dinsdag 16 augustus 2016

vuurwantsen


Ik had behoefte aan wat groen want ik had dat de laatste dagen - die ik doorbracht in de mooie straten van Parijs -  wat gemist. En mijn lief had ook wel zin in beweging en bomen. De zon scheen en achter de hoek ligt het Rivierenhof in Deurne. Dus trokken we onze gemakkelijke schoenen aan en stapten even tot daar.


Op de weg terug naar huis passeerden we de - vermoedelijk, ik ken daar niet veel van - lindebomen op de Hooftvunterlei en ik zag tussen de knoestige bulten en de blaadjes aan de basis van de stam iets roods blinken.


Toen ik wat dichterbij kwam zag ik dat de stam bedekt was met honderden rode insectjes. Héél mooie! Ik zag ze al eerder maar nooit in z'n grote aantallen. 
Ik had mijn fototoestel bij dus schoot ik gauw wat foto's. 


Thuis raadpleegde ik vriend google naar wat meer informatie. 
Dat het vuurwantsen waren, wist ik al. 
Maar nu weet ik ook wat meer over deze onschadelijke insectjes: zo zijn ze bijvoorbeeld in grote getale aanwezig als we een zachte winter hebben gehad. 


Ze eten voornamelijk planten en zijn blijkbaar vooral gek op lindebomen (vandaar mijn veronderstelling dat de bomen in kwestie lindebomen zijn ;) ) .


In sommige jaren kan je naar't schijnt zelfs bomen zien die helemaal bedekt zijn met dit rode insect.
Waarom ze dat doen weet ik niet. Het lijkt wel een popfestival of een massamanifestatie ;) . Ik zou er niet graag tussen zitten eerlijk gezegd ;) . Véél te druk voor mij!


Vuurwantsen hebben vleugeltjes maar ze kunnen niet vliegen. 
Ik zag 2 verschillende soorten insectjes door mekaar zitten dacht ik, maar blijkbaar zijn de wantsjes met minder zwart geen andere soort, maar 'nimfen'. 
Ook nieuw voor mij, die 'nimfen': wanneer de eitjes uitkomen, zijn het eerst ' nimfen' die verschillende stadia doorlopen vooraleer ze er uitzien zoals de volwassen exemplaren met al het zwart. Ze vervellen elke keer tussen de fases door. ( Ik dacht altijd dat nimfen iets helemaal anders waren, iets met feeërieke bijna doorzichtige mooie vrouwen en Ierland en zo :) ) 


Veel mensen zien er Afrikaanse maskers in, maar mij doen ze eerder denken aan wapenschilden. 


Voor zover ik weet kunnen ze geen kwaad dus als je ze tegenkomt: geniet dan maar net als ik van hun schoonheid!
Wat hou ik van dit soort van kleine onverwachte ontdekkingen!


meer fotoblogposts uit het park via deze tag.

9 opmerkingen:

 1. bijzonder en zo weer heel veel geleerd vandaag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtige beestjes!!!
  doen inderdaad exotisch aan, dit verwacht je niet hir, zo'n opvallende kleurenpracht.
  ik zie er gezichtjes in!! de stippen zijn ogen, de driehoek neus en de rechthoek mond ! dus ja voor mij heeft het ook iets weg van een afrikaans masker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! Heb ze ook al gezien maar nog nooit zoveel! Wist ook niet dat ze vuurwantsen heten. Coole naam nog ook, toepasselijk :) Ik denk ook overigens ook altijd aan schilden wanneer ik ze zie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je er een heel verhaal over de vuurwants bij hebt geschreven. Zou ik ze zien dan zou ik ze zeker willen fotograferen maar ergens krijg ik ook de kriebels van ze. Vandaag zag ik de groene wants, deze rode heb ik nog niet eerder gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's van mooie,maar wel beetje vreemde beestjes.
  En was je weer naar Parijs ? Wij gaan binnenkort en ik ben al je Parijsberichten aan het nalezen voor tips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, 10 dagen zelfs! Ik maakte uiteraard weer veel foto's en blogpost nummer 1 verschijnt donderdag :) . Ik zal er weer een paar weken, zelfs maanden zoet mee zijn denk ik :) . Als je iets specifieks wil weten, vraag je het maar hé, heel misschien kan ik je een antwoord geven . Je kan al een glimp opvangen van wat ik allemaal deed via mijn instagramaccount.

   Verwijderen
 6. Zo'n mooie foto's van al die vuurwantsen! Natuur is toch iets prachtig he...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Altijd gedacht dat dit doodgravers zijn. Blijkbaar is dat toch iets anders ;) Heb ik weer bijgeleerd!

  BeantwoordenVerwijderen