woensdag 5 februari 2020

Londen: verrassend lekker eten en drinken

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Ik ben een lekkerbek. Dus als ik op reis ga, hoort het genieten van plaatselijke lekkernijen er steeds onlosmakelijk bij. Maar ik heb al ondervonden dat dat vaak minder makkelijk is dan het lijkt. Het is niet omdat een plek volgestouwd is met restaurants, dat het eten er ook echt lekker is. 
Het vinden van een eetgelegenheid waar het eten écht lekker is, vind ik dan ook vaak moeilijk. 
Ik ben vaak wat teleurgesteld als ik ergens ga eten. Dan kies ik een gerecht uit op de kaart, krijg ik een bord voor me dat er geweldig uitziet, maar als ik er dan van eet is het toch niet helemaal goed. 
Misschien is dat de invloed van mijn vader. Die kan heel goed koken, en als we ergens gaan eten zegt hij vaak achteraf: dat kan ik beter. En da's meestal nog waar ook. 


Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Ik herinner me nog dat ik het eten in Boedapest bijvoorbeeld zo teleurstellend vond. Ik denk dat ze daar zeer zeer lekkere gerechten hebben, maar ik heb ze niet gevonden in de restaurants die we bezochten. Maar ook in Parijs, dat de naam heeft om een culinair paradijs te zijn, vind ik het vaak nét niet goed genoeg. En als je me vraagt welk restaurant in Antwerpen echt niet te missen is omdat het zo lekker is, ik zou het niet weten ... . Al helemaal niet als het 'Vlaamse' keuken moet zijn. 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Niet verwonderlijk dus dat ik van Londen op culinair gebied geen hoge verwachtingen had. Engeland heeft het imago om vreselijk te zijn op vlak van eten. Maar tot mijn grote verrassing heb ik daar opvallend vaak zeer zeer lekker gegeten! Ik ben eigenlijk nog nergens naartoe geweest waar ik zo vaak zo lekker at! 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Het ontbijt in het hotel was niet goed. We beperkten er ons dan ook tot een tas koffie en een paar hapjes om de honger te verdrijven en trokken daarna de stad in waar we ergens binnen stapten om echt te ontbijten. Een ontdekking die ik in Londen deed, is de keten "Pret a Manger". Van aanbod is dat wat te vergelijken met Exxi, gekruist met de Panos en de Delifrance of zo. Je kan er ter plaatse eten of iets kopen om mee te nemen. De koffie is er heerlijk en ik ontdekte er fantastisch lekkere boterhammen met gerookte zalm en komkommer. "Pret a Manger" bestaat ook in Parijs weet ik ondertussen en sinds kort is er ook een filiaal in het zuidstation in Brussel, net tegenover de ingang naar het perron voor de de internationale treinen. En daar hebben ze die heerlijke zalmboterhammen ook! Ge zult misschien denken: maar allez, een boterham met zalm en komkommer hebben ze toch overal wel? Maar het lekkere van een maaltijd zit hem niet alleen in wat het juist is, maar ook hoe het bereid is en de kwaliteit van de ingrediënten. Zo kan je in zeer veel restaurants steak Bearnaise eten, 1 van mijn favorieten. Maar er zijn restaurants waar die steak hemels is en andere plekken waar ze er in slagen om dat zodanig slecht klaar te maken dat ik het met tegenzin op eet. Soit, wat ik eigenlijk wilde zeggen: die boterham met komkommer en zalm van "Pret a Manger" is dus fantastisch!

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

In Londen is er ook een uitzonderlijke uitgebreide variatie in het aanbod van keukens.  Veel meer dan ik op andere plekken al zag. Er valt daar heel wat te ontdekken op culinair vlak. En dan heb ik het niet over dure sterrenrestaurants, maar  over gelegenheden voor een snelle hap, in informele sfeer en met betaalbare kaart.  Er zijn ook zeer veel street foodmarktjes die in tegenstelling tot bij ons het ook écht goed doen en een variatie aan gerechten aanbieden uit alle windstreken. 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Over ons hotel was er een filiaal van "Tibits", een vegetarisch restaurant. Daar bieden ze een buffet aan waar je je bord vol schept met waar je maar zin in hebt. Vervolgens betaal je per gewicht. Het aanbod in het buffet was zeer gevarieerd, zeer verfijnd en bijzonder lekker. Het restaurant is niet goedkoop, maar ik heb er met veel smaak gegeten. 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Ik wilde natuurlijk ook graag een scone met clotted cream proberen en dat bleek veel lekkerder dan ik had verwacht. Ik at het op het terrasje van Gail's bakery,  net over Tate Modern en bij een volgend bezoekje aan Londen ga ik dat zeker nog eens eten!

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Mijn lief zijn favoriet was Nando's. We zijn daar wel een keer of 4 geweest en hij wordt nog altijd laaiend enthousiast als hij over de Periperisaus met wilde kruiden (helaas de enige versie van hun sauzen die je niet voor thuis kan kopen) vertelt. Nando's is een van oorsprong Zuid-Afrikaans kipfastfoodketen. De keuken is Portugees geïnspireerd en lekker kruidig en ook al is het eerder een fastfoodketen, het is er toch gezellig. 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Over de lekkere Vietnamese nems en noodlesoep in China Town had ik het hier al. 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

En mijn lekkerste ervaring was de ravioli met ricotta en spinazie met saliebotersaus die ik als lunch at bij Carluccio's aan Tate Modern. Dat was echt zooooooooo lekker mensen! 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

Voila, mijn conclusie: wil je ergens naartoe waar je lekkere ontdekkingen kan doen? Ga dan naar Londen! 
En heb je zelf een culinair bijzonder lekker adresje dat je wil delen: ga je gang! 

Londen:  verrassend lekker eten en drinken

PS: ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en deze blogpost is dus enkel gebaseerd op eigen ervaringen, ik kreeg/krijg niks voor het schrijven er van en schreef hem op eigen initiatief. 

3 opmerkingen:

  1. Toch leuk dat de Engelsen het winnen. Natuurlijk wil ik niet voorbij gaan aan al het smakelijke eten wat je opnoemt en laat zien maar oooohh scones met échte clotted cream... Hemels! Sentiment naar 45 jaar geleden in theetuinen in Cornwall.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mouth-watering.... bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com