maandag 14 maart 2016

Marokko : over bussen, brommers en ezels....


Hoewel Latifa en ik beiden een rijbewijs hebben en we van Meneer Latifa de raad kregen om ter plaatse in Marokko een auto te huren, was er geen haar op ons hoofd dat serieus overwoog om dat te doen. Bij mij in de eerste plaats omdat ik al 9 jaar niet meer met een auto heb gereden, dat sowieso erg weinig heb gedaan in mijn leven en dat vermoedelijk zelfs niet meer kan.
Bij Latifa die wel kan rijden vooral omdat rijden in Marokko echt niet evident is als je niet gewoon bent om daar te rijden.
Zo merkten we bijvoorbeeld dat om de 1 of andere reden wegmarkeringen zoals lijnen tussen baanvakken of middenstrepen daar dienen om mooi in het midden over te rijden ....Maar we moesten ons toch verplaatsen want een week in en rond hetzelfde hotel blijven was niet echt een optie. 
Gelukkig was er keuze te over en dat allemaal voor geen geld ! taxi's
Zoals taxi's.
Ik weet niet of dat overal in Marokko zo gaat, maar zowel in Tanger als in Tetouan waren 2 soorten van taxi's beschikbaar.
Ze waren te herkennen aan hun kleur. Je had taxi's voor plaatselijk vervoer in de stad zelf. Die reden massaal rond en je moest maar gewoon je arm uitsteken om er eentje te doen stoppen. Soms werkte hun meter zelfs ( maar dus niet altijd ) . Op die manier me verplaatsen in een stad, ik vond het een bijzonder makkelijke en luxueze manier. En nog spotgoedkoop ook. Veel goedkoper dan een tramticketje in Antwerpen. 
En 1 keertje ook veel spannender dan den tram : dat was die keer dat taxichauffeur 1 ambras kreeg met taxichauffeur 2 en ze dat niet konden verbergen. We werden zo snel als mogelijk aan het hotel er uit gekieperd en we zagen ze vervolgens een paar meter verder op de vuist gaan ....Er rijden ook taxi's rond die je enkel vervoeren van de éne stad naar de volgende stad (of dorp). Die weigeren dan ook gewoon om je naar de andere kant van de stad te rijden. 
We gebruikten deze manier van transport om ons te vervoeren van en naar Fnidaq en om terug te komen uit Chefchaouen. Maar bij deze vorm van transport hebben we toch een beetje de verwende toerist uitgehangen.
Deze taxi's zijn meestal mercedessen en ze rijden pas als alle zitplaatsen zijn verhuurd. Alle zitplaatsen zijn naar plaatselijke normen 2 passagiers vanvoor en 4 vanachter. In een gewone mercedes hé, niet in een busje of zo ...
En eerlijk waar : ik zag het echt niet zitten om geprangd tussen 3 andere mensen op de achterbank te zitten in een volgepropte mercedes. En nog minder om op de versnellingspook te gaan zitten vanvoor...
Latifa gelukkig ook niet, dus dat losten we op door per persoon 2 plaatsen te kopen. Naar hun normen wellicht decadent, maar dat is dan maar zo :)

bussen :
Ook de bus hebben we een paar keer gebruikt. We reden er mee over en weer tussen Tanger en Tetouan en ook heen naar Chefchaouen. De bus, dat werkt daar helemaal anders dan bij ons. Geen lijnbus met vele stopplaatsen en een belletje voor als je wil afstappen. 
Maar busstations, te vergelijken met een treinstation, waar je je ticketje kunt kopen onder luidkeels geroep van de verschillende ticketaanbieders.

De bussen zelf zijn comfortabel en gelukkig worden er niet meer ticketjes verkocht dan er plaatsen zijn.
Alleen : is de bus vol, dan moet je wachten tot de volgende ...Ze mochten wel soms iets meer gepoetst worden :) En ook hier : spotgoedkoop ! 
  
ezels, brommers en andere dingen met wielen :
En zo werden we gereden van stad naar dorp naar stad. En onderweg zagen we mooie landschappen, velden, eenzame huisjes en regelmatig ook een ezel, mét of zonder menselijk gezelschap.
Maar uit een bus stap je niet zomaar effe uit om een foto te maken, dus geen foto's van ezeltjes. ( eerlijk is eerlijk : ik héb het toch geprobeerd, vanuit het raam van de rijdende bus. Maar helaas niks mee aan te  vangen, met die foto's... ) Hoe spijtig ook, want ik vind ezeltjes heel erg schattige beesten met ongelooflijk lieve snoeten. Ik had ze gaarne uitgebreid gefotografeerd. 


Een ander vervoermiddel dat we vaak zagen, zijn 'brommerkes' , soms met heelder laadbakken . En die vond ik ook plezant om te fotograferen. Ze leken me vooral ook vaak zo gezellig. Kijk maar : En stootkarren kunnen natuurlijk ook heel handig zijn als je spullen moet verplaatsen natuurlijk. Al helemaal zeker in de medina's, want daar kunnen en mogen geen auto's rijden ...


Wat ik zeer zelden zag ( behalve deze dan ) waren fietsen. En dan begrijp ik wel gezien de chaos en de drukte in het verkeer daar...


Meer Marokko ...

Follow

2 opmerkingen:

  1. Amai, dat gaat toch wel anders dan hier! Dank voor de bruikbare vervoerstips, mocht ik nog een keer naar Marokko gaan. Die brommerkes lijken wel een beetje op een tuk tuk, maar dan open. Fijne dag nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo exotisch. "Amai ze doen daar dingen toch wel heel anders, en 't is daar gevaarlijk hoor."

    BeantwoordenVerwijderen