donderdag 10 maart 2011

een weekendje cultuur : film en foto's

Vorig weekend heb ik wat minder zelf geprutst, maar ben ik op stap geweest om mooie dingen te gaan bekijken.Eerst ben ik gaan kijken naar de film ' rundskop' .
Ik verwachtte een film over de hormonenmaffia in de vleessector, maar dat was het niet.
Het hormonenmilieu was wel de setting van het verhaal.
Het ging eigenlijk over het leven van Jacky, gespeeld door Matthias Schoenaerts.

Op eindejaarslijstjes vul ik altijd Jan Decleire in als mijn favo Belgische acteur.
Die is dan ook zéér erg goed.
Maar met deze film wipt Matthias Schoenaerts voor mij over hem heen. Jan Decleire blijft natuurlijk een steengoede acteur, maar Matthias Schoenaerts kan na Rundskop niet veel meer verkeerd doen bij mij.
Wat een vertolking zeg !
Niet dat Meneer Schoenaerts en Meneer Decleire  onder de indruk zouden zijn van mijn ' wedstrijdje '. Die staan daar ' boven'.  En dat lijstje doet er ook niet toe. Ik wilde dat alleen effe neerpennen omdat dat een bedenking was die ik me maakte en omdat ze uiting geeft aan de mate waarin ik onder de indruk ben van de  acteerprestatie van Matthias Schoenaerts ;).

Matthias Schoenaerts heeft een eerder normaal tot mager figuur. Maar voor deze film moest hij ' een boenk van een vent ' zijn en dat is hem spectaculair goed gelukt.
Maar dat op zich maakt de acteerprestatie nog niet natuurlijk.
De vertolking is ook echt zeer erg indrukwekkend.
Heb je de kans om deze film te zien : zeker doen !
Voor de nederlanders die vrezen dat ze hem niet verstaan met al dat vlaams : ik verstond het dialect ook niet en dat was niet erg want hij was ondertitteld.
Wees gewaarschuwd : het is geen vrolijk filmpke. Maar echt zeer erg goed : het verhaal, de vertolking, de beelden, de cast...
Gewoon gaan kijken  !
( en voor de liefhebbers  : M. S. is nog een schone vent ook ;) )

foto : gent blogtEen dag later heb ik me op de foto's gestort, en wel in het fotografiemuseum van Antwerpen.
Daar loopt momenteel een tentoonstelling met foto's van eten : hungry eyes.Er hangen foto's van Tony Le Duc,Valérie Belin en Dimitri Tsykalov.
Die van Valérie Belin boeiden me maar deels : haar chipszakjes en metalen constructies vond ik maar niets. Haar slachterijfoto's en fruitmanden dan weer wel.
De foto's van Dimitri Tsykalov - naakte mensen  met wapens gewikkeld in vlees - waren zeer knap, maar gaven me ook een ongemakkelijk gevoel. Wat wellicht de bedoeling was ;) .
Het oeuvre van Tony Le Duc dat daar te bewonderen was, was een waar feest voor het oog : kleuren, composities, manier van afdrukken : het was allemaal zeer sprankelend . Knap !
Al weet ik niet of ze persé onder de term Kunst met een grote ' K ' te vatten zijn.
Maar zeker de moeite waard om ook eens te gaan bekijken !
( en het gaf me ook inspiratie voor eigen foto's van gerechten en eten ;)  )
1 opmerking:

  1. Manlief vraagt al enkele weken om Rundskop te gaan zien. Maar nu ben ik overtuigd, merci!

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...