maandag 5 december 2016

blog in de kijker: "kunst zonder zien" van vriendin Tonia

Tonia aan het werk afgelopen zomer in 't vaartje in Lissewege
Mensen die zeer aandachtig mijn blog lezen zullen vriendin Tonia wel eens hebben zien passeren.
Zij is de liefde van vriend Nick en zo kwam ze ook in mijn leven.

in watou
Vriendin Tonia houdt net als ik van mooie dingen; Ze struint met veel plezier regelmatig door een museum  en ze is net als ik graag creatief bezig.

scampi met spek gemaakt door Tonia
Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo wonderbaarlijk, maar Tonia is blind.

bezoek aan het vleeshuis
Toch is dat bij haar geen belemmering om te doen wat ze wil doen. Ze woont alleen, maakt heerlijke groententaarten voor mij als ik bij haar op bezoek ga en reist op tijd en stond in gezelschap van haar trouwe hond Geeza gewoon op haar eentje heel het land door.
De manier waarop zij met haar blindheid omgaat is erg inspirerend. Als ik ooit een lichamelijk probleem krijg dat me het functioneren zoals ik het gewoon ben moeilijker maakt, dan hoop ik daar op dezelfde manier mee om te kunnen gaan zoals zij. 

preitaart met feta op de wijze van Tonia
Tonia houdt niet alleen veel van kunst, ze is zelf ook kunstenares. Momenteel gooit ze zich volop op het beeldhouwen - ik ben de trotse eigenaar van een beeldje dat zij maakte!  - en ondertussen leert ze ook nog gitaar spelen en worden ik en vriend Nick regelmatig getrakteerd op kleine maar fijne priv√©concertjes. 

bezoek aan vladslo
En regelmatig trekken we met ons drietjes naar het 1 of andere museum. Soms mag ze daar dingen betasten en in andere gevallen krijgt ze van meestal vriend Nick een beschrijving van de werken die er te zien zijn. 
Da's trouwens niet makkelijk , een kunstwerk beschrijven aan iemand die niet kan zien. Ge moet dat zelf maar eens proberen.
We hebben met ons drietjes al vastgesteld dat vriend Nick hetzelfde werk op een heel andere manier beschrijft dan ik (goed voor Tonia, zo krijgt ze 2 ipv 1 werk te 'zien' ūüėä ).

bezoek aan het vleeshuis
Een tijdje geleden besloot ze om een website en blog te beginnen over kunst voor blinden en slechtzienden. En als Tonia iets wil, dan doet ze dat gewoon.

een fantastisch werk van Tonia, toen te zien in Lissewege
De website geeft aan mensen die problemen hebben met hun zicht tips over hoe ze toch van kunst kunnen genieten. Daarnaast staan er wat werken op die ze zelf heeft gemaakt (nummer 10 is van mij!) en kan je op de agenda zien waar je als blinde kunstliefhebber naartoe kan.
samen sabayon met fruit makenEn op haar blog vind je oa ervaringen van bezoeken aan musea in binnen- en buitenland en een overzicht van het aanbod voor blinden en slechtzienden op vlak van begeleide of individuele museumbezoeken. 

in Lissewege
Ken je zelf blinden of slechtzienden met een passie voor kunst? Dan is deze blog en website zeker het aanbevelen waard! Maar ik vind het ook als ziende kunstliefhebber interessant om er wat in rond te klikken. De website geeft je een beeld van hoe het is om als blinde de dingen te doen die ik ook graag doe en door de verslagen krijgen potenti√ęle organisatoren van tentoonstellingen een hoop tips over hoe zij er voor kunnen zorgen dat hun aanbod ook toegankelijk en boeiend is voor blinden en slechtzienden.
Dus: allen naar daar en doe ze de groeten van me als je een reactie achterlaat op haar blog! 

Meer blogs in de kijker via deze tag of in de blogroll in de zijbalk.


Follow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

xxx !