woensdag 9 september 2015

recept : mexicaanse waterzooi

Ik was al lang aan het wachten op een gelegenheid om dit recept nog eens te maken. 
Het is namelijk een recept waar je voor je eentje of zelfs voor je tweetjes niet aan begint omdat er zoveel ingrediënten ingaan waardoor je het moeilijk in een kleine portie kunt maken. 
Maar het is het perfecte recept voor als je wat eters hebt en helemaal ideaal  als je gezelschap een combinatie is van vegetariërs en carnivoren. 

Soms kan ik het zo hebben dat ik ergens iets eet dat ik fantastisch vind en dan wil ik graag weten hoe ik dat zelf ook kan maken. 
Zo is ook dit recept in mijn oude receptenschriftje belandt.


Toen ik nog onder het ouderlijk dak woonde, hadden we een gat in de achtermuur van de tuin waardoor we gemakkelijk bij de achterburen konden binnen lopen. 
Dat gat was eigenlijk per ongeluk ontstaan na een onweer of zo en in plaats van het te repareren werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om er een heuze doorgang van te maken. We vonden mekaar allemaal tof namelijk :) .
Deze achterbuurvrouw had ooit in zuidamerikaanse contreien verbleven en nodigde ons op een keertje uit voor een eetfestijn waar ze dit gerecht met Zuid-amerikaanse roots voorschotelde. Waterzooifan zijnde vond ik dat natuurlijk superlekker en zo belandde het dus in mijn receptenschriftje.
INGREDIËNTEN :

Je kan hier eigenlijk alle mogelijke groenten bijkieperen die je graag eet. Ik doe er zelf minimaal dit in  :
- champignons
- maiskolven ( 1 per persoon )
- een ui of 2
- erwten
- boontjes

- ik deed er deze keer ook nog bij : een restje paprika dat ik nog in huis had, wat courgette, babymais en prei. Selder en wortelen zijn er ook erg lekker bij. 
- een avocado of 2. Rijpe... 
- vers korianderloof. Ik ben daar speciaal nog op het laatste nippertje voor op mijn fiets gesprongen om écht lekkere koriander te gaan kopen bij 'den Turks' want die van den delhaize had - weeral - totaal geen smaak ... 
- een potje ingemaakte kappertjes
- zure room
tip voor de veganisten : als je de zure room vervangt door een veganversie, is dit ook een perfect veganrecept !
- rode pepertjes
- bouillon : als je voor de vegetarische versie gaat, neem je groentenbouillon. Anders is kippenbouillon wel lekker hierbij.
- voor de vleeseters : kip. Ik gebruikte boutvlees, maar je kan ook een hele kip of kipdelen gebruiken.
- aardappelen, een normale portie per persoon
- een beetje olie of boter
- een grote kookpot ! Het moet namelijk allemaal in 1 pot ! 
- wat brood stijl frans brood of een pidébrood of zo

ZO MAAK JE HET  :

Snij de uien in schijfjes en bak ze bruin in de boter of olie

Was  de prei en snij hem fijn en hij mag dan mee bij de ui.
Ik zet ondertussen meestal al een volle waterkoker op. Ik vind het handig om met kokend water te werken ipv met koud. Maar dat moet natuurlijk niet echt

Als de ui bruin genoeg is, mag het water en de bouillon er bij . Dit wordt en soort van maaltijdsoep, dus er mag veel vocht bij !
Schil vervolgens de aardappelen en doe ze mee in de pot.


Snij de champignons en de courgette alvast in stukken en zet ze voorlopig opzij.

Hetzelfde met de paprika ...

breek de babymais in stukken en zet ze ook opzij

Verwijder de bladeren en de draden van de maiskolven

Zet alvast de erwten en bonen ( ik gebruikte diepvries, anders moet je ze natuurlijk wel eerst doppen of kuisen ) klaar.
En dan mag je de ingrediënten 1 voor 1 mee in de kookpot kappen, afhankelijk van de kooktijd die ze nodig hebben : Als de aardappelen halfgaar zijn, mogen de maïskolven erbij. Die hebben een 10 tot 15 minuten nodig om gaar te worden. Helemaal op het einde mogen de champignons, de courgetten, de erwten en de bonen er bij want die zijn direct gaar. 
Gebruik je zelf ook selder en worteltjes, of verse boontjes,  dan mogen die er natuurlijk vroeger in omdat ze meer tijd nodig hebben om zacht te worden.


Dan de kip : wat je daar mee doet is afhankelijk van een paar dingen : 
- als je vegetarische eters hebt moet je de kip apart klaarmaken. Ik bak ze dan met wat vetstof in een pan en dien ze apart op.
- Als alle eters mee kip eten, dan mag alles mee in de pot.
- de kook/baktijd van de kip is natuurlijk afhankelijk van de soort kip die je gebruikt : kleine stukjes zoals bij mij hebben minder tijd nodig dan bouten of een hele kip. 

Tussen het op de juiste moment in de pot kieperen van bovenstaande ingrediënten, heb je nog wat andere jobkes te doen. Dit gerecht wordt namelijk opgediend met een aantal kommetjes waar lekkere dingen inzitten die de eters al naargelang hun smaak nog kunnen toevoegen in hun bord. 
Verdeel de avocado in kleine stukjes : Ik doe dat met een lepeltje en om te voorkomen dat de avocado snel bruin wordt leg ik de pit erbij.  Ik weet niet of dat echt helpt, maar ik heb dat eens ergens gelezen en het zal als het niet werkt alvast geen kwaad kunnen hé ;)- vul een tweede kommetje met kappertjes
- snij wat rode pepertjes fijn en doe ze in een kommetje
- snipper de koriander en die mogen in een volgend kommetje
- en doe tenslotte de zure room ook in een kommetje, dat staat mooier :)


Bon. Als alles klaar is - de ' soep gaar en heet, de kip eventueel gebakken, en de potjes met overige ingrediënten gevuld - dan kan het eetfestijn beginnen.
Diegenen die alles lusten, doen best eerst wat stukjes avocado en kappertjes in hun bord, ook wat kip als die niet mee met de rest in de pot is gegaan, gieten daarover een flinke hoeveelheid lekkers uit de pot, vissen er ook een maiskolf uit en voegen dan nog een lepelken room toe om af te sluiten met een laagje koriander en eventueel een draai van de pepermolen.
Zoals bij veel van die stoofpotjes wordt het nog lekkerder als je dat een nachtje laat trekken. En ik had deze keer geluk dat ik zoveel overhad dat ik er nog een paar keer van kon eten :)

meer recepten van mij... 
Follow

smakelijk !

2 opmerkingen:

  1. Wat lijkt me dit heerlijk! Ik ga dit ook op mijn blog plaatsen. Zal een link naar jou blog plaatsen.Lijkt me het best.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dit lijkt me heeeeeerrrrrrrlijkkkkk en soepen zijn hemels in de herfst en winter..

    BeantwoordenVerwijderen