dinsdag 16 februari 2016

pompoenlaksa


' Maak nog eens iets gezond uit een kookboek , doe nog eens een efforeke in de keuken ' sprak ik mezelf vermanend toe en vermits ik nog ergens een pompoen had liggen leek het ' pompoenlaksareceptje ' wel eens het proberen waard.
En dat was goed gekozen van mij want het was zo lekker dat ik het een week later opnieuw maakte. Maar deze keer al fotograferend.

Dit recept is een recept met kip. Maar als je die weg laat heb je een lekker vegangerecht.
Ik paste het gerechtje uit het boek ( komgerechten ) wat aan naar mijn smaak en dan krijg je dit : 


ingrediënten
- 2 tot 3 stengels citroengras
- verse munt
- een pakje babymaïs
- verse ( thaïse ) basilicum ( al is het geen ramp als je het zonder maakt )
- 2 eetlepels limoensap
- pompoen ( ik gebruikte een halve kleine pompoen )
- sojascheuten ( in nederland taugé genoemd geloof ik )
- een handje ongezouten pindanoten
- een eetlepel vissaus
- een blik cocosmelk of -room ( 400 ml )
- een groentenbouillonblokje
- een kleine eetlepel kurkuma
- een theelepel of 2 gemberpoeder. Ik ben zelf niet zo'n fan van gember, maar als je daar veel van houdt kan je natuurlijk beter verse gember gebruiken .
- iets pikant ( ik gebruikte een snuifje chilipoeder )
- rijstmie
- een 400 gram kippenboutvlees ( of kippenfilet als je dat lekkerder vind )
- een 2-tal rode sjalotten


zo maak je het :

Eerst maak je een ' smaakpasta ' . Ik vermoed dat dat eigenlijk te  vergelijken is met de groene, rode en gele currypasta die je in de winkel kant en klaar kan kopen.


Voor die pasta snij je de sjalotten en de citroengrasstengels ( alleen het wit ) in stukken, en vermaal je die samen met een stuk of 3 - 5 pindanoten, de kurkuma, de gember, het pikante spul en wat water in een keukenmachine, of in het kruidenhakpotje van de mixer ( ik doe dat zo namelijk :) )

 

Schil de pompoen en snij hem in stukken van een centimeter of 3.
( dat vind ik zo'n rotklus, pompoenen schillen. Voor gemixte pompoensoep laat ik die er dan ook gewoon aan, dat is ook veel lekkerder dan ) 


Doe wat olijfolie in de pot ( of wok, in het boek maken ze het in de wok maar ik heb het gewoon in een kookpot gemaakt ) en doe er de smaakpasta bij. Die gaat lekker beginnen geuren na een paar minuten en dan mogen ook de pompoen en de kokosmelk erbij.
In het boek doen ze er 2 blikken kokosmelk in maar ook al is het van kokos : het is en blijft room hé. Ik doe er dus maar 1 blik in en vervang blik 2 door water. Ik deed er ook een groentenbouillonblokje bij.
Laat dat u allemaal heerlijk pruttelen voor een minuut of 10 max



Doe de rijstmie in een kom, en breng met de waterkoker water  aan de kook. Daar dient dat ding namelijk voor :)
Giet het kokende water over de mie en laat het gewoon zo staan : meer moet je namelijk niet doen om mie eetbaar te maken :)

Als je de versie met kip maakt : Snij ondertussen ook de kip in blokjes en voeg ze na een minuut of 10 toe aan de soep.
Laat het geheel nog wat koken tot de kip goed gaar is.



Helemaal op het einde mag ook de vissaus en het limoensap erbij


De soep is klaar als de pompoen zacht is en de kip gaar maar vooraleer ze gegeten kan worden zijn er nog wat extra smaakmakers nodig.


' Hak ' de pindanoten in stuken in de vijzel en rooster de stukjes in een pannetje tot ze lekker beginnen te geuren. Pas op want dat verbrandt rap! 

Nu is het tijd om op te dienen : uiteraard serveer je dit recept in kommen.
En in een schoon kom is dat extra lekker ! 
Doe eerst wat mie ( die je ondertussen afgegoten hebt ) in de kom


Meng nog gauw de babymaïs ( oeps, bijna vergeten zeg ! ) onder de warme soep en lepel een paar soeplepels soep over de rijstmie ....


Strooi daar bovenop een handjevol sojascheuten.


Daarover komt een flinke snuif fijngesneden munt en basilicum


en dan nog wat lekkere geroosterde pindastukjes


En nu kan je - mét stokjes als het even kan - beginnen eten van deze heerlijke maaltijdsoep !


Fan van soep ? Kijk dan eens hier ...
Meer recepten van mijn hand hier ....

Follow

3 opmerkingen:

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...