vrijdag 18 oktober 2013

DIY breisteekmarkeerders

DIY breisteekmarkeerders

Breisteekmarkeerders zijn handige hulpmiddeltjes als je werkt met ajour- of kabelpatronen in een breiwerk. Je kan ze op je priem tussen steken hangen om aan te geven waar een bepaald patroon begint en eindigt.
Het maakt het telwerk heel wat makkelijk er en het verkleint bijgevolg  het noodzakelijk en vooral zeer vervelende en ergerlijke aftrekken om fouten te corrigeren.
Ik was niet zo goed in wiskunde op school ...
En ik heb een hekel aan het uithalen van breiwerk...
Ik kan dat dus goed gebruiken, zo'n hulpmiddeltje.... 
DIY breisteekmarkeerders

Ik maakte al eerder wat setjes steekmarkeerders. 
Maar ik gebruikte daarbij altijd gekochte voorgemaakte ringetjes en ik wilde eens een uitgebreid setje maken met zelfgedraaide ringetjes...
Heb je zin om dat ook eens te proberen ? Vandaag leg ik uit hoe je dat doet ...

benodigdheden


materiaal : 
- metaaldraad. Ik gebruikte zelf koperdraad op een klos maar je kan daar natuurlijk ook andere soorten  voor gebruiken. Per steekmarkeerder heb je 1 stukje nodig van een centimeter of 9. Dat is erg ruim, maar ik heb graag wat te veel als het dan makkelijker werkt.
- per markeerder 1 rode piramidekraal en 1 bloemetjeskraal
- per markeerder 1 nietstift


gereedschap : 
- rondbektang
- kniptang
- 2 platbektangen
- ' iets ' dat je kan gebruiken om een cirkel rond te vormen. Ik gebruikte een zeer dikke haakpen, maar je kan ook een stift of zo gebruiken. 
- knijpkralentang

zo maak je het :

Draai je stukje metaaldraad rond je stift of haakpen en vorm zo een lus. Doe dat op ongeveer 2/3de van je stukje metaaldraad. Je moet dat niet strak aantrekken of zo : gewoon losjes ronddraaien om een mooie cirkel te vormen.
Dan heb je dit ...
Maak met je platbektang een rechte hoek van 90 graden in het langste stuk van je draad. Dan heb je dit ... 
Neem je stuk voorzichtig tussen je platbektang en plooi met je vinger het andere  - korte  - uiteinde in een hoek van 90 graden tov het andere uiteinde en evenwijdig met de cirkel. Je kan zien hoe het er moet uitzien op de foto.
Neem de lus van je werkstuk zo dicht mogelijk bij de kruising van de uiteinden tussen je tang en je mag dat redelijk stevig doen ( daarom is het ook handig om een tang te gebruiken die weinig of geen afdrukken nalaat ).
Draai nu zoals beschreven in deze tut een spiraal rond je langste draad zodat de cirkel zich sluit.

Met 3 wikkels heb je dit...
Knip de overschot van de draad af.  
Rijg een rode kraal aan en vorm een lusje met wire wrap zoals hier beschreven  
Kettel een hanger met de bloemkraal en de nietstift. 
DIY breisteekmarkeerdersOpen het oogje opnieuw en hang het aan het kleine oogje van je eerste onderdeel. Je eerste breisteekmarkeerder is af ...
Maak er zoveel je wil.. Ik maakte er 15 omdat ik iets wil breien met een steeds weerkerend patroon en ik wil er genoeg hebben...

DIY breisteekmarkeerders

Tip : geef het niet te snel op : het zal bij de eerste exemplaren wat klooien zijn, maar na een tijdje gaat het vlotter en zal je de techniek onder de knie hebben. Dat was bij mij ook zo ;) !
En nu ga ik breien ! ;)

8 opmerkingen:

 1. dat ziet er ingewikkeld uit letterlijk haha, leuk dat je de beschrijving hier deelt. alhoewel ik nou nog steeds niet begrijp hoe je je breiwerk ermee markeert...? ("ben blond)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ik net de afgelopen week, inclusief gisteren het net afgestruind naar een goede tutorial om steekmarkeerders te maken. Geen gevonden, dus had de hoop al opgegeven. Kom jij opeens vandaag met dit geweldig goede stukje. Super, duper bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi zijn ze! Zouden ook mooie bellen kunnen zijn, met een haakje dan.

   Verwijderen
 3. Bedankt voor het plaatsen bij de link je creatie!
  Groetjes Renske
  http://renskecreatief.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. je hangt ze op de priem tussen steken in om een verandering in het ( bij ingewikkelde patronen ) patroon te markeren, zo hoef je niet te tellen. Als je bij het breien de markeerder tegenkomt, schuif je die gewoon over naar uw andere priem en brei je verder, zo blijft de steekmarkeerder altijd op de juiste plaats zitten. Da's vooral handig bij patronen met ingewikkelde steken en kabels en zo

   Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com