maandag 10 juni 2019

In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

Jaren geleden kon je al lezen dat ik graag een haworthia met streepjes wilde aanschaffen. 
Ik wist toen alleen nog niet hoe hij heette en de kans is groot dat ik dat na het schrijven van deze blogpost opnieuw vergeet. Mijn geheugen is een zeef namelijk. 
Ik noem hem gewoon 'mijn zebraplant' en dat is ook hoe hij in gewone taal meestal genoemd wordt.


In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

Die gangbare naam is echter wel verwarrend: als je naar 'zebraplant' zoekt op google krijg je namelijk een hele resem planten die zo genoemd worden: deze aphelandra, maar ook deze calathea en deze alocasia.... 
Allemaal zebraplanten blijkbaar... 
De laatste - die volgens mij door de auteur verkeerdelijk zebraplant wordt genoemd (want volgens mij meestal wordt aangeduid als zijnde 'olifantsoor') - staat trouwens nog op mijn verlanglijstje sinds ik hem een paar maanden geleden eens zag staan in 'the plant corner' (#nosponsor). Want ik vond die gestreepte hoge steeltjes héél erg mooi!

In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

Het duurde nog tot vorig jaar voor het er echt van kwam: ik liep toen in Dille en Kamille (#nosponsor) tegen zo'n plantje op.
Ik was hem eerder ook al eens tegengekomen op de plantenmarkt in Parijs maar het leek me niet zo handig om met een plantje en 2 valiezen taxi in, restaurant in, trein in, nog een trein in en tram in te gaan richting huis te gaan. Mezelf kennende liep dat wellicht faliekant af voor het betrokken plantje. 
Maar toen die keer in Dille en Kamille was het de juiste moment om er eentje aan te schaffen en sindsdien staat hij mooi te wezen in mijn huiskamerjungle.

In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

Ik zette hem in 1 van de porseleinen potjes die ik eens als setje van 4 in de kringwinkel kocht. 
De aankoop van die potjes is zo'n aankoop waar ik al heel erg veel plezier heb aan beleefd. 
En dat zoals altijd in de kringwinkel voor geen geld.
Geen idee waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, maar ik vind de potjes erg mooi staan met plantjes er in. 

In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

Dit zebraplantje is een vetplant. Dat wil zeggen dat ze houden van warmte en niet al te veel water moeten krijgen. 
Omdat ik er nu een blogpost over schrijf, zocht ik op hoe deze plant moet verzorgd worden en daaruit blijkt dat hij ondanks zijn tropische oorsprong niet houdt van fel zonlicht. Dan verbrandt hij.  
Hij zou ook niet al te opvallende witte bloempjes krijgen maar ik denk dat dat maar zelden gebeurt. 
Dat vind ik ook niet erg: deze plant haalt zijn schoonheid uit het streepjespatroon op zijn blad. Wie heeft er bloemen nodig als ge kunt pronken met zo'n schoon streepjes ;) .


In mijn huiskamerjungle: de haworthia fasciata 'zebra'

Je kan zelf zo'n plantjes kweken. Er ontstaan namelijk kleine miniplantjes naast de plant en die kan je vervolgens losmaken van de moederplant en verpotten. 
Maar de mijne is nog niet verheven tot het moederschap. Ik heb geduld: het zal er wel eens van komen. 


Mijn zebraplant is de enige in huis die al de eer heeft gekregen om door mij geportretteerd te worden met verf. 
Ik leer mezelf al een tijdje - met behulp van online klassen van Alisa Burke en een aantal boeken (daarover vertel ik nog wel eens een keertje)  - te aquarelleren. En zo probeerde ik met een voorbeeld uit een boek om zebraplanten te schilderen... .
Ik ben nog niet tevreden van het resultaat. Maar ik ben wel al opgelucht vast te stellen dat mijn verfsels al op zijn  minst herkenbaar zijn als een zebraplant. Dat is toch al iets hé, niet? 


Voila, dit was weer een telg uit mijn huiskamerjungle. De volgende keer ga ik het hebben over een plantje dat ik op dezelfde moment aanschafte: de 'peperomia caperata' of 'rattenstaartje'. Ook al zo'n schoontje.


Meer blogposts over mijn huiskamerjungle via deze tag ...

Ik heb een reclame- en sponsorvrije blog. Ik schreef deze blogpost dus niet op vraag en kreeg er van niemand iets voor in de plaats. Meer info hier.

6 opmerkingen:

 1. Mooi plantje, mooie foto's en mooi geschilderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amaaiiiii! Mooi jouw aquarel! Plantje uiteraard ook en ook het potje. Ben fan van alle twee...euh alle drie! Ik zou het belangrijkste nog vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Ik vind het voor mijn doen/kunnen niet slecht maar toch nog niet echt goed eigenlijk. Blij wel dat jij dat wel vindt ;) .

   Verwijderen
 3. Leuke plant zeg! En ik vind het potje ook erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen