maandag 27 mei 2019

mijn terrarium ...

mijn terrarium ...


Toen ik een tijdje geleden een foto zag van een meneer met een enorme buikfles vol plant en die plant daar al 40 jaar bleek in te zitten en maar 1 keertje werd gegoten, was ik gebiologeerd door dat verhaal. Geef toe: dat klinkt toch allemaal erg intrigerend!


In Parijs zag ik in een winkel een hoop van die met planten gevulde flessen onbetaalbaar en in mijn geval ook onvervoerbaar te staan wezen.

Ik herinnerde me ook nog de vraag van toenmalige collega Noëmi - ondertussen al behoorlijk wat jaren geleden  waar ge dat zou kunnen kopen want haar man vond dat zo tof en dat zou zo'n gepast kado zijn voor zijn verjaardag. 


En Gaby van achter de hoek die wat ouder is dan ik vertelde me dat ze dat vroeger veel zelf gemaakt had want dat was toen 'in' in de hippietijd 

Dus toen ik ontdekte dat The Plant Corner een workshop gaf om er eentje zelf te maken twijfelde ik geen seconde en schreef me in.


mijn terrarium ...

En zo kwam het dat ik op een lenterige avond in gezelschap van allemaal dames ( raar toch dat daar geen heren naartoe komen hé, houden die niet van planten dan? ) in een mooie winkel vol prachtige planten aan een tafel stond alwaar al wat grote bokalen stonden uitgestald en wat plantjes.

Het zal je misschien verbazen met al dat gepruts waar ik me mee bezig hou, maar dit was pas de 2de keer (dit was de eerste) dat ik een creatieve workshop bijwoonde en weer dacht ik bij mezelf: 'dit moet ik meer doen'.

Ik had op voorhand al wat dingen opgezocht over terraria en was dus een beetje voorbereid. Maar dat is toch niet hetzelfde als dat onder begeleiding van een kenner zelf uit te voeren. Zelfs niet als dat behoorlijk eenvoudig blijkt te zijn.


mijn terrarium ...

Ondertussen zijn we een paar weken verder en kan ik met gerust hart vertellen dat mijn terrarium het goed lijkt te doen. Ik besloot even te wachten alvorens er over te schrijven want ik hoorde ook hier en daar al van pogingen die tot schimmelige bedoeningen hadden geleid maar bij mij blijkt dat dus allemaal goed te gaan. 

Tijdens de workshop was de mogelijkheid voorzien om de aarde van het terrarium af te dekken met kiezeltjes. Maar ik besloot dat niet te doen.
Ik viste er 3 grotere keien uit en plaatste ze op mekaar, zo een zen-effect creërend.

Dat was wellicht een goed idee, ware het niet dat ik die glazen bokaal met inhoud ook nog thuis moest zien te krijgen met de fiets en onderweg besloten die stenen een klein dansje uit te voeren waardoor ik - ik zag het pas de ochtend erna - opgescheept bleek te zitten met een fles 'met sterretje'. Ik wilde al bijna naar car glass fietsen maar ben in de plaats daarvan toch maar terug naar de plant corner gereden om er niet 1 maar 2 nieuwe flessen te kopen. Eentje heb ik gebruikt als vervanging van de kapotte fles. En de andere staat te wachten tot ik tijd en goesting heb om in het bos mos en varens te gaan oogsten om er eens eentje te proberen maken met in het wild groeiend materiaal.


mijn terrarium ...

In mijn huiskamerjungle probeer ik wat extra pit en speelsheid te brengen door af en toe een klein diertje te kopen in de winkel van de zoo en dat tussen mijn planten te zetten. Ondertussen is mijn jungle al bewoond door een flamingo, giraf, chimpansee, Bobby van kuifje, mama en baby zeehond, wit schaapje, baby-olifantje, klein hertje, een aap met een zwartwitgestreepte lange staart wiens naam ik ben vergeten en een kaketoe. Zo opgesomd lijkt dat veel maar toch zijn ze niet zo heel erg opvallend aanwezig. Ik heb namelijk best wel veel planten en tussen al dat groen zijn ze best wel diskreet.Het terrarium kreeg ook een bewoner: een zebra. Daardoor krijgt de fles het effect van een miniwereldje, een soort van tropisch woud met zebra en stenen en veel groen.
Wetenschappelijk niet geheel correct vrees ik want volgens mij wonen er geen zebra's in tropische wouden. Maar mijn zebra weet dat niet dus is dat niet erg.


mijn terrarium ...

Over diertjes gesproken, als ik opzoek wat een terrarium juist is, blijkt dat eerder een bak te zijn met planten én levende dieren. 
Maar echte dieren opsluiten in een fles vind ik wat wreed dus dat ga ik écht niet doen. Maar ik vermoed wel dat het wetenschappelijk eigenlijk niet correct is om mijn glazen fles met inhoud een "terrarium" te noemen. Hoe het dan wel moet heten, weet ik eigenlijk niet. Iemand?

Bon, ik ga binnenkort eens haarfijn uit de doeken doen hoe ik dat terrarium heb gemaakt en waar je op moet letten als je dat zelf ook wil doen. 

Maar nu ga ik slapen, het is op de moment dat ik dit schrijf alweer al half 12 en ik wil nog een kop thee en moet dan echt in bed want morgen is het weeral werkendag.

Sloppel allemaal! 

PS: ik schrijf geen gesponsorde blogposts en ook voor dit epistel kreeg ik niks. Ik schreef het bovendien helemaal uit mezelf zonder medeweten en al helemaal niet op vraag van de betreffende winkel. Meer info hier ....


9 opmerkingen:

 1. Ik vind die fles-met-inhoud vrééd schoon; of dat nu een fles of een terrarium is, het zal me worst wezen.
  Knap gedaan, die laagjes, het groen en dat schattige stapeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maki? Of ringstaartaapje? Of ik kan de bal ook compleet misslaan. Ik was onlangs in Antwerpen op citytrip en liep voorbij een verkommerd huisje, maar in de raam zag ik dus ook een glazenflesmetplantenin. Kei hard giechelen over hoe het eigenlijk noemt, zo'n fles. En vastbesloten om het zelf ook te maken. Ik wacht dus kei hard op jou uitleg (en anders ga ik echt ook eens een workshop moeten volgen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zooo tof! Wil ik ook eens doen! En hier ook overal beestjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! En die steentjes en de zebra maken het helemaal af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. That's gorgeous! I love the little stripey leaves and the zebra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. flash back ...mijn moeder had echt een grote denk zo een 70 cm doorsnee...dat ding is naar mijn weten 5 x mee verhuist en heeft het steeds overleeft! en toen sloeg de hond een keertje met zijn staart ertegen en was het over ....
  hij was, denk ik ,niet afgesloten vanboven en ze noemde het de dam'jan(jeanne) of zo ,waarom???geen idee
  ik stek wel eens ,alé probeer ,een blaadje van een vetplant of pannekoeken plant in een weckpot te stekken ,en tot mijn verbazing heeft dat blaadje nu 2 piepekleine kindertjes ....
  Ik wacht ook op jouw uitleg en ga alvast op zoek naar grote flessen en weckpotten !
  en vind het een toppertje ,die zebra!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, een dame jeanne! Zo worden die dikke rondbuikige flessen met smalle opening genoemd! Geen idee waarom. Ik heb er jaren eentje gehad waar ik dan al mijn kleingeld in smeet dat ik dan vervolgens naar de bank bracht om op mijn spaarrekening te laten zetten. Maar toen was er dat éne centje dat verkeerd viel en fles in duigen ...

   Verwijderen