maandag 15 februari 2016

Marokko : Tetouan


Tetouan in Noord Marokko, dat was onze ( Latifa en ik ) eindbestemming.
Tetouan is een stad een eindje het binnenland in, niet zo ver van Tanger.
En Latifa bracht er heel wat tijd door in haar kinderjaren.De stad is omringd door bergen en is een pak ' pronvincialer ' dan Tanger.


Er komen veel minder toeristen dan in de andere plaatsen die we bezochten. 
Zoals overal waar ik kwam in Marokko, wordt er ook hier volop handel gedreven.Overal zie je kraampjes en markten. Mensen die er duidelijk hun beroep van hebben gemaakt, maar ook geïmproviseerde  standjes op een doek op de grond waar wat bijeen gesprokkelde items te koop aangeboden worden. Een mens moet iets doen om de buik te vullen en in Marokko kan je niet voorbij de armoede kijken die nog heel veel mensen treft.
Wanneer we ook naar buiten gingen, er was altijd volk op straat. Overal.


deze man wilde op de foto ...

Maar er was 1 plaats waar alleen katten ronddwaalden ; het plein voor het paleis van de koning.

zie je ze zitten, de 3 poezen ? 
De koning van Marokko heeft een paleis in elke grote stad en dat is ook in Tetouan het geval.
Het plein ervoor is erg groot maar helemaal afgezet met dranghekken en soldaten. 


Maar ook daar staan achter de dranghekken de kraampjes op mekaar geplakt. 


Het plein zelf moet leeg blijven want zo blijft het altijd proper en in orde voor als de koning eens besluit om tot daar te komen...
Alleen de katten trekken zich daar niks van aan . Daar zijn het ook katten voor :) 

Zou het passen ?

Er wordt niet alleen handel gedreven, je ziet ook overal mensen praten. Er wordt veel meer op straat geleefd dan bij ons. Wel meestal mannen en vrouwen apart. Zoals hier de mannen onder het éne boompje en de vrouwen onder het andere.


De mannen ook vaak thee slurpend op een terras, alwaar Latifa en ik er ons toch een aantal keren gewoon hebben tussengezet. Dorst en zere voeten noden soms tot even verpozen.


Omdat we daar een paar dagen verbleven, hadden we op den duur een paar vaste adresjes.
Zo was er patisserie/tea-room ' dallas ' waar we een goeie café latte konden drinken met lekkere zoete en zoute gebakjes erbij. 


De mannen zitten op hun terraskes in de café's, de vrouwen ontmoeten mekaar in tearooms zoals deze. Maar hier is het minder unisex want er zitten ook meestal een aantal mannen. 

kunst aan de muur van patisserie ' dallas ' 

Nieuwjaar 2016 bracht ik ook door in Tetouan. Ook in Marokko wordt oudjaar gevierd, maar van wat wij er van zagen in Tetouan veel bescheidener dan bij ons. 
Er liep beduidend meer volk rond dan op andere dagen en in ' Dallas ' hadden ze het nog drukker dan anders met de verkoop van taarten met ' bonne année ' op.
Wij kochten wat koekjes om in onze hotelkamer bescheiden oudjaar te vieren maar de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat ik zo moe was dat ik om 11 uur al vast in dromenland was. Geen aftellen tot middernacht dit jaar dus...

 

Plassen moet ook soms en op zoek naar een niet-franse wc kwamen we in deze feestzaal terecht waar alles gereed gezet werd voor een huwelijk die avond....


De gebouwen in Tetouan zijn bijna allemaal wit, zowel de nieuwe als de oude...
Tetuan heeft ook een mooie medina, maar die is voor een andere keer ;)  Follow

3 opmerkingen:

  1. Het is net of ik er ook eventjes rondloop, prachtig is het. De eerst foto vind ik het mooist

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig! Je foto's geven het leven daar goed weer, heel interessant om dat te zien. En wat een tegenstellingen, de rijkdom voor de koning, die er hoe vaak is? En dan ook armoede onder de bevolking. Mooi ook die vrouw in klederdracht, prachtige hoed. Ik heb weer genoten!

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...