maandag 9 september 2024

Malta: overal zee

Malta: overal zee

Malta bestaat uit verschillende niet erg grote eilanden. Dat wil dus zeggen dat de zee altijd dichtbij is. Dat vind ik alvast niet erg, ik hou van de zee. Al ben ik er niet echt in gegaan. Ik heb me beperkt tot een plonske in het zwembad van het hotel. 

Malta: overal zeeMalta: overal zee

Dat zwembad lag wel vlakbij de zee, waardoor je vanuit het zwembad uitkeek op de deinende golven. Heel tof! 

Malta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zee

Sinds mijn lief de Middellandse zee heeft gezien, kan ik hem nog moeilijk overtuigen om eens naar onze eigen kust te gaan. Want die is "saai en grijs". En de Middellandse zee niet.

Malta: overal zee

Maar dat is maar ten dele waar. de kleur van het water wordt sterk bepaald door de kleur van de lucht en door het licht, en ook op Malta is de zee soms grijs. 

Malta: overal zeeMalta: overal zee

Het hotel waar we verbleven lag dichtbij de zee in het stadje Sliema. Omwille van al dat water zijn er op malt ook veel veerboten. Eentje daarvan vertrok een paar minuten stappen vanuit ons hotel vanuit Sliema naar Valletta aan de overkant van de baai. Ik probeerde altijd een plekje te vinden op het bovendek, haren in de wind, en blik op het water. 

Malta: overal zee
Malta: overal zee
Malta: overal zee

We namen wel vaker een veerboot, niet alleen voor de overtocht tussen Sliema en Valletta. Maar ook vanuit Valletta naar de Three Cities. Die overtocht kan je ook doen met gondels, net zoals in Venetië, met een man met een lange stok die je naar de overkant vaart. Maar die bootjes vond ik toch wat te klein om me er gemakkelijk bij te voelen. Dan toch liever de grote veerboot vol mensen. Ik genoot telkens weer erg van het overvaren naar de andere kant met die veerboten.

Malta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zee

Wat me opviel in alle kustplaatsjes waar we in Malta kwamen, was de grote  kakafonie aan boeien in het water. Ik denk toch dat het boeien waren. Echt een halve baai vol met allemaal gekleurde voorwerpen dobberend in het water. Hier en daar lag er een boot aangemeerd aan zo'n boei, een flink eind van de kade verwijderd. Ik begrijp nog altijd niet hoe men in die boten geraakt. 

Malta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zee

Je vindt er overigens veel soorten boten: knalrode overzetboten, maar ook excursieboten, motorboten, vissersboten in mooie kleuren en met een oog vooraan, grote en minder grote yachts, vrachtschepen, zeilboten in alle mogelijke formaten, opvallend veel roeibootjes ook en zelfs de oh zo afgrijselijke reusachtige cruiseschepen.

Malta: overal zeeMalta: overal zee

Even overwogen we met een bootje doorheen de Blue grotto te varen, maar we hebben het toch niet gedaan. Misschien de volgende keer toch maar eens want ja: we gaan zeker nog eens terug!

Malta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zee

Omdat het water er - in tegenstelling tot ons noordzeewater - zo doorzichtig is, heb je ook een mooi zicht op wat er allemaal vlakbij de kade rondzwemt. En dat bleken opvallend vaal kleine kwalletjes te zijn. Ik hou van kwallen trouwens, ik vind ze net als inktvisssen zeer fascinerend en een beetje buitenaards. Ik ben nog altijd blij dat we tijdens ons laatste tripje naar Praag het kwallenaquarium bezochten want dat vond ik wondermooi.

Malta: overal zee

Gewoon wat kijken naar de zee is heel rustgevend. Dat hebben we dan ook regelmatig gedaan: wat kijken naar de golven, hopend op mooie opspattende exemplaren tegen de rotswanden die ook talrijk aanwezig zijn op dit eiland. 

Malta: overal zeeMalta: overal zee

En dan zijn er nog de vuurtorens. Er waren er zelfs 2 die een baai markeerden: een groene en een rode. 
Schoon toch allemaal hé zeg .... . Ja, we gaan zeker nog eens terug!

Malta: overal zeeMalta: overal zeeMalta: overal zee

Meer Malta via deze tag of op deze pagina ... . 
Meer zee via deze tag ...

3 opmerkingen:

  1. I am thoroughly enjoying your photos of Malta. They look so familiar to me!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Such a beautiful and interesting place. The water looks so blue. Thanks for sharing at Love Your Creativity.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com