vrijdag 16 juli 2010

10 tips voor het maken van geslaagde foto's van juwelen

Regelmatig krijg ik complimenten over de kwaliteit van de foto's van mijn juwelen. Ik ben de eerste om te zien dat ze echt niet allemaal even super zijn, maar ik wil niet onbescheiden zijn : slecht zijn ze ook niet. Ik zie echter vaak wel slechte foto's verschijnen en dat vind ik zonde omdat je zo het gefotografeerde voorwerp niet goed kan zien.
En verder krijg ik wel eens de vraag hoe ik dat doe, zo'n foto's maken.
Daarom hier mijn tips :


Als je een foto van je juweel wil maken, is het belangrijk dat je juweel er uit springt zodat het tot zijn recht komt. 

Met volgende tips gaat het maken van een geslaagde foto veel beter lukken : 

1. zet je foto in ' macrostand ' . Meestal wordt voor de macrostand als symbool een tulpje gebruikt. In deze stand kan je goed foto's maken van dichtbij. Je mag dan je zoom niet gebruiken en je moet er rekening mee houden dat er weinig scherpte/diepte in de foto is waardoor de achtergrond onscherp wordt en het object er meer uitspringt. Opgepast : de scherpte/diepte kan echter zo klein worden dat zelfs niet heel het juweel scherp staat !


2. Zorg voor een aangename niet opvallende achtergrond : wanneer je je juweel fotografeert op een drukke achtergrond ( bijvoorbeeld op een druk bedrukte lap stof of op een bos bloemen of zo ) verdwijnt het juweel in de drukte. Zoek iets eenvoudig - niet opvallend maar toch mooi - als achtergrond. Gebruik daarbij je fantasie en kijk eens goed rond in huis en tuin: je vindt zeker iets bruikbaars ( bijvoorbeeld : bloempotten, schelpen, houten broodplanken, stenen, mooie houten tafelbladen, zachte stukken stof, ... )


3. Zorg dat je achtergrond niet blinkt, gebruik geen blinkende keramieken vazen of kopjes bijvoorbeeld ...


4. Gebruik liefst geen flits : bij gebrek aan genoeg licht is het mooier om je foto met een statief te maken met een langere sluiterstijd dan met een flits : met een flits heb je grote kans dat het voorwerp overbelicht is en onderdelen van je juweel als witte lichtvlekken op je foto verschijnen. Dat verschijnsel kan je ook hebben als je flits weerspiegelt op blinkende voorwerpen/oppervlakten. Bovendien verscherpen flitsen de schaduwen en maken ze de kleuren hard.


5. maak veel foto's : in het digitale tijdperk verspil je geen fotorolletjes meer door veel foto's te maken en hoe meer je er maakt, hoe groter de kans dat er een goede tussenzit.


6.Zorg dat het object dat je fotografeert , bladvullend is : een foto met in de verte een kleine oorbel op, zegt niks. Desnoods kan je de foto bijknippen met een fotobewerkingsprogramma. 


7. Fotografeer liefst in daglicht en buiten. Maar vermijd wel volle zon : die geeft zware schaduwen en grote contrasten tussen licht en schaduw waardoor de kwaliteit en de duidelijkheid van je foto vermindert.


8. wees creatief en trek je foto eens vanuit een andere hoek.


9. Gebruik zoveel mogelijk een statief als je met de macrostand werkt : op die manier zullen je foto's scherper zijn. Sommige zaken zoals zilverkleur en wit fotograferen minder makkelijk en zijn moeilijk scherp te stellen - zeker met een autofocusscherpstelsysteem ( daarin bepaalt de camera zelf op wat het scherpstelt ). Je kan dit oplossen door een dun maar in kleur contrasterend voorwerp op het te fotograferen voorwerp te houden , vervolgens scherp te stellen, het contrasterend voorwerp weg te halen en dan pas de foto te maken.

Het gebruik van de zelfontspanner zal bij de macrostand - in combinatie met een statief - nog scherpere foto's geven.

10. als het je te doen is om je juweel zo goed mogelijk weer te geven, kies dan de foto uit waarop het juweel in al zijn aspecten het beste uitkomt. Dat is niet altijd de mooiste foto .


Veel succes ermee !


Ik hoop dat mijn tips een aantal onder jullie kunnen helpen om mooiere foto's te maken !


En heb je nog meer tips : plaats ze hier als reactie !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...