maandag 7 november 2016

bollen planten....


Ik stel vast dat ik om mijn aandacht vast te houden bij het tuinieren,  een extra stimulans nodig heb. Dat kan vanalles zijn: het lezen van het moestuinboek van Madame zsazsa was zo'n stimulans. De moestuinprogramma's die afgelopen jaren op TV uitgezonden werden ook. Maar ook gewoon iets nieuws proberen wakkert mijn goesting in tuinieren aan. Zoals het kweken van pattaten in zakken bijvoorbeeld. Maar afgelopen zomer had ik er minder zin in. 
Dat maakte - samen met de slakken die echt alles opaten wat ik zaaide - afgelopen moestuinseizoen wat mager bij mij.
Ik had er gewoon geen goesting in.
Maar nu, zo vlak voor de winter, is mijn enthousiasme terug. Dat komt omdat ik een webwinkel bezocht met allerlei boeiende bloemen en groenten. Ik besloot nog snel op de valreep wat look te planten - daar is het immers de ideale moment voor ( dus als je dat ook graag wil doen, doe het dan NU. Meer over het planten van look kan je in deze blogpost lezen) - en zocht wat speciale rassen uit. Helaas pindakaas waren de meeste rassen al uitverkocht maar ik tikte wel nog een portie spiraalknoflook op de kop en besloot ook eindelijk daslook te planten onder mijn vijgenboom en was erg geïntrigeerd door berglook die ik dan ook maar ineens in mijn winkelmandje gooide.De herfst is de ideale moment om bollen te planten voor lentebloeiers. En omdat de slakken niet zo gek zijn van bolbloemen en daar braaf afblijven, gooide ik ineens nog wat bloembollen in mijn virtueel mandje: anemonen, kievitsbloemen, trommelstokjes, een reuzenalium ( de bloem zou wel tot 25 cm in doorsnede worden! Ik kocht er wel maar 1 want ze zijn nogal duur. Ik ben hééééééél benieuwd naar het resultaat) een speciale variëteit van blauw druifjes en ik besloot ook nog een pioen aan te schaffen omdat ik van het exemplaar dat al in de tuin staat zo ongelooflijk geniet.Ik zag in de aanbiedingenafdeling van de webwinkel ook een assortiment bollen van herfstbloeiers staan aan een zeer aantrekkelijk prijsje. De winkel in kwestie beloofde een mooie collectie van bollen samen te stellen maar mailde me vervolgens dat ze enkel nog maar saffraankrokussen konden aanbieden met de vraag of dat ook goed was en zo komt het dat ik ineens in het bezit was van 100 bollen saffraankrokus.


Vooral die laatsten wakkerden mijn enthousiasme weer erg aan. 
De mogelijkheid om zelf saffraan te kweken was nog nooit in mij opgekomen en nu kwamen de bollen ineens in mijn schoot gevallen.
100 bollen is echter wel wat veel om weggewerkt te krijgen in mijn tuintje, dus deelde ik er wat uit. Maar er zitten ondertussen toch een 70-tal bollen in de voortuin in volle grond en in bloembakken in de achtertuin. En sindsdien ga ik weer elke dag piepen in de tuin of er al iets boven komt. Met wat geluk zou ik namelijk ook deze herfst al de eerste exemplaren zien verschijnen van deze krokus.
Spannend hé! Ik hou jullie op de hoogte!

Hebben jullie al bollen gepland? En hebben jullie ooit al zelf saffraan gekweekt? 

 
Follow

6 opmerkingen:

 1. Ik heb tulpen, narcissen en blauwe druifjes in de grond zitten. En dat je saffraan kon planten wist ik echt niet! Ik ben heel erg benieuwd naar hoe dat gaat worden en naar de foto's die je van je bloemen zult gaan maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook!
   Ik hoop er dit jaar al te kunnen oogsten maar het zou kunnen dat het daarvoor net te laat is. Maar da's niet erg: dan zijn ze er volgende herfst hé.

   Verwijderen
 2. Ik neem het me elk jaar voor maar ben dan altijd weer te druk. Toch leuk je oogst zo nog een keer langs te zien komen. De bollen met plukjes, zijn dat de saffraankrokussen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn idd de bollen van de saffraankrokussen. De stuifmeeldraad van de krokus is saffraan. Spannend hé!

   Verwijderen
 3. Wat grappig dat je goesting zo wisselt en zo weer aangewakkerd kan worden, nog wel in de herfst. Mijn goesting was er dit jaar ook niet, maar dat had voornamelijk te maken met onze reis in mei naar de V.S. De tijd om volop in de tuin aan de gang te gaan. Plannen had ik om sperziebonen te zaaien bij terugkomst, dat kon nog in juni, maar toen had ik geen goesting meer en gingen we al bijna weer op vakantie. Bollen goesting heb ik helemaal niet, nu heb ik er ook geen plek voor, maar wat ik wel heel graag wil is volgend voorjaar dahliaknollen poten, mijn lievelingsbloem. Ik heb het ooit eerder geprobeerd, maar het overhouden was geen succes. Als ik naar mijn werk langs de boerderijen fiets en al die rijtjes dahlia's zie staan... oh, dan moet het mij toch ook lukken. Ik ben benieuwd hoe het gaat lukken met je saffraan, nooit geweten dat je dat nu moet planten, ik dacht dat het alleen in de troepen groeit. We gaan het vast van je horen en zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spijtig dat de seizoenen het kweken van iets zo beïnvloeden of ik was er nu volop ingevlogen, zoveel goesting heb ik er in :D .
   En ik heb al nieuws van mijn krokussen: de exemplaren die ik in bloembakken heb gezet komen al uit!

   Verwijderen