vrijdag 3 oktober 2014

juwelen - MAAK HET ZELF : materiaal : splitkralen


Vandaag een klein woordeke uitleg over splitkralen. In het engels worden ze ook wel eens ' chips ' genoemd ( maar volgens mij zijn ze niet lekker .... hahahaha... ) 


Splitkralen zijn kralen met een zeer specifieke vorm : ze zijn erg grillig en wat hoekig en geen 1 kraaltje ziet er hetzelfde uit.
Ze worden meestal van edelstenen gemaakt, maar ze zijn ook te vinden in glas zoals het  zwartwitte snoer op bovenstaande foto in de rechterbovenhoek. Alle andere op de foto zijn edelsteensplitkralen
Ze worden gemaakt van restjes en dat verklaard deels hun vorm. 
Dat heeft bovendien als aangenaam gevolg dat ze een pak goedkoper zijn dan hun broers en zussen 'ronde kraal', 'facetkraal' of 'druppelkraal'.Splitkralen vind je in verschillende formaten, hieronder zie je dat het verschil zeer groot kan zijn.


mogelijk probleem : 
Uit ondervinding weet ik dat niet elk splitkraaltje even ' sterk ' is. De gaatjes zitten soms op een plaats waar het steentje te dun is en makkelijk breekt. Ik maak graag spiraalarmbanden met splitkalen en heb daar al gemerkt dat er bij het dragen regelmatig een steentje tussenuit valt. Als je dat wil vermijden, moet je bij elk kraaltje dat je gebruikt  goed beoordelen of het gaatje op een sterke of zwakke plaats zit. bij twijfel laat je het er gewoon tussenuit. 
Hoe kleiner de splitkraaltjes, hoe makkelijker ze er last van hebben. Maar het hangt ook af van steensoort. Ik vind het niet altijd makkelijk om splitkralen in juwelen te verwerken.
Soms vind ik ze te druk en gewoon geregen aan een ketting zijn ze mooi op foto maar naar mijn smaak niet zo mooi om te dragen .
Hieronder zie je als inspiratie wat voorbeelden van projectjes waarbij ik ze gebruikte.

met kristal
2008
met hematiet
2008met roze kwarts
2008

armband waarop ik hematietkraaltjes naaide
2008
turqoise geverfde howliet en carneool
2008
citrien
2008
kralen van roze kwarts en granaatsplitkralen
2008
ketting met rocailles en millefiorisplitkraaltjes van glas
2009
glas
2010
met millefiorisplitkraaltjes
2009
geverfde howlietsplit  ( die ondertussen veel en veel lichter van kleur is )
2008
met roze kwarts
2010

Heb je zin in meer juwelentuts ? Ik schreef er al een heleboel en die kan je hier terugvinden...
En wil je op de hoogte blijven van alle tuts die ik maak ?
Volg me dan op facebook of via bloglovin ...

1 opmerking: