maandag 23 augustus 2010

waterzooi op de wijze van ' me' , gebaseerd op het recept uit haar kindertijd

Waterzooi is van oorsprong een typisch Gents gerecht. Maar daar heb ik het niet van : ik ben niet van Gent. Ik ken het omdat mijn ouders het vroeger wel eens klaarmaakten en ik vond dat superlekker ! Alleen had mijn vader de gewoonte er heel veel peperbolletjes in te strooien ( die doe ik er dus niet in ;) ). Maar mijn vader mag dat want die kan fantastisch koken !

Toen ik vervolgens op mijn eentje ging wonen, maakte ik dit gerecht heel vaak. Het is zo lekker en makkelijk te maken en je kan het in de diepvries steken.
Mijn broer vraagt nog steeds wel eens als ik hem uitnodig om te komen eten : ' ge gaat toch weer geen waterzooi maken hé ' !
Om maar te zeggen dat het ter huize ' me' een erg populair gerecht is ....

Waterzooi is eigenlijk soep en hoofdgerecht bij elkaar. Het is een ideaal gerecht om uit een kom te eten en dus nog een reden waarom het populair is bij mij, komverslaafde zijnde :-)Het is ook erg handig om op voorhand te maken als je gasten hebt : je hoeft het dan maar op te warmen en uit te scheppen. En zowat iedereen lust het...

Ingrediënten

- kip ( ofwel een hele kip, ofwel stukken kip. De kooktijd hangt daar een beetje van af, maar je kiest maar wat je zelf het lekkerst vindt )
- kippenbouillon(blokjes, bij mij toch ;) )
- aardappelen ( hoeveelheid voor het aantal personen waarvoor je het wil maken )
- prei
- erwten
- ui
- wortelen
- champignons
- eventueel nog andere groenten ( bijv boontjes, paprika, of zo. Maar diegenen die in mijn lijstje staan, moeten er zeker bij )
- veel kervel
- room
- peper en zout
- eventueel een beetje brood

hoe maak je het ?
- snij de ui fijn en bruineer ze in wat vetstof
- snij de wortelen en de prei in stukken en bruineer ze effe mee. Als je nog andere groenten gebruikt die wat gaartijd nodig hebben, mogen die er ook alvast bij.
- doe er de bouillon bij : dat mag best wel veel zijn : het wordt echt een soort maaltijdsoep ( zo heb ik het toch het liefst : er zijn ook mensen die er minder vocht bij doen en dat vervolgens nog eens binden met maizena, maar dat doe ik dus niet. Bij mij blijft het soep ... )
- Breng alles aan de kook en voeg de kip toe als je een hele kip gebruikt. Als je stukjes kip gebruikt, mogen die er pas het laatste kwartier bij.
- de laatste 20 minuten doe je er ook de aardappelen bij.
- het laatste kwartier tot 10 minuten mogen de erwten en champigons in schijfjes erbij. Als je kippenfiletstukjes of kippenboutstukjes ( die verkopen ze tegenwoordig in delhaize : zalig want veel lekkerder en malser dan kippefilet ! ) gebruikt, mogen die er nu ook bij.
- Ondertussen maal ik de kervel fijn met een beetje van het kookvocht erbij. Ik doe dat tegenwoordig met een speciaal kruidenmixding dat bij mijn mixer zit.
- Als de kip gaar is, haal je hem er uit en ontbeen en onvel je ze. Snij ze in stukken en voeg die terug toe aan de soep.
- voeg er de kervel bij en de room
- een paar draaien aan de pepermolen en opdienen met wat brood.

Ik heb er trouwens nog een véél lekkerdere versie van, maar dat is voor een andere keer....

Smakelijk !

4 opmerkingen:

 1. En het was inderdaad superlekker!
  groeten,
  Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waterzooi, wat is dat lang geleden. Ik probeer je recept van en zeker uit deze winter!
  Groetjes van Trudis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga je recept echt eens uitproberen, gewoon alles door elkaar, echt iets voor mij! Dank je wel! Een paar jaar geleden was ik in China en weet je de Chinezen doen dat ook....ze gooien, zowel vees als vis en kip gewoon met een heleboel groenten in een pan. Je hebt gelijk een hele maaltijd en het smaakte ook nog goed!!!

  BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...