Toen ik de laatste keer bij vriend Nick op bezoek ging, had hij een receptje uitgekozen om samen klaar te maken.
Hij weet dat ik niet zo goed ben in franse kooktechnieken en had bedacht dat dit zeker iets was wat ik nog nooit had gedaan .
En hij had gelijk .
Zelf sabayon maken, dat leek me zo ongelooflijk moeilijk dat ik er zelfs nog nooit aan gedacht had het eens te proberen.
Maar met Nick zijn kundige kookkunsten had ik dat in een wip onder de knie en zo kwam het dat ik tot mijn eigen verbazing samen met hem en vriendin Tonia wat later een portie zelfgemaakte sabayon kon binnenspelen.
Wie had dat ooit gedacht !
En omdat ik graag wil onthouden hoe Nick me dat leerde, hierbij het recept !
Dit gaat er in :
- 4 eierdooiers
- witte suiker
- witte wijn
- een lekker sterk drankje, marsala bijvoorbeeld maar het 1 of ander likeurtje mag ook
- verse rode vruchten en bessen
Zo maak je het :
Het is handig om eerst het fruit in de borden te schikken, toch zeker als je het op je eentje maakt.
Scheidt de eigelen van de eiwitten en doe ze in een kom. De eiwitten heb je niet nodig, daar kan je eventueel eiwitschuimpjes van maken.
Hou wel een half eierschaaltje over want dat gaan we gebruiken als maatbeker !
Hou wel een half eierschaaltje over want dat gaan we gebruiken als maatbeker !
Doe 4 eierschaaldopjes suiker bij de eigelen.
En een dopje marsala.
Dan ga je het opkloppen, stévig kloppen en vooral veel lucht in kloppen want sabayon is een luchtig gerecht.
Vanaf de moment dat het begint te schuimen, doe je verder au bain marie, maar het water moet niet koken ! Het eigeel mag namelijk niet stollen !
Au bain marie = neem een pan of pot met water en maak dat warm. Daarin zet je je pot met te kloppen mengsel zodat het mengsel wel opwarmt maar niet rechtstreeks op de warmtebron staat. Wij zetten de pot met het mengsel zelfs niet in maar net boven het water. Zo krijg je een mildere warmte en zal het eigeel niet stollen.
Op de filmpjes zie je het verschil na een tijdje kloppen en opwarmen: het wordt wat vaster en schuimiger en krijgt een andere kleur...
Neem de borden fruit erbij.
Vanaf de moment dat het begint te schuimen, doe je verder au bain marie, maar het water moet niet koken ! Het eigeel mag namelijk niet stollen !
Au bain marie = neem een pan of pot met water en maak dat warm. Daarin zet je je pot met te kloppen mengsel zodat het mengsel wel opwarmt maar niet rechtstreeks op de warmtebron staat. Wij zetten de pot met het mengsel zelfs niet in maar net boven het water. Zo krijg je een mildere warmte en zal het eigeel niet stollen.
Op de filmpjes zie je het verschil na een tijdje kloppen en opwarmen: het wordt wat vaster en schuimiger en krijgt een andere kleur...
Neem de borden fruit erbij.
En overgiet ze met de warme sabayon.
Pas op : breng de sabayon écht niet aan de kook want dan is het naar de vaantjes!!!! Het moet warm zijn maar niet heet en zeker niet kokend ! Het is dus een kwestie van de pot op tijd van de warmtebron te verwijderen !
Pas op : breng de sabayon écht niet aan de kook want dan is het naar de vaantjes!!!! Het moet warm zijn maar niet heet en zeker niet kokend ! Het is dus een kwestie van de pot op tijd van de warmtebron te verwijderen !
Zet dit lekker bordje nog effe onder de grill voor een korstje en dien onmiddellijk op ...
Ohhh deze sla ik op...het water loopt hier nu al uit de mond...vlug mijn toetsenbord in veiligheid brengen!
BeantwoordenVerwijderengrtzzzz
Angeline
Mmmmmmmmmmm
BeantwoordenVerwijderenIt sounds a little tricky to cook but looks delicious!
BeantwoordenVerwijderen