip


Moderne tijden.
Ik had een reisgids van Parijs bij, mét handig plannetje. Maar die is mijn koffer niet uitgeweest.
Ik doe het tegenwoordig anders: ik hang wat rond op het wereldwijde web, lees veel blogs en pin alles wat ik boeiend vind. Ook toffe plekjes in Parijs.
En zo komt het dat ik in hartje Parijs -  meer hartje Parijs kan je niet vinden -  een Engelse boekenwinkel binnenstapte.


Ik las een interessante blogpost over de schone geschiedenis van de winkel, rijkelijk geillustreerd met oude foto's. En het was evident dat deze boekenwinkel ergens bovenaan  mijn Parijse te-doenlijstje kwam te staan.
Sheakspeare and compagny heet de winkel en hij ligt op een steenworp van de Notre Dame aan de oever van de Seine.
En hij is heerlijk.


De winkel is een wirwar van kamertjes, gangetjes en hoekjes en staat van onder tot boven helemaal vol met boeken. Ertussen vind je plekjes waar je heerlijk kunt lezen en ladders om aan de bovenste boeken te geraken.
Een grot van Ali baba met een boekenschat.


Ik stond er met open mond en een zeer blij hart naar te kijken en ben vervolgens enthousiast beginnen snuisteren tussen de vele boeken. Het was dat mijn valies geen plaats meer had want ik zou me anders zwaar hebben laten gaan.


Nu beperkte ik me tot dit kleine fijne boekje. Ik koos het uit op basis van de grootte, de mooie kaft, maar ook omdat het boek de 1 of andere literatuurprijs won.
Bij het afrekenen werd er een stempel van de winkel ingezet en dat maakt het boekje nog specialer voor mij. Ik ben ondertussen in het boek begonnen en merk dat mijn bezoek aan deze winkel en mijn daarbij horende gevoelens  het lezen ervan nog tot een groter genot brengen. Ik ga er mee om alsof het een kostbaar kleinood is. Dit boek lezen is puur genieten.


Boeken kopen in Parijs stond nochtans niet hoog op mijn verlanglijstje. 
Franse boeken lezen lukt me namelijk echt niet.
Maar deze winkel heeft geen Franse boeken, hij staat vol met Engelstalige boeken en dat lees ik wel af en toe.
( Hardop, Engelse boeken lees ik graag hardop... )


Uiteraard had ik mijn fototoestel al in de aanslag toen ik dit boekenparadijs binnenstapte. Maar al na 1 blik werd ik langs alle kanten geconfronteerd met boodschappen die het fotograferen verboden.
Toen ik bij het afrekenen zei dat ik dat wel snapte maar het wel sneu vond, kreeg ik de toestemming om diskreet een paar foto's te maken. En zo komt het dat ik jullie toch een - weliswaar zeer beperkt - zicht kan geven op het Harry Potterinterieur van de winkel. 

Ik kan me voorstellen dat je op een doorsnee citytrip niet echt tijd hebt om uren in een boekenwinkel te blijven hangen. Maar moest je er belanden en toch wat tijd over hebben of nood hebben aan wat rust in al dat Parijs gewoel, dan kan je hier gerust een boek uitkiezen en je ergens in een hoekje zetten. En dat is nog gratis ook!
Bovendien blijft de winkel tot laat open (half 11 of zo).


Heb je liever een kop koffie bij je boek? Dan moet je gewoon het pand er naast binnenstappen. Daar is sinds kort een coffeeshop gevestigd van de boekenwinkel zelf.  Je kan er ook tweedehandse boeken kopen en ik dronk er de lekkerste latte van heel mijn Parijsreisje ( maar wel een dure: 5 euro!).

En ben je een vleeseter? Dan moet je 2 huizen verder zeker iets gaan eten in Le petit Chatelet. Ik ben op mijn trip naar Parijs elke dag 2 keer uit eten gegaan, en dit restaurant was het lekkerste waar ik gegeten heb. Ik ben er speciaal nog een keertje terug naartoe gegaan. Heerlijk geroosterd sappig vlees en copieuze desserten. Niet echt goedkoop maar dat was deze keuken wel waard.


Conclusie: Als je de Notre Dame bezoekt, loont het absoluut de moeite om nog eventjes een ommetje te maken naar deze boekenwinkel alvorens terug op de metro te springen. Hou wel je portemonnee onder controle ;) 


adres: 
Rue de la Bûcherie 37
Paris


ps: ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en schrijf deze blogpost dan ook zonder enige vergoeding en uit vrije keuze. de mensen van de winkel/coffeeshop/restaurant zijn er zelfs niet van op de hoogte dat ik dit schrijf.

Meer blogposts over Parijs hier of hier...
Meer blogposts over boeken hier...

4 opmerkingen:

 1. heerlijk lijkt me dat...nog een keer naar Parijs.
  Wat een boeiende en gave boekwinkel. Wat gezellig. Heb je zeker een dag voor nodig!
  Ben je wel eens in Ermelo in de boekhandel aan de Stationsstraat geweest.? Die van Riemer en Walinga? Dat zou je dan ook prima bevallen... ook zoveel hoeken, zitjes, en onverwachte bijzondere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een van mijn favoriete boekwinkels in Parijs! Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw blogjes over Parijs zouden mij direct op de trein laten stappen als ik de kans had. Zo motiverend om daar weer eens te gaan kijken. En dan inderdaad niet naar de standaard toeristenattracties.

  BeantwoordenVerwijderen