dinsdag 26 april 2016

muziekinstrumenten en witte stokken in het Antwerpse vleeshuis


Vriendin Tonia belde me want ze moest iets vragen.
' Heb jij zin om vrijdag mee te gaan naar het vleeshuis met een groep blinden  ? We hebben nog een begeleider nodig ' . 
Dat was de vraag.Tonia is zelf blind en erg geïnteresseerd in kunst en cultuur - ze is ook zelf kunstenares trouwens. En ze organiseert af en toe museumbezoekjes voor blinden.


Vermits ik op vrijdag niet werk, ik ook wel van muea hou en Tonia en haar vriend Nick schatten van mensen zijn, was mijn antwoord ' ok '!


En zo kwam het dat ik in gezelschap van een toffe bende blinde mensen - mét hun menselijke en dierlijke begeleiders - op pad trok naar het vleeshuis in Antwerpen.


Het vleeshuis is in Antwerpen gelegen vlakbij de grote markt, de schelde en het steen in wat vroeger de rosse buurt was. 


Het is een mooi oud gebouw en was lang geleden de enige plaats in de stad waar vlees verkocht mocht worden.


Het heeft daarna verschillende andere bestemmingen gehad en tegenwoordig herbergt het een hele hoop vertrouwde maar ook vreemde muziekinstrumenten.


Het museum had een gids voorzien die aangepast aan de beperkingen en mogelijkheden van onze groep een rondleiding had uitgewerkt. Er liggen en staan in het museum veel erg oude en kwetsbare muziekinstrumenten, maar zij zorgde er voor dat er ook een aantal waren die aangeraakt mochten worden. 


En alles wat ze vertelde werd geïllustreerd met  bijpassende muziekfragmenten.


Het vleeshuis is een mooi gebouw, zowel langs binnen als aan de buitenkant. Het telt een verdieping of 5 en heeft ook nog een kelder maar het museum zelf bevindt zich alleen op de gelijkvloers en in de kelder. De kelder lieten wij aan ons voorbij gaan maar dat was niet erg : op de gelijkvloers was zoveel te zien dat we met gemak een hele middag gevuld kregen.We zagen bijvoorbeeld dit instrument : een serpent.
Dit exemplaar is een kunststoffen exemplaar maar het originele instrument is gemaakt van een kronkelige tak die men doormidden sneed, uitholde en met leer omwikkeld terug sloot. 


Dit instrument werd door vader en zoon Sax als basis gebruikt om tal van andere instrumenten te ontwerpen en resulteerde uiteindelijk in de uitvinding van de saxofoon ( wisten jullie dat de familie Sax belgen waren en dat de saxofoon dus een Belgische uitvinding is ? ) .


Ik vond het een interessant extraatje dat er een gids bij was. Ik denk dat als ik er op mijn eentje naartoe zou trekken en geen audiogids zou gebruiken, ik heel veel van het museum zou missen. 


Ik zou enkel rare en minder rare instrumenten zien die me niet zoveel zouden zeggen. Ik zou ook niet weten hoe ze klinken en waar ze voor dienden.
Ik kan je dan ook alleen maar aanraden om zeker een audiogids te gebruiken als je het vleeshuis bezoekt.


In het museum zijn niet alleen instrumenten te zien, maar ook schilderijen met een muzikaal thema en een aantal werken waarin het gebouw zelf de hoofdrol speelt.


Soit, ik had een zeer aangename middag in geweldig gezelschap. Ik bezocht een tof museum, leerde er heel wat bij en ontmoette een aantal zeer toffe mensen.

de eerste cast van de vlaamse opera

Wil je ook eens een bezoekje brengen aan het vleeshuis? Hier vind je alle info over dit museum.


Meer blogposts over Antwerpen via deze tag ....
Meer blogposts over musea die ik bezocht via deze tag ...

Follow

4 opmerkingen:

 1. Bijzonder z'n rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden.. Dan is muziekmuseum ook een hele goed keuze.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt geleerd van wat er te zien was in het museum maar ook deze groep mensen, schat ik zo in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dat zet ik meteen op mijn agenda. Lijkt me ook leuk om met mijn dochters te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is Antwerpen mooi!! En wat een mooi vleeshuis, wij moeten toch eens een lang weekend boeken om Antwerpen te bezoeken. Dank voor je rondleiding en tips!

  BeantwoordenVerwijderen