dinsdag 17 maart 2015

Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Het is ongelooflijk hoeveel kledingstukken in gedachten al zelf heb gemaakt. Maar in de praktijk is de oogst vrij beperkt. 
Toch voel ik me daar niet schuldig over : ik maak namelijk zoveel plannen in  mijn gedachten dat ik ook wel besef dat het een onmogelijke opdracht is om ze allemaal ook echt uit te voeren. 
Tenzij ik de lotto win en een paar slaafjes in dienst kan nemen zal ik moeten leven met het idee dat mijn hoofd een paar snelheden hoger staat afgesteld dan de tijd die de realiteit me gunt.
Die overdaad aan gefantaseerde kledingstukken wordt trouwens nog aangevuld door een hoop ideeën voor een heel veel andere dingen.
Ik lig er soms letterlijk wakker van :) .
Er moeten dus keuzes gemaakt worden ...

Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Die keuzes gebeuren vaak vrij impulsief bij mij.
Deze keer was het de nieuwe editie van "La Maison Victor", gecombineerd met goesting om iets te maken, de beschikbaarheid van het nodige materiaal  en vooral: toevallig ook de tijd hebben om er aan te werken.
Alles viel dus op zijn plaats om dit gemaakt te krijgen.


De uitvoering verliep echter niet zonder slag of stoot en het uiteindelijke kledingstuk is eigenlijk helemaal niet geworden hoe het was bedoeld in het boekje.
Dat begon al bij de keuze voor dit patroon : ik koos voor de "Pearl" omdat dat een kimonojurk is en ik ervan uitging dat dat met een open overslag zou zijn waardoor het niet zo erg is als de maat niet 100 % klopt.
Ik heb namelijk al wel wat kledingstukken gemaakt maar ik ben daar niet zo bedreven in. 
Zeker sinds mijn maat zodanig veranderd is dat er - in dit geval volgens de maattabel van LMV toch - een verschil van 3 maten zit tussen mijn schouders en borstomtrek enerzijds en mijn middel anderzijds en vervolgens terug een maat minder op mijn heupen gebeurt het iets vaker dan me lief is dat het afgewerkte kledingstuk vervolgens niet blijkt te passen of me gewoon niet staat.
Dat maakt dat ik toch telkens met een zekere schroom er aan begin , probeer patronen uit te kiezen die ik met mijn beperkte kennis pasklaar zou kunnen krijgen en ik op voorhand incalculeer dat het 'toch wel weer zal mislukken '.
Maar met de "Pearl" met zijn overslag zou die kans alvast wat verkleinen dacht ik.
Maar ik was mis.
Want.

Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Ik ben ook niet altijd even goed in het begrijpen van patronen.
Als je iets wil maken kan je best eerst eens even dat patroon helemaal doorlezen voor de zekerheid zodat je weet waar je je aan kan verwachten, maar dan moet je natuurlijk wel verstaan wat er staat.
En in het geval van de "Pearl" lukte me dat niet.
Maar daar liet ik me niet door tegenhouden : mijn tactiek is in zo'n gevallen : begin er gewoon aan en als je dat stap voor stap doet wordt dat wel duidelijk.
Resultaat deze keer : een kledingstuk dat past, in mekaar zit en zelfs draagbaar is maar dat vol fouten zit ...
want.


Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Het betrokken kledingstuk bleek toen ik er aan begon helemaal geen open overslag te hebben van voor.
Daar ging mijn beredeneerde risicobeperking...
Dus : als je ook deze jurk wil maken ben je bij deze verwittigd : de jurk is helemaal gesloten, niks geen aparte helften van voor, dus ze mag echt niet te klein zijn ( en dat was ze gelukkig ook niet bij mij ). 

Tussendoortje : Ik had me op voorhand voorgenomen om er een uniek van te maken in plaats van een jurk. Ik vind jurken mooi, maar draag ze zelden omdat ik dat met blote benen zeer vervelend vind (omdat mijn benen tegen mekaar wrijven en da's zeer irritant, vooral in de zomer).
Dat was de enige aanpassing van het patroon waar ik bewust voor koos :)

Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Het patroon heeft boven het middel wel een overslag, maar daaronder wordt één pand gestikt als rokgedeelte.
En met die 2 overslagpanden van de bovenkant heb ik zwaar geblunderd.
Ik zal dat eens laten zien.
Volgens de tekening moet de jurk zo worden :   

Maar ik snapte daar niks van : waarom zat er een opening tussen beide bovenste stukken en waarom was daar die overslag niet te zien ? 
Toen men op een bepaalde moment begon over een extra rechthoekje dat je in die opening moest stikken, kwam er helemaal een kortsluiting in mijn hersenen.
Ik had namelijk dit gedaan ... :


Logisch toch ? Zo ziet een overslag er toch uit ? 
Toen ik het paste bleek de decolleté wel heel erg open te vallen, dus retoucheerde ik dat door de schaar er in te zetten en onderstaande getekende spietjes er tussenuit te knippen. 

En ja hoor ! Zo zat het wel goed !
Merk wel op dat ik niet alleen de beide bovenpanden verkeerd aan het onderpand naaide, maar ook het onderpand ondersteboven gebruikte.
In mijn beperkte naaikennis hoort een rokpand namelijk smaller van boven en breder vanonder te zijn.
Het A-modelleke.
En ik had er totaal geen erg in - tot het te laat was - dat dat in dit geval omgekeerd moest...

Om het toch helemaal afgewerkt te krijgen, zette ik  het voorziene lint vast aan de zijkant zodat ik het aan de andere zijkant kan knopen want de manier waarop het volgens het boekje moet snap ik nog altijd niet en kon ik wellicht door mijn constructiefouten ook niet meer toepassen.

