vrijdag 15 september 2017

Antwerpen: de Charlottalei: over afscheid van 54 bomen en het wanbeleid rond leefkwaliteit


Schoon hé, zo'n straat met bomenrijen.
Ik heb altijd al van straten met bomen gehouden: het is niet alleen mooi, maar het brengt schaduw op warme zomerdagen en ik heb altijd een wat gekoesterd en  beschermend gevoel als ik er onder loop. 



Daarstraks stond ik op de tram te wachten op de Belgiëlei toen ik ineens besefte dat ik vlakbij de Charlottalei was en ik besloot de tram te laten passeren om de laatste kans te grijpen om van deze mooie kastanjebomen te genieten en er wat foto's van te maken.


De laatste kans want morgen gaan ze tegen de vlakte.... . Alle 54. Want ze passen niet in het ontwerp voor de heraanleg van de straat zoals de stad het wil....


De straat heeft nochtans luidkeels via tal van protesten laten weten dat ze niet akkoord zijn met het verdwijnen van deze bomen.


En ze konden daarbij op veel steun rekenen van andere Antwerpenaren.


Tevergeefs. 
Na nog een vergeefse ultieme poging om via de rechter de kap te verbieden was het vandaag de laatste dag dat deze bomen hun bijdrage konden leveren om de belabberde luchtkwaliteit in de stad wat op te peppen.


Het is niet de eerste keer dat ik over het bomenkapbeleid van Antwerpen schrijf.  Zelfs niet de tweede keer.... . En ik vrees een beetje dat het ook niet de laatste keer zal zijn... .


Er wordt wat gegniffeld en gelukkig ook erg verontwaardigd gedaan over de ontkenning van de klimaatopwarming door Trump. Er is verontwaardiging als landen zich niet mee achter plannen scharen om die opwarming tegen te gaan. 


Maar ondertussen sluit ons beleid vakkundig de ogen voor de gevolgen van hun eigen plannen en voert het Antwerpse stadsbestuur een gedrocht als het LEZ in in een wat mij betreft ongeloofwaardige en asociale poging om te doen alsof ze wel iets doen .


Onderzoekers van de KU-Leuven toonden nochtans pas aan dat vooral Antwerpen en Brussel de gevolgen van de klimaatopwarming zullen voelen. En bomen - vooral grote - zorgen voor lagere temperaturen in de zomer.... .


Ik zou wel eens een luchtfoto van Antwerpen van nu willen vergelijken met eentje van 10 jaar geleden. En met eentje van 30 jaar geleden.... En dan zoeken naar de verschillen op vlak van boomkruinen. Ik vrees dat de conclusie dramatisch zal zijn ...


Bon, vanmiddag heb ik dus op mijn manier afscheid genomen van deze reuzen die er al staan van zolang ik in Antwerpen rondloop.


Ik maakte wat foto's, bekeek de vele oproepen van buurtbewoners om ze te laten staan, genoot van het zonnetje dat door de al wat herfstige bladeren speelde, en kon niet zo goed bevatten dat ze er morgen niet meer zullen staan.


Wat een gedrocht van een beleidsbeslissing alweer ....


Lees meer hier en hier en hier.


Edito: en dit is nu ( ps: niet voor gevoelige kijkers) 


2 opmerkingen:

  1. Een triest verhaal waar ik het niet het fijne van afweet maar zag wel de beelden voor en na. Je reportage koesteren.

    BeantwoordenVerwijderen