donderdag 2 oktober 2014

Recept: vegetarische ovenschotel met venkel en roquefort

Het werd tijd dat ik dit nog eens maakte!
Ik vond ooit een venkel-roquefortrecept in een kookboek en vormde het om tot een complete maaltijd.

Recept: vegetarische ovenschotel met venkel en roquefort

INGREDÏENTEN
- 2 venkelknollen
- aardappelen 
- een pakje roquefortkaas
- een theelepel venkelzaadjes
- een potje zure room
- een zakje gruyerekaas
- peper en zout

Recept: vegetarische ovenschotel met venkel en roquefort


ZO MAAK JE HET 

Begin met de oven alvast voor te verwarmen.

Snij de venkel in stukjes. Ik doe zelf altijd de buitenste ' bladeren ' (dat zijn geen bladeren denk ik, maar ik weet niet hoe dat dan wel heet) weg omdat die er niet zo fris en nogal dradig uitzien, maar misschien is dat wat overdreven van mij. In het midden van de venkel zit een harde knots die ik ook wegsnij ( zoals bij witloof ).
  

Schil de aardappelen en snij ze in dikke plakken.









Verdeel de roquefortkaas in stukjes en vermeng hem met de zure room, de venkelzaadjes, wat peper en de gruyerekaas.






Leg eerst de aardappelschijven in de ovenschotel.







Daar bovenop komen de stukjes venkel.









Giet er het kaas-roommengsel over en schuif de schotel in de oven.
Venkel is redelijk hard en heeft wat tijd nodig om te garen. Deze ovenschotel mag dan ook gerust een 40-tal minuutjes in de oven staan. Ik vond bij mij zelf de laatste keer de venkel nog net niet gaar genoeg en als je dat wil voorkomen kan je ook de venkel eerst een paar minuten voorkoken in gezouten water.

Recept: vegetarische ovenschotel met venkel en roquefortZet de oven niet te warm en niet te koud : concreter kan ik daar eerlijk gezegd niet in zijn. En dat scheelt toch van oven tot oven, dus probeer maar gewoon.
Als je graag een extra krokant laagje kaas bovenop hebt, kan je de ovenschotel op het einde nog even onder de grill zetten. Ik deed dat zelf niet omdat ik het al krokant genoeg vond en mijn oven niet zo'n goei grill heeft.
Wat het kruiden betreft : ik doe er niet veel zout bij als ik het klaarmaak omdat roquefort al zout is van zichzelf. Ik doe liever wat extra zout op mijn bord dan dat mijn eten té zout is.
Da's waar hé !

Recept: vegetarische ovenschotel met venkel en roquefort

Ik had trouwens graag geëindigd met een smakelijke foto van het resultaat, zo 1 waarvan je op slag begint te watertanden.
Maar helaas : tegen dat het klaar was, was't al donker... Ge zult me dus op mijn woord moeten geloven : dit is een zalig receptje !
Smakelijk !

4 opmerkingen:

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com