vrijdag 8 oktober 2010

Recept: cake

Ik probeer al een paar maanden dé beste manier te vinden om een cake te bakken in mijn oven. Ik heb namelijk een niet zo makkelijk af te stellen gasoven...

Mijn eerste poging zag er fantastisch uit! Ik had er dan ook appelschijfjes en amandelen bovenop gelegd en het rook zo lekker ! Maar toen ik hem opensneed, bleek hij vanbinnen nog rauw en aan de onderkant aangebrand...

Na veel proberen en veel tips verzamelen overal , doe ik het nu zoals hierna beschreven. Maar het gaat bijlange nog niet zoals het hoort, al zijn de resultaten nu wel al erg lekker. Maar hij zakt soms nog in en is soms te droog...

Ik krijg trouwens nogal wat eieren van buren hier en hoe krijg je die beter op dan er cakes mee te bakken ;)
Meestal bak ik er 2 verschillende tegelijk : 1 gewone en 12 kleine caketjes met chocolade. Ik zal van beiden uitleggen hoe ik ze maak ...

gewone cake


mijn cakerecepten

Ingrediënten gewone cake :
- 3 tot 4 eieren.
- dezelfde aantal grammen goei boter
- dezelfde aantal grammen suiker
- dezelfde aantal grammen bloem
- een derde van een zakje bakpoeder
- eventueel vanillesuiker of een essence ( ik heb een paar van die miniflacons liggen die ik eens kocht in de aldi om cake een smaakje te geven. Ik ben ze aan het opgebruiken, maar als ze ze nog eens hebben, koop ik ze echt niet meer wegens niet geweldig... )
- een eetlepel of 2 melk

nodig :

- een siliconenvorm
- mixer met klopper
- een grote hoge kom
- een klein kommetje dat in de microgolfoven mag
- een keukenweegschaal
- een ' pottenlekker ' ( spatel voor de nederlanders onder de lezers ;) )
- een klein zeefje
- een eetlepel
- een oven natuurlijk
- een timer

hoe maak ik het ?

- de eieren en de boter leg ik al een tijdje op voorhand uit de ijskast om op kamertemperatuur te komen. En ik verwarm de oven voor.
- ik begin met het wegen van de eieren want ik neem van de andere 3 ingrediënten evenveel. Ik doe ze in een hoge kom en weeg vervolgens de boter af.
- Ik laat de boter op de laagste stand in de microgolfoven heel kort zachter worden/smelten .
- ondertussen voeg ik de juiste hoeveelheid suiker toe aan de eieren en met de mixer klop ik dat al door elkaar. Ook het bakpoeder en eventueel de vanille of essence en de melk gaat er dan bij.
- Vervolgens giet ik al mixend de gesmolten ( maar niet hete ! ) boter erbij.
- dan zeef ik er de juiste hoeveelheid bloem overheen en mix ze onder het mengsel.
- Ik mix het mengsel ( met de klopper van de mixer ) tot het mengsel veel lichter van kleur wordt
- Vervolgens giet ik het mengsel in de siliconenvorm.
- Ik strijk de deeg in de vorm niet plat of zo : gewoon uitgieten en afblijven is de boodschap!
- De oven staat ondertussen volgens mijn goedkoop blokkeroventhermometertje op iets tussen de 160 en 180 graden. Ik zet de vorm - samen met de chocoladecaketjes als ik die ook nog maak - op 3 kwart hoogte in de oven en dan mag het er een uurtje in blijven staan. Dit is de temperatuur en de tijd die met mijn oven schijnt te werken, maar dat kan bij een andere oven anders zijn ! Ik prik wel eens met een priem in het deeg om te kijken of er nog deeg blijft kleven aan de priem : zo ja ; dan mag hij er nog eventjes langer in...
- Als het klaar is, haal ik het uit de oven en laat ik hem nog effe in de vorm - een paar minuutjes. - Dan stort ik hem voorzichtig uit op de grillplaat van de oven zodat hij kan afkoelen .
- Meestal kan ik niet van warme cake blijven en snij ik er alvast een stukje af en maak er een lekker kopje thee bij. Ik moét er trouwens wel een stukje afsnijden want anders past hij niet in mijn cakebewaardoos ;)...

chocoladecaketjes



mijn cakerecepten

ingrediënten

- die zijn hetzelfde als die bij de vorige cake, alleen doe ik er hier nog een eetlepel of 2 cacaopoeder bij en wat stukjes harde pure chocolade. Voor dat laatste neem ik een stuk van een reep chocolade , doe dat in een plastieken zakje en klop dat vervolgens buiten met een hamer stuk. Dan krijg zo van die lekkere harde stukjes chocolade in je cake.
En anders doe ik er van die chocoladepastilles onder die je ook kan gebruiken om allerlei andere chocoladebereidingen te maken

mijn cakerecepten
Zo, zo doe ik het dus. Maar ik denk dat mijn recept zeker nog voor verbetering vatbaar is of er nog wel handige tips zijn die mijn cake nog beter kunnen maken.
Of misschien zijn er nog wat manieren om er een andere versie van te maken? Met een andere smaak , met iets extra's er onder of zo , of misschien hebben jullie manieren om het nog lekkerder te serveren ?
Laat de tips maar komen !!!!

mijn cakerecepten
Edito: 10 jaar later maak ik in coronatijden opnieuw cake volgens min of meer dit recept. Ik vervang de melk/water daarbij met citroensap van 1 citroen + zesten, gebruik zelfrijzende bloem ipv bakpoeder omdat dat laatste altijd uitverkocht is in coronatijden en laat het aroma achterwege . En ik bak hem in mijn metalen bakblik met daarin een eerst natgemaakt stuk boterpapier om het kleven te vermijden. En dan heb je heerlijke citroencake!

Meer recepten op deze pagina .... .

8 opmerkingen:

  1. Deze zien er in ieder geval al super lekker uit.
    Ik doe wel een geraspte kokos en een dopje rum door het beslag. Ergens heb ik een recept (stond ooit in de krant) van een cake met kruidnootjes en amandelspijs. Als je daar een plak van op hebt, zit je helemaal vol! Ik hoop dat ik het nog heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien er 'om te snoepen' zo lekker uit! Helaas kan ik je niet aan een goede tip helpen...ben niet echt een bakwonder! Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, ze zien er heerlijk uit!!! Als je cupcake recept op google gaat er ook een wereld voor je open! Groetjes, Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker!
    Mijn tip is: eieren, suiker en een mespuntje zout (moet er echt in!) 10 minuten mixen tot het heel licht en luchtig is. Daarna de bloem er doorheen scheppen.
    Ik heb een recept op mijn blog staan, dan kan je zien hoe ik het doe:

    http://karinaandehaak.blogspot.com/2009/11/aan-de-bak-cake.html

    Let op: mijn oven is een heteluchtoven, dus daar gebruik ik een lagere temperatuur. Voor jouw oven zou 160 graden warm genoeg moeten zijn.

    Veel succes met bakken en een fijn weekend!

    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wow, Ik wou dat mijn dingen der zo uitzagen;o
    How pretty!
    & thanx voor de tip.
    liefs,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk die beschrijving! Ben een enorme kluns in de keuken, maar misschien dat ik me hiermee nog eens aan het bakken waag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey "me", dankjewel voor je leuke reactie op mijn blog! En wat zien je cakejes er lekker uit zeg... ik ga ze binnenkort eens vergelijken met mijn eigen recepten.
    liefs
    Maaike

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com