maandag 9 januari 2017

breisel: carré confituur


Maanden ben ik er aan bezig geweest, aan deze sjaal! Bij momenten had ik er al lang genoeg van en lag het werkje nagenoeg stil. Maar ineens kreeg ik er toch weer zodanig veel zin in dat het plots veel sneller vooruit ging. 


Ik haakte al eens een driehoekssjaal met unicatgaren, maar deze keer wilde ik er eens eentje breien in dat mooie garen. 
Ik zocht en vond (en paste wat aan) een steek die een mooi ruitjespatroon gaf en besloot deze te gebruiken.

goede kant
Een nadeel van sjalen breien vind ik dat veel mooie steken en patronen in tricotsteek worden gebreid en dan krullen de sjaals onvermijdelijk op en dat heb ik niet graag.
Bij dit patroon is dat niet het geval omdat hij vooral met de averechtse steek gebreid wordt.
Ik viel bovendien voor het mooie geometrische van de ruitjes.

achterkant
De ruitjes zijn eigenlijk kabeltjes, en kabeltjes breien vraagt wat extra handelingen wat de belangrijkste oorzaak was van het moeizaam vooruit gaan van het breien van dit patroon.
Het is bovendien een patroon waar je je aandacht bij moet houden (Ik heb dan ook niet kunnen vermijden dat er hier en daar foutjes ingeslopen zijn, maar ze vallen gelukkig niet erg op) wat ook de boel wat vertraagt omdat het daardoor geen geschikt breiproject was voor elke moment.


Ik stelde bij mezelf vast dat het lang duurde vooraleer ik deze techniek zodanig in mijn vingers had dat ik de logica ervan doorgrondde. Ik breide gewoon wat op mijn  papiertje stond maar moest er elke keer opnieuw over nadenken. Dat was na een tijdje gelukkig wel over want eens je een patroon écht doorhebt breit het veel vlotter en plezanter.


Ik vind het verloopgaren van unicat heel mooi garen. Maar er zit ook een nadeel aan: ik wil alle kleuren ten volle benutten en ik kan daardoor niet goed inschatten hoeveel ik kan breien met 1 bol. Dat maakte dat ik wat bevreesd was voor een te korte sjaal waardoor ik hem smaller maakte dan ik gewoonlijk zou doen en dat bleek achteraf gezien niet nodig. Hij is meer dan lang genoeg, als ik hem breder had gemaakt zou dat ook nog gelukt zijn :) .


Ik haalde het ruitjespatroon ergens uit een boek - ik weet al niet meer het welk - maar heb wat moeten corrigeren om het helemaal juist te krijgen. De eerste rijen ruitjes zijn niet helemaal juist omdat ik toen nog het oorspronkelijke patroon volgde (ik ben al vaak tegengekomen dat een patroon uit een boek niet helemaal klopt en vind dat zeer ergerlijk. Hebben jullie dat ook al gehad?).
Vaak vind ik patronen ook niet vlot leesbaar en schrijf ik ze opnieuw uit op een manier die voor mij begrijpelijker is.
Moest je zin hebben om deze steek ook eens te gebruiken, dan heb je chance: ik ga 1 dezer  het patroon gedetailleerd uitschrijven op mijn blog (als ik er eens de moed voor vind want ik wil het ook vertalen naar het Engels en dat lijkt me een hele klus :) ... ). 


Het was een beetje lastig dat dat breien van deze sjaal zo lang duurde. Ik ben namelijk streng voor mezelf: 'niet aan iets anders beginnen vooraleer het huidige project af is' is de niet onderhandelbare regel. Anders zit ik binnen de kortste tijd met een huis vol onafgewerkte projecten en dan verlies ik mijn interesse. 
Maar ik wilde zo graag nieuwe vingerloze handschoenen breien met felgekleurde motiefjes, wilde nieuwe juweelontwerpjes haken, wil een lange sjaal breien met 2 punten en een grote pompon, een nieuw grannykussen haken, een deken haken en vanalles doen met mijn pas verworven kennis over de japanse sashikotechniek.
Dus zit ik nu met een nieuw probleem: met wat zal ik eens beginnen ? 😃


De tutorial voor deze sjaal hier en hier... .
Meer handwerkprojectjes op deze pagina.

18 opmerkingen:

 1. Ik probeer mijn mond dicht te houden, maar die valt precies standaard opnieuw open. On-ge-loof-lijk mooi vind ik dat! Wat je er allemaal rond schrijft klinkt als Chinees, maar ik warm me aan de plaatjes. Straffer, ik zeg het je nog eens; wat schoon! Ongelooflijk schoon!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie sjaal!!! En wat vind ik het toch altijd wonderbaarlijk dat die kleuren zo mooi verlopen, daar snap ik niks van. Maar gelukkig hoef ik het ook niet te snappen, ik geniet gewoon van je foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is gewoon 1 bol garen, ik heb met dat kleurenverloop eigenlijk niks te maken, ik koop dat zo :)

   Verwijderen
  2. Ik vind uw sjaal buitengewoon mooi en het is voor mij een raadsel van welk wol het gemaakt is :)

   Verwijderen
  3. Dat is garen van unicat, je kan dat oa hier kopen: https://www.blij-dat-ik-brei.nl/c-4140447/unicat/ (niet gesponsord trouwens) . Dank je voor je compliment!

   Verwijderen
  4. Bedankt voor de info. Nu nog wol kopen en breien. Ik ben ook onder de indruk van uw mooie foto's van die sjaal, zij zijn zeer speciaal.

   Verwijderen
  5. Ik heb speciaal voor jou onderaan het artikel de link naar de tutorial geplaatst ;) . Veel breiplezier!

   Verwijderen
 3. Echt een schitterend breiwerk!
  En chapeau dat ge uw regel van 1-ding-tegelijk gehoorzaamd. Zelf heb ik daar meer problemen mee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet ook soms streng zijn voor mezelf hoor, maar ik ken mezelf: als ik dat niet zou doen, dan ligt mijn huis binnen de kortste keren vol met onafgewerkte dingen die gewoon niet meer af geraken;

   Verwijderen
 4. Prachtig! De kleuren en het verloop maar ook het ruitpatroon. Het mag dan even geduurd hebben maar het is wel een hele mooie sjaal geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben iets milder voor mezelf, ik mag 3 WIP's (work in progress) hebben.
  En Unikat is idd een heel mooi garen wat heel mooie resultaten geeft.
  Geniet van je sjaal, hij is nog net op tijd af geraakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig kleurverloop en een heel mooi motief. petje af...... En ik ben heel benieuwd naar die vingerloze handschoenen met die felgekleurde motiefjes. Van mij mag je daar nu aan gaan beginnen, ik heb namelijk wat inspiratie nodig.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook benieuwd! Maar ik ga toch eerst wat sashiko doen ;)

   Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com