Uiteindelijk had ik - mét alle fouten die ik maakte - toch een bruikbare draagbare tuniek.
In het begin vond ik het kledingstuk in kwestie eigenlijk niet zo geslaagd als ik het aanhad.
Maar ik heb er nu een paar dagen mee rondgelopen en vond dat het zeer schoon combineerde met dit...


Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

En eigenlijk ben ik er ondertussen best wel content van: ik moet alleen de zijkanten van het rokgedeelte nog wat innemen.
Op de foto's lijkt de tuniek vaak scheef te zijn onderaan, maar ik heb het op verschillende manieren nagemeten en ze is toch écht wel recht.  Zal iets met het dragen te maken hebben? 
Ik kreeg al goesting om er nog 1 te maken, maar dat zal een volgende puntje zijn op mijn ellenlange fantasiewachtlijst van wellicht nooit gerealiseerde projecten vrees ik ...

Genaaid : kimonotuniek 'Pearl'

Verder nog wat bedenkingen bij het patroon zoals beschreven in La Maison Victor : de patroondelen stonden in vol oranje kleur in verschillende tinten op de radarbladen en ik heb - ik ben al wat ouder en draag een bril - toch wel wat last gehad om dat te kunnen overnemen. Ik vond het niet goed zichtbaar...
En ik had toch ook graag bij de foto's zelf wat meer info over het model gehad zodat ik op voorhand wist dat dit geen open overslagjurk was. ( al had ik het dan wellicht niet gemaakt en dat zou ik achteraf gezien ook wel spijtig gevonden hebben ). 

Omdat ik wel eens de mist in ga met zelfgemaakte kledingstukken durf ik niet zo goed veel geld uit te geven aan stoffen.
Ik maakte dit exemplaar dan ook in een stofje uit de uitverkoopbak van de Moens op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Het kostte een euro de meter en ik had er 3 meter van. Voor dit patroon heb je wat soepelvallende stof nodig en deze was daar uitermate voor geschikt.

Wil je ze ook liever als tuniekversie maken ? Dan geef ik je nog de tip om het rokgedeelte van de achterkant in 1 stuk te knippen. In de versie van het boekje bestaat het achterpand uit 2 delen omdat er een split in het midden zit maar dat is bij een tuniek niet nodig.

Zo.
Hebben jullie nog wat achter jullie stikmachien gezeten recent ? 

Ik heb een reclame- en sponsorvrije blog en kreeg niks in ruil voor de aankoop van deze stoffen en tijdschrift. Ik kocht ze op eigen initiatief en betaalde de volle pot. 

12 opmerkingen:

 1. Je tuniek vind ik toch wel behoorlijk goed gelukt als ik je verhaal zo lees en van vele foutjes merk ik niks. Het stofje vind ik heel fris en het lijkt me iets makkelijks om te dragen. Zelf wil ik ook altijd heel graag kleding maken, maar ook ik ken er weinig of niks van, heb het ook nooit geleerd, maar momenteel ontbreekt me helaas de tijd om aan de naaimachine te zitten.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beautiful Kimono! I love the fabric too! Great work!
  Have a wonderful week!
  Hugs and love from Portugal,
  Ana Love Craft
  www.lovecraft2012.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook altijd veel meer projectjes in mijn hoofd dan ik kan uitvoeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, ik vond dit een super grappige blogpost, ik heb dat namelijk ook vaak voor. Ik denk dan: dat moet toch makkelijker/anders/beter kunnen, doe het zoals ik denk, om er dan achter te komen dat ik beter de handleiding gevolgd had. Och ja, het is in ieder geval erg mooi! Misschien moet die tuniek toch ook maar op mijn lijstje...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is dan misschien niet helemaal geworden wat je had gedacht, maar het is wel mooi en draagbaar toch. Bij mij zou het ook niet worden wat ik dacht, maar ik zou het gewoon niet kunnen aandoen ;) Grappig geschreven ook;

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die lijst van kledingstukken in mijn hoofd, dat heb ik ook! Veel langer dan het lijstje effectief gemaakte ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er toch heel erg profecioneel uit wat mij betreft.. erg leuk en volgens mij ook erg hip.

  Lieve groet, dinah

  ps: Ik heb weggeef maand en heb een paar hele leuke give aways, kom je ook even kijken..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Herkenbaar, zo'n overactief creatief brein.... Lijkt ook niet te slapen...
  Ik vind je tuniek hartstikke goed gelukt! Ik waag me niet achter een naaimachine en je was me bij de uitleg dan ook helemaal kwijt hihihi! Maar.... Des te meer bewondering heb ik voor het eindresultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een geslaagd project: het zit goed en je hebt een leuk stofje gebruikt. Als je niets had verteld over hoe het eigenlijk had moeten zijn, had de kijker het waarschijnlijk als perfect gezien ;-)
  Ik zou het lekker veel dragen, dat is het waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superleuke draagbare tuniek heb je gemaakt!! En dat is erg fijn, want zoals je al schrijft, het lukt niet altijd :-/.
  En dat in je hoofd maken van allerlei dingen .... da's toch heerlijk al je even verder niks te doen hebt; ik hoop dan altijd dat die slaven ook nog eens komen :-)).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. What a lovely kimono! I have recently found I have a week spot for the color sage. I LOVE the fabric you chose :)
  Poppin' over from the Hookin' on Hump Day link party.
  Alexandra
  EyeLoveKnots.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com