vrijdag 4 juli 2014

juwelen - MAAK HET ZELF : materiaal : slotjes

Ge zult misschien denken : amai een hele post over slotjes, is daar dan zoveel over te vertellen ? 
Awel ja !
Vooral dat ge verschillende soorten hebt...
En die ga ik vandaag laten zien .


Op de foto hieronder een vintage ( allez, gewoon een slotje van een afgebroken tweedehandse ketting maar dat heet tegenwoordig ' vintage ' hé. Ik moet daar soms eerlijk gezegd een beetje mee lachen, met die hippe termen :) ) slotje van een rommelmarktketting. Het is een schuifslotje voor een ketting met 2 draden . Het ligt al lang in mijn kralenbakken te wachten op een  bestemming en wie weet gebruik ik het ooit wel eens ...


KAPITTELSLOTJES 
Kapittelslotjes bestaan uit aan de éne kant een ring en aan de andere kant een staafje.
De allereerste keer dat ik ze gebruikte, vond ik het ondingen want ik kreeg dat staafje maar niet door die ring en ik vroeg me echt af waarom anderen ze zo veel gebruikten en zo makkelijk vonden.Pas veel later ontdekte ik dat ik die eerste keer gewoon een niet zo'n handig kapittelslotje had gebruikt want het was hartvormig en daarbij moet ge inderdaad wat foefelen en vloeken om het open en toe te krijgen. 
Een normaal kapittelslot is wél erg makkelijk : je kan het met 1 hand openen en sluiten en de kans dat het opent terwijl je het draagt en je zo dus je juweel verliest is erg klein. Ik gebruik ze het liefst van alle slotjes.
Zoals gewoonlijk bij juweelonderdelen heb je ze in alle kleuren, maten en materialen en dat geldt voor alle slotjes die ik hier laat zien ......SCHROEFSLOTJES
Schroefslotjes bestaan uit 2 delen die bijna identiek hetzelfde zijn en die je aan mekaar kan schroeven.
Ik heb er wel een paar - ah ja, anders stonden ze niet op de foto hé ;) - maar eigenlijk gebruik ik ze niet vaak. Ik vind ze wat ' gevaarlijk ' omdat ze makkelijk open draaien tijdens het dragen waardoor ik als ik een juweel draag met zo'n slotje heel de tijd ongemakkelijk ben en er aan zit te draaien uit vrees dat het los kwam.KARABIJN- EN VEERSLOTJES
Dat zijn ongetwijfeld de meest gebruikte en best gekende slotjes. De karabijnslotjes zijn de ovaalvormige, de veerslotjes de ronde. 
Je gebruikt ze in combinatie met een ringetje aan de andere kant maar er bestaan ook speciale stukjes met een groot en klein gaatje die je aan de andere kant kan bevestigen ( dju ! vergeten te fotograferen ! ) . 
Het zijn handige slotjes als je het juweel in kwestie langer of korter wilt kunnen dragen . Dan gebruik je gewoon aan de andere kant een stukje ketting waardoor je zelf kan beslissen of je het slotje bevestigt aan het begin of het einde van dat stukje ketting. Een ' verlengkettingkje ' wordt dat dan genoemd.
Maar ze gaan wel iets sneller los dan een kapittelslot en daarom heb ik eens een goeie truuk bedacht om dat te voorkomen en heb ik  hier al eens gedeeld ...
SCHUIFSLOTJES 
Deze soort van slotjes worden voor zover ik er zicht op heb - ook deze gebruik ik niet zo vaak namelijk dus ik ben geen kenner  - vooral gebruikt voor juwelen die uit verschillende strengen bestaan. Op de foto staan een paar exemplaren voor 2 snoeren. Het lipje schuif je in het versierde deel tot het ' klikt ' en dan is het slotje toe.

 HAAKSLOTJE
Dit slotje is wellicht het makkelijkst te openen en sluiten. Aan de andere kant maak je een lus in de draad of hang je een ringetje.
Voor kettingen kunnen ze handig zijn, maar voor armbanden zou ik ze zelf niet direct durven gebruiken uit angst ze te verliezen.
Deze kan je ook makkelijk zelf maken met metaaldraad/wire  trouwens...Er bestaan nog andere systemen, maar die komen zo zelden voor dat ik ze niet ga tonen  ( en ik heb ze niet in huis dus kan ik ze sowieso niet laten zien  ;) ) .
Aan beginners raad ik aan om te werken met kapittelslotjes, karabijnslotjes, of veerslotjes. Daar kan je zowat alles mee maken wat je wil. 
ook de standaardmodelletjes kan je gebruiken voor juwelen die uit verschillende snoeren bestaan : hang dan gewoon eerst een ringetje aan je slotje en bevestig de snoeren aan het ringetje...
Alle soorten slotjes bestaan in een eenvoudig basismodel of in mooi uitgewerkte exemplaren die zelfs de blikvanger van het juweel kunnen zijn.
Ik gebruik liefst slotjes in materiaal dat bij de rest van het juweel past en ook de maat pas ik aan. Een enorm kapittelslot aan een fijn kettinkje is geen zicht ( al heb ik dat wel eens gedaan op een moment dat ik geen juist slotje meer in huis bleek te hebben ) 

Voila, afsluitend nog wat oude maaksels van mij waarop het gebruik van verschillende slotjes is te zien ...


3 opmerkingen:

 1. Ik heb vandaag de oorbellen gekregen die ik bestelde en ze zijn super!
  Op mijn blog lees je een berichtje hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je het schuifslotje met pareltjes nog in je schuif? Ik heb het slotje van het parelarmbandje van een vriendin gemold, en wil haar blij maken met een nieuw. Mijn mailadres is m.taffein@belgacom.net. Hoe bereik ik je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat slotje doe ik niet weg, ik wil er zelf nog iets mee doen. Het is trouwens erg groot, niet geschikt voor een armband. Veel succes met het vinden van een andere oplossing !

   Verwijderen