maandag 8 oktober 2018

Boedapest: Het Gellérthotel

Boedapest: Het Gellérthotel

Er is tussen mij en mijn lief een patroon ontstaan om een hotel te zoeken als we reisplannen hebben: mijn lief vliegt in booking.com (niet gesponsord)  en geeft me een lijst van hotels door die voldoen aan zijn eisen. 


Boedapest: Het Gellérthotel

Die eisen zijn oa: een centrale ligging, dichtbij openbaar vervoer, maar wel ver van straatlawaai, vooral - zéér belangrijk voor hem - een goed ontbijt, en een redelijke prijs. Het zijn allemaal hotels die je kan vastleggen en vervolgens zonder kosten kan annuleren en ik krijg dan de opdracht - ik heb een kredietkaart en hij niet - om ze te bevestigen.

Boedapest: Het Gellérthotel

Daarna is hij een tijdje zoet met de afweging van de voor- en nadelen van elk hotel en geeft hij me door welke afvallen en dus geannuleerd mogen worden.

Boedapest: Het Gellérthotel

Tenslotte hebben we er nog een paar over en die bekijken we samen wat grondiger. En dan hakken we de knoop door.
Ik vind dat wel handig zo: ik heb geen zin om eindeloos bezig te zijn met het vergelijken van hotels en hij wel en ik ben er gerust in dat hij goede voorstellen doet. 

Boedapest: Het Gellérthotel

Voor Boedapest pikten we na heel deze procedure het Gellérthotel uit het aanbod. Het hotel lag in een iets hogere prijsklasse dan we gewoonlijk kiezen, maar we vonden het - gezien het hotel op zijn eigen al een monument is - toch erg betaalbaar. 

Boedapest: Het Gellérthotel

Mijn lief prefereert - ook op vlak van wonen trouwens - nieuw en strak want comfortabel. Maar ik ben gek op oud en bezield en niet al te afgeborsteld. En het idee om in dit mooi monument te kunnen logeren gaf me al plezier op voorhand. Ik heb nooit eerder in zo'n schoon hotel gelogeerd!

Boedapest: Het Gellérthotel

Het Gellérthotel is een prachtig gebouw, gelegen aan de oever van de Donau met zicht op de zeer mooie Vrijheidsbrug. Het gebouw is zeer statig en opgetrokken in jugendstil. En het is al lang niet meer gerenoveerd.

Boedapest: Het Gellérthotel

Door dat laatste baadt het hotel nog erg in de grandeur van weleer. Rode pluche, mooie glasramen, majestueuze traphallen en een prachtige draaideur... . Je verwacht hier elke moment Lady Violet en Lady Mary van Downtown Abbey de trap te zien afdalen.

Boedapest: Het Gellérthotel

Ook de kamer was tot mijn grote vreugde nog authentiek ingericht met oude meubelen in de stijl die bij het gebouw horen. Dat vond ik echt bijzonder fijn want ik herinnerde me nog de teleurstelling toen ik in het prachtige 'hotel du Parc' in Oostende de kamer binnen stapte en er niks te meer te zien  was van de schoonheid van het gebouw. Alles was vervangen door zielloze moderne standaardmeubelen. 

Boedapest: Het Gellérthotel

Het prachtige Gellértbad is onderdeel van het hotel. Toch architecturaal want als ik het goed begrepen heb heeft het wel een andere uitbater dan het hotel. Je kon dan ook vanuit de kamer via de gang rechtstreeks naar de spa lopen. En dat heb ik met veel plezier 2 keer gedaan!

Boedapest: Het Gellérthotel

Waar ik het allermeeste van genoot, was het prachtige balkon. 

Boedapest: Het Gellérthotel

Onze kamer had een mooi balkon met zicht op de Donau en de vrijheidsbrug en ik heb elke avond afgesloten door een tijdje buiten te zitten, muziekje in mijn oren, kijkend naar al dat moois voor me. 

Boedapest: Het Gellérthotel

Die momenten op dat balkon, na een dag vol ontdekking en plezier, met moeë benen en een hoofd vol indrukken, behoren voor altijd tot mijn mooiste herinneringen aan deze stad.

Boedapest: Het Gellérthotel

Maar toch: de waarheid mag gezegd, de hele waarheid: het was niet alleen maar schoonheid en comfort. Dat het hotel al zeer lang geen opknapbeurt heeft gehad, had best ook zijn nadelen. Er was namelijk veel versleten of stuk. Er zat een gat in het rolluik, het water van het bad kwam via een afvoer terug naar boven op de vloer, er kwam niet zoveel water uit de douche, klinken stonden los ... . 

Boedapest: Het Gellérthotel

Dat zijn allemaal dingen waar ik mee kan leven - ik woon ook in een pand met een hoop onvolkomenheden - maar ik vond de prijs/kwaliteitsverhouding daardoor toch niet helemaal correct. Een technische renovatie zou dit hotel veel deugd doen (maar wel van de oorspronkelijke architectuur en inrichting afblijven liefst!) .

Boedapest: Het Gellérthotel
Boedapest: Het Gellérthotel
Boedapest: Het GellérthotelBoedapest: Het Gellérthotel
Dus: hou je van strak en net en nieuw en comfort: kies dan een ander hotel. Hou je van gebouwen met een ziel, geef je niet om een mankement hier en daar, wil je graag een schoon uitzicht en wil je daar best een klein beetje te veel voor betalen: dan is dit hotel een aanrader! 

Boedapest: Het Gellérthotel

Meer blogposts over Boedapest via deze tag of op deze pagina....

PS: Ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en schreef deze bijdrage dan ook op eigen initiatief zonder er op enige vorm voor vergoed te zijn. 

2 opmerkingen:

  1. Wow wat een prachtige plek en ach alles heeft plus en min punten. Dat uitzicht maakt heel veel goed. Ik hou ook van ouwe meuk. Bedankt voor het delen. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi hotel!
    En toch zou ik juist voor nieuw en modern kiezen, terwijl ik toch verzot ben op oude gebouwen en ook wel heel erg van Jugendstil en art deco hou. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je echt genoten hebt. En met dat mooie zwembad erbij, dat maakt het plaatje wel helemaal compleet hè.

    BeantwoordenVerwijderen