woensdag 17 september 2014

verse garnalen uit het vuistje

In oostende - vlakbij de mooie oranje kunstwerken op den dijk - is er een klein haventje.
Van oorsprong was dat een vissershaventje waar de vissers hun buit losten en de vrouwen deze vis ineens verkochten aan hongerige klanten.De vistrap wordt het daar dan ook genoemd.


Nu staat daar  een ( zeer lelijk ) stenen gebouw waar nog altijd door vrouwen vis wordt verkocht.
( en schoon luchten dat ik dit jaar in Oostende heb gezien ! Zoals deze : donkergrijs én zonneschijn : geweldig vind ik dat ) 


Gezellig is het aan die kraampjes niet ( dat hadden ze toch écht anders kunnen aanpakken, niet  ? )


Maar je kan er wel nog altijd verse vis kopen.
En de verkoopsters zijn er erg vriendelijk...Toen ik besloot om deze zomer nog eens een paar dagen door te brengen in Oostende, was zowat het enige dat voor mij op voorhand vastlag dat ik daar eindelijk eens ongepelde garnaaltjes zou kopen....Want volgens mij kunt ge dat nergens lekkerder en verser  vinden dan net naast het water waar ze uitkomen.Ik kocht er een kleine portie van deze lekkere grijze noordzeegarnalen.
Een kleine portie omdat ik nog nooit zelf garnalen had gepeld.
Maar de vriendelijke verkoopster legde het ons omstandig uit Samen met mijn gezelschap - zijnde mijn moeder - zette ik me op een bankje met zicht op boten en zee en 1 voor 1 verdwenen de garnaaltjes in onze mond.


We hadden daar best wel wat tijd voor nodig want het duurde best wel effe vooraleer we het pellen onder de knie hadden...
Maar dat is 1 van de geneugten van vakantie : dan heeft een mens eens wat meer tijd om dit soort van dingen te doen ...En we hebben ze allemaal met veel plezier opgegeten !  We waren op hotel, want anders had ik ook de rest van de vis wel eens willen uitproberen...
Ik weet gewoon 100% zeker dat ik nog in Oostende ga belanden.
Da's namelijk een supertoffe stad !
En ik weet ook 100 % zeker dat daar vanaf nu altijd een portie ongepelde garnaaltjes bij gaan horen.
Dat is namelijk superlekker ! 

7 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook net een weekje naar Oostende geweest.
  Ik vind het ook een superfijne stad en die vistrap en kraampjes zijn charmant!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet zo gek van garnaaltjes, brrrrrrr en zeker niet om ze zelf te pellen. Maar je foto's van dat haventje zijn prachtig, en ik krijg op slag zin om in de auto te springen en naar Oostende te rijden ! ;-)
  en wie weet... zelfs een portie -gepelde- garnaaltjes te proberen :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. echt eens proberen ! als je daar eens bent mag je zeker en vast proeven van de verkoopsters en ze pellen het nog voor je ook. Je kan ook vers gepelde kopen trouwens, maar die zijn uiteraard wat duurder en het zelf pellen maakt het eigenlijk net zo charmant )

   Verwijderen
 3. Héél lekker! En ze konden het daar inderdaad heel anders aangepakt hebben, het is een inbreuk op de verbeelding hoe het vroeger was. Dan maar naar het water staren en ondertussen dromen over de vissers en hun visvrouwen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk dat je een fijne tijd had in oostende, ik kom er bijna wekelijks :-) woon er niet zover vandaan en ga er graag shoppen... volgde er tot onlangs een cursus juwelen maken, maar is jammer genoeg voorbij..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mmmmm jammie
  Ongepelde garnalen aan 'den tennis' in Blankenberge met ne goeie Rodenbach erbij :)
  Zal in Oostende net zo goed smaken, alleen weet ik niet of je daar met je zakske garnalen op een terras mag gaan zitten en beginnen je elders gekochte lekkernij opeten maar ik weet eigenlijk ook niet of dat in blankenberge nog wel kan, moet ik dringend eens gaan uittesten !

  Groetjes van An

  BeantwoordenVerwijderen