vrijdag 25 mei 2018

Boedapest: de markthal

Boedapest: de markthal

Afgelopen maand reisde ik voor 6 dagen  in goed gezelschap naar Boedapest. 


Boedapest: de markthal

Mijn metgezel was daar al eerder geweest en het stond al lang op ons verlanglijstje om daar ook eens samen naartoe te gaan.

Boedapest: de markthal

Uiteraard bracht ik een hoop verhalen en foto's mee terug. En die schrijf ik zoals gewoonlijk gaarne neer op mijn blog: zo kan ik er altijd eens naar terug kijken als ik daar zin in heb (voer voor toekomstige nostalgische buien dus ;) ) en misschien hebben andere reizigers naar deze stad er ook wat aan.  En anders kan je gewoon een beetje meereizen via mijn verslagen.

Boedapest: de markthal

Omdat ik ergens moet beginnen start ik met het eerste wat we deden : een bezoekje aan de markthal, vlakbij de Donau, aan de prachtige vrijheidsbrug.

Boedapest: de markthal

De markthal is een grote overdekte markt. De buitenkant valt op omdat het net zoals een aantal andere gebouwen in Boedapest een prachtig tegeldak heeft in verschillende kleuren. 


Boedapest: de markthal

Het heeft aan de buitenkant ook een mooie gaanderij met gewelven, en binnenin veel ijzeren balken.

Boedapest: de markthal
Boedapest: de markthal

Binnenin verschillende verdiepingen: op de gelijkvloers staan een hoop kramen met lekkernijen. Je ziet er zowel bewoners uit de stad als toeristen rondsnuisteren tussen de schoon uitgestalde eetwaren.

Boedapest: de markthal

Zelf kochten we een zakje met zoute kleine koekjes, een lekkernij waar vooral mijn reisgezel op verzot is.

Boedapest: de markthal
Boedapest: de markthal

De eerste verdieping is vooral bedoeld voor de vele toeristen die de stad bezoeken. Het staat er vol met kramen met toeristische souvenirs.

Boedapest: de markthal

Ik heb zelf nogal een zwak voor geborduurde bloesjes  uit het voormalige oostblok. Dat heeft een nostalgische reden:
Mijn  ouders bezochten in de jaren 70 Roemenië en kwamen terug met een hele lading ragfijne witte bloesjes met rood of blauw borduursel in verschillende maten. 

Boedapest: de markthal

Iedereen van ons gezin heeft daar jarenlang in rond gelopen, ze werden doorgegeven van kind naar kind tot ze echt voor iedereen te klein waren. Op deze foto zie je mij als klein meisje in 1 van die bloesjes.


Ook op deze markt zag ik er veel, alleen zijn de Hongaarse exemplaren veel kleurrijker geborduurd. Maar ik pas niet meer in zo'n bloesjes en ik vond ze er wat te 'bandwerk' uitzien dus liet ik ze gewoon hangen. Ik zal wel teren op de herinneringen aan de bloesjes van toen :) . 

Boedapest: de markthal

Op de eerste verdieping vind je ook een hoop eetkraampjes. Ik zag er de zaligste broodjes met dikke braadworsten en gesmolten kaas en nog veel meer: de éne al wat groter dan de andere. 

Boedapest: de markthal

Maar ik besloot niet te gaan voor vettig en te proeven van de plaatselijke specialiteit: goulashsoep. 

hongaarse goulashsoep


Ik heb deze soep verschillende keren gegeten, maar hier was ze zonder twijfel het lekkerst!

Boedapest: de markthal


Het was effe fijn om in de markthal rond te dwalen. Maar als je in Boedapest bent en het komt er niet van om ze te bezoeken moet je niet wanhopen. Er zijn veel andere toffe dingen te doen in deze stad, en dit overslaan is geen ramp.

Boedapest: de markthal

Als je echter tijd genoeg hebt en je bent in de buurt en je hebt een hongerken of je wilt een doosje paprikapoeder kopen, spring er dan zeker eens binnen!

Boedapest: de markthal

Binnenkort meer blogposts over Boedapest via deze tag...

6 opmerkingen:

 1. Wat kun jij dat sappig vertellen! Ziet er heel interessant uit. En je hebt gelijk, ik zou die bloesjes ook laten hangen. Het is allemaal té commerciëel geworden hé. Die bloesjes uit jouw jeugd zullen nog écht handwerk geweest zijn, of toch iets authentieker.
  En die goulashsoep, dat moet ik toch ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het ook, en ze waren onverslijtbaar, die bloesjes van toen.

   Verwijderen
 2. Amaai! Mooi daar. Bijna zo mooi als Lier! ;-) Jammer van de bloesjes want ik vind dat toch ook wel wat hebben. Handwerk zal vast niet meer te betalen zijn. Goulashsoep is heerlijk. Doet me denken aan de wintersport. Alhoewel dat ik daar voorlopig nog voortdurend op een minder leuke manier aan herinnerd wordt. (die schouder die nog steeds niet mee wil hé.) Ik kijk uit naar het volgend verslag. En al je tips voor ooit toch wel eens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goulashsoep en wintersport? Ik ben nooit gaan wintersporten dus ik snap het verband niet goed. En er komen nog een hoop verslagen ;).

   Verwijderen
 3. Prachtig zeg! Op Madeira, in de hoofdstad Funchal, is ook zo'n overdekte markt, alleen met etenswaren en bloemen. Je kijkt je ogen uit op zulke markten, al die kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs in Antwerpen heb/had je er 1: de crieé naast de Sun Wah. Maar die is architecturaal gezien niet mooi en als je hem niet weet zijn loop je er zo voorbij. Vroeger was dat echt een overdekte markt waar je de meest vreemde culinaire dingen kon vinden. Maar toen is dat georganiseerdheid en hebben ze een supermarkt in het midden gezet en zo was voor mij de charme er af. Ik ging er alleen nog eens naartoe als ik iets speciaals van vlees of gevogelte zocht want dat hadden ze daar dan wel. Naar't schijnt is het ondertussen terug gereorganiseerd en is het terug veel aangenamer maar ben er nog niet geweest sindsdien. Moet ik anders eens doen feitelijk want ik werk er achter de hoek ;) .

   Verwijderen