"... de reus die komt!" Die liegen daarom.
Kereweerom, reuske, reuske, kereweerom, reuzegom! "
Kereweerom, reuske, reuske, kereweerom, reuzegom! "
Dat is een liedje dat ik me nog herinner van heel erg lang geleden en dat prompt mijn hoofd insloop toen ik de foto's van de reuzenstoet die ik onlangs bezocht aan het bewerken was.
Ik ben altijd zo gefascineerd als ik ergens in het buitenland getuige ben van een plaatselijke gewoonte. Ik denk bijvoorbeeld aan de mariaprocessie in Napels of de garnalen aan de vistrap in Oostende of het gebruik van de taxi's in Marokko... .
Toen ik de jaarlijkse aankondiging van de reuzenstoet in Deurne zag, bedacht ik me dat het eigenlijk raar is dat ik daar op een ander enthousiast over zou worden maar in mijn eigen woonplaats veel van die dingen aan me laat voorbij gaan en zelfs gewoon niet ken: zo had ik die reuzenstoet nog nooit bezocht.
Toen die dus een week of 2 geleden zijn jaarlijkse ronde deed, besloot ik deze keer eens te gaan kijken.
Ik had de aankondiging maar vluchtig gelezen en ging er van uit dat de reuzenstoet in Deurne een klein stoetje was met een stuk of 5 plaatselijke reuzen en daarachter een fanfare of zo.
Maar ik bleek me zeer erg te vergissen: de stoet in Deurne blijkt 1 van de grootste reuzenstoeten van het land te zijn: er nemen reuzen aan deel vanuit heel het land waardoor er een parade te zien is van wel 130 giganten.
Speciaal voor deze blogpost ben ik eens gaan googlen naar de oorsprong van deze jaarlijkse klassieker.
Vanwaar komen die reuzen eigenlijk? En wat is de bedoeling? En zo ontdekte ik een website propvol info over deze traditie.
Voor als ge geen zin hebt om dat allemaal te lezen, hier de feitjes die ik er uit heb geplukt:
De reuzen en hun stoeten bestaan al van de 14de eeuw! De eerste reuzen waren christelijk geïnspireerd, het waren figuren vanuit de bijbel.
Maar doorheen de eeuwen veranderde dat - er zijn ook perioden geweest dan de reuzen zowat verdwenen waren trouwens - en de meest recente reuzen zijn exemplaren die gebaseerd zijn op plaatselijke persoonlijkheden.
De inspiratie voor de Deurnese reuzen bleken bijvoorbeeld onder andere een cafébazin en haar dochter, een plaatselijke kapper die als ik het goed heb begrepen zelfs nog leeft, een champetter die nogal graag dronkenlappen en vrijerspaartjes arresteerde ... .
Ik heb geen idee of die reuzenstoeten ook in de rest van het land - en misschien daarbuiten zelfs - doorgaan. Hier in Antwerpen heb je er alvast 2 vlak na mekaar: eerst is er die van Deurne en 2 weken later die van het aangrenzende Borgerhout. De laatste is 1 van de langst bestaande stoeten en bezocht ik ook nog nooit.
Het viel me op dat er niet zo heel veel volk stond te kijken naar de reuzen in Deurne.
Ik vind dat zonde want eigenlijk vond ik het best plezant.
Misschien zou het drukker zijn als de stoet van Deurne en Borgerhout de krachten zouden bundelen tot een gemeenschappelijke stoet waar dan een beetje meer tamtam rond gemaakt wordt zodat er meer volk naar komt?
Zomaar een ideetje van me hoor .....
Ik vond het plezant om te zien hoe de plaatselijke kinderen reageerden op de voorbijkomende kolossen: ik zag wat jongetjes met veel bravoure op de reuzen toelopen, al roepend dat ze toch geen schrik hadden. Om vervolgens gillend weg te duiken achter de beschermende rokken van de mama als de reuzen hun richting uit kwamen. Ik zag ook een kindje dat hartverscheurend begon te huilen toen het aangesproken werd door een reus. En anderen raapten dan met veel enthousiasme de snoepjes op die hen toegegooid werden.
Voor de deelnemers van de stoet lijkt me deze activiteit vooral een gelegenheid te zijn om in gezelschap met de bloedbroeders en -zusters in het bier te duiken.
Menig stoetdeelnemer was in jolige bui en ze hadden allemaal wel de 1 of andere verdoken plekje van waaruit men een pintje opduikelde.
Hebben ze bij jullie in de buurt ook reuzen en reuzenstoeten?
Zo nee: Dan moet je een jaartje geduld hebben en volgend jaar tijdens de bevrijdingsfeesten afzakken naar Deurne. Dan kan je er 130 zien!
Meer blogposts over Antwerpen via deze tag of op deze pagina...
In Lier hebben ze er ook en als kind had ik daar ook schrik van
BeantwoordenVerwijderen