donderdag 27 oktober 2016

Parijs: Grande Galérie de l'Evolution


Toen ik na een eerder bezoekje aan de lichtstad een blogpost schreef over de skeletten in het natuurhistorisch museum in de Jardin des Plantes, vermoedde ik dat er daar wellicht nog meer te zien was.
En dat bleek correct.


De Jardin des Plantes bevat naast een zoo, mooie serres en een natuurhistorisch museum ook een museum over de evolutie en dat had ik vorige keer over het hoofd gezien.


Dus trok ik afgelopen zomer terug die richting uit.


Dat verliep niet zonder slag of stoot. Ik geraakte die dag moeizaam op gang en vertrok later dan ik gepland had en met honger richting metro.


Ik besloot in de buurt van het museum iets te eten alvorens er binnen te gaan maar het liep anders dan ik had verwacht.


Om ter plekke te geraken moest ik 2 metrolijnen nemen maar halverwege rit 1 werden we allemaal verzocht om uit te stappen omwille van een verdacht pakket in het metrostation waar ik moest overstappen op de volgende lijn.


Na heel wat gepuzzel en een grote omweg kwam ik veel later dan gepland aan aan het museum en ik besloot mijn innerlijke mens nog wat te laten wachten om genoeg tijd te hebben om alle schatten die het museum herbergt te kunnen ontdekken.


Het museum bleek gelegen in een bijzonder fraai gebouw. Het bestaat uit een enorm grote hoge middenzaal met glazen koepel en  daarrond een aantal verdiepen vol gaanderijen. 


Het was er redelijk donker en de koepel imiteerde via gekleurd licht het opkomen van de zon, overgaand in een serieuze onweersbui met bijbehorende luide knallen. Ik vond dat heel plezant - zeker het onweer - maar ik kan me voorstellen dat sommige kindertjes het toch een beetje eng vinden.


In de grote hal staat een hele stoet opgezette dieren. Het lijkt wel alsof ze met zijn allen op weg zijn naar de ark van Noa.


Naast grote opgezette dieren ( wat zag ik er echt veel tijdens mijn tripje in Parijs. Ook hier bijvoorbeeld ... ) waren er ook zeer mooie kleine dingetjes te zien.


Vlinders, kevers, rare wormen, schelpen, rare kwalletjes ....


Maar ook vogels, en vissen.


Een zoo feitelijk,  maar dan met dode dieren.


De sfeer in het museum was heel aangenaam. Mijn ambetantigheid door de honger en al dat gedoe met de metro verdween er helemaal in het kalmerende donker met de mooie uitgestalde dingen en de zachte rustgevende geluidjes die men er liet horen. 


Eigenlijk had ik er nog wat langer kunnen rondlopen, maar het museum sloot en bovendien had ik na een tijdje echt héééél grote honger.


Ik sprong vervolgens maar een café binnen achter de hoek alwaar ik een pannenkoek bestelde die opgewarmd en wat klef en smakeloos bleek. Maar als je honger hebt eet je ook onsmakelijke dingen hé.


Bon, bij deze kan ik jullie dit museum van harte aanraden. Het was 1 van de hoogtepunten van mijn  Parijsbezoek van afgelopen zomer. 
Eigenlijk is heel die Jardin des Plantes een goede plek om een dagje te vertoeven want er is zoveel te zien...


adres:
   Rue Geoffroy Saint-Hilaire 36
   Paris 75005
   website


Meer Parijs via deze tag of op deze pagina...

Follow

4 opmerkingen:

 1. Prachtig!! Dank voor de rondleiding en goede tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan ( ik heb er zelf ook keihard van genoten natuurlijk :) )

   Verwijderen
 2. Wij zijn een paar jaar geleden in dit museum geweest en ook in het natuurhistorisch museum en in de kleine dierentuin en in de botanische tuin en we bezochten er ook nog een tijdelijke expositie van goud in de galerie van mineralogie en geologie. Het is een heel bijzonder stukje Parijs, waar de mussen (bij ons althans) uit je hand eten.

  Bedankt weer voor de mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh! Die mussen ben ik niet tegengekomen spijtig genoeg! Maar het is inderdaad een geweldig stukje Parijs hé.

   Verwijderen