maandag 15 augustus 2016

Dit jaar in 't vaartje in Lissewege


Elke zomer veranderd het soezelig wit west-Vlaams dorpje Lissewege in een waar kunstenparadijs. Heel het dorp staat dan vol beelden en ik ga daar de laatste jaren elke zomer eens een keertje kijken.


Een speciaal plekje in het zomerse Lissewege is kunstencentrum 't Vaartje. 
Ook in dat centrum is er dan heel wat moois te bewonderen, maar wat het nog toffer maakt is dat mensen met een - meestal visuele - beperking er ter plaatse zelf kunst komen maken. Vriendin Tonia - oa beeldhouwster - is er daar 1 van.


Tonia was er bezig met een beeldhouwwerk. Maar omdat zij  niet kan zien, weet ze ook niet hoe de kleurschakering in de steen er uit ziet. Daar heeft ze dan vriend Nick voor die haar zorgvuldig uitlegt waar welke kleuren zitten. Ik maakte er ondertussen wat foto's van want ik vond dat - terwijl het voor hen wellicht vooral praktisch was - heel ontroerend om te zien. 


Ik heb trouwens vorig jaar een werkje van haar gekocht en nog niet laten zien besef ik nu! Ik moet daar dringend eens foto's van maken want het is erg mooi!


Tonia gaat ook naar de acadmie en maakte er bovenstaand werk.
Ik vind het zoooooooooo ingenieus gevonden!
Het schilderij op de achtergrond is een bestaand werk van iemand anders en zij heeft er een 3-dimensionaal beeld van gemaakt.... Hoe cool is dat!


Dit jaar was ik vooral gefascineerd door de sterke foto's die in de grote tent op het terrein van het centrum hingen. Veel van deze foto's raakten me. De mensen op de foto's beelden uit waar ze het moeilijk mee hebben en er zijn er een paar zeer confronterende bij. De werken zijn gemaakt in een samenwerking tussen de modellen op de foto en fotografen.
Kijk zelf maar  :
'opgebrand'
hiv-positief

In de tuin staat een roestig dorpje vol huisjes op stelten. Ik hou wel van wat sprookjesachtige dingen en deze huisjes riepen bij mij een beeld op van zomerse dagen in een rustig dorp waar iedereen mekaar kent en waar de dagen hun gezapig verloop kennen ... .


En de kristallen luster in de boom vond ik fantastisch! Ik hou van kristallen lusters en nu ik dat zag wil ik er ook éne in mijn vijgenboom! 


Wil je er ook eens gaan kijken? Op de facebookpagina  of de website van 't Vaartje vind je alle nodige info.

Laat je dan zeker ook eens rondleiden in de donkere kamer zodat je ook eens een kunstwerk kan ervaren zonder je ogen te gebruiken!


Meer blogposts over 't vaartje hier en hier en hier 
Follow

1 opmerking:

  1. Huh, nog geen reacties op dit mooie blogje...? Ik vind het prachtig allemaal wat je laat zien, die foto's... zo mooi! Maar ook confronterend en waar. Wat ontzettend knap dat je vriendin Tonia zulke mooie beelden maakt. Dat is met zicht al een kunst. Hoe heeft ze de driedimensionale versie gemaakt? Een schilderij kun je niet betasten, kan wel, maar dat haalt niets uit. Ik vind het in ieder geval een prachtig beeld. Dank voor het mee laten genieten!

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...