vrijdag 11 april 2025

Recept/recipe: pastaschotel met kerstomaatjes en feta/pasta oven dish with feta and cherry tomatoes

Recept/recipe: pastaschotel met kerstomaatjes en feta/pasta oven dish with feta and cherry tomatoes

Soms gaat er ineens een recept 'viraal'. Meestal mis ik dat want ik zit niet op tiktok en dat is voor virale recepten blijkbaar the place to be. Maar af en toe vang ik het via een ander kanaal toch op en dat was oa het geval met dit recept. 

Sometimes a recipe goes viral. Most of the times I miss that because I am not at tiktok and that seems to be the place where that happens. But sometimes I catch a glimpse of it at other places and that happened with this recipe. 

Recept/recipe: pastaschotel met kerstomaatjes en feta/pasta oven dish with feta and cherry tomatoes

Het is al van een paar jaar geleden hoor, ik denk zelfs nog van tijdens de coronaperiode. Dit is het oorspronkelijke recept. En ik las er ergens over in een tijdschrift of krant - vooral dat  de feta overal uitverkocht was omdat iedereen het wilde proberen. Omdat ik vond dat het wel lekker klonk, maakte ik het zelf ook eens.

The hype happend a few years ago, I think it was in covid times. This is the original recipe. I read about it in a magazine or a news paper, they wrote about the fact that feta cheese was not available anymore in shops because of the popularity of this recipe. Because it seems very yummie to me I decided to try it myself.

In de online wereld waren de meningen verdeeld. Er waren best wel veel mensen die er niks aan vonden. Maar ik bleek het superlekker te vinden en maakte het sindsdien, met wat aanpassingen, al vaak. Ik heb altijd feta in huis en vaak ook restjes kerstomaatjes die ik als ze wat plat beginnen te worden op deze manier toch nog op gebruik. 

At the online world the opinions were divided: a lot of people didn't like the recipe. But I did and since then I make it regularly. I have always some feta in my fridge and it is a good way to use up some left over overtime cherry tomatoes.

Maar ik deed wat aanpassingen aan het oorspronkelijke recept: ik ben niet zo gek op basilicum. Ik lust dat absoluut wel, maar ik vind het niet echt een meerwaarde en ik gebruik in dit recept liever andere kruiden. Ik doe ook geen pepertjes in de ovenschotel maar een snuifje pilipili en ik heb graag wat extra groenten en dus kieper ik er vaak nog champignons, courgette of paprika bij. En om het caloriegehalte wat te beperken doe ik er ook een pak minder olie in. 

But I adjusted the recipe a bit to may taste: I am not that fond of basilic. I eat it, but I don't think it improves it a lot so I prefer to use other herbs instead. I also don't use hot peppers but a bit of pilipili powder, and I prefer a lot of vegetables in my food so I always add some mushrooms, zucchini or paprika's. To lower the amount of calories I don't use as much oil as in the recipe.

Dit is mijn versie van de gebakken feta met kerstomaatjes/this is my version of the recipe

Recept/recipe: pastaschotel met kerstomaatjes en feta/pasta oven dish with feta and cherry tomatoes

ingrediënten/ingredients

Ik vind hoeveelheden opgeven lastig want ik doe maar wat. En ik kook meestal alleen voor mij. Van dit gerecht eet ik wel meer dan 1 keer, maar als je het voor meerdere personen maakt pas je het best wat aan. En deze keer deed ik er ook paprika bij. Maar het is dus ook erg lekker met champignons, of courgette, of aubergine. En ik denk dat wat spinazieblaadjes er door roeren op het einde ook lekker kan zijn. Of een portie zwarte olijven!

I find it difficult to tell you the amount of ingredients you have to use. Because I just improvise a bit while making it. I mostly cook only for myself but I eat a few days of this dish. If you want to make it for more people, just adjust the amounts a bit to what you think is best. This time I added some chopped paprika's , but it is also very good with mushrooms or zucchini's or eggplants. I even think it is also tasteful to add a bit of fresh spinach at the end, or some black olives.


- een pakje feta (ik vind die van Dodoni - #nosponsor - het lekkerst)/150 grams feta
- een flinke hoeveelheid kerstomaatjes. Minstens anderhalf tot 2 bakjes/ a lot of cherry tomatoes, 350 to 500 grams
- pasta: 80 - 100 gr per portie/ pasta: 80 - 100 grams for each portion
- 2 tot 3 teentjes look/2-3 cloves of garlic
- olijfolie/olive oil
- Iets pikants. Ik gebruik wat pilipili maar je kan ook verse pepertjes gebruiken/hot spices. I use a bit of pilipili but you can also use fresh hot peppers
- Kruiden: ik gebruikte hier oregano, maar je kan ook basilicum, rozemarijn of tijm gebruiken, al dan niet vers/ Herbs: I used some dry oregano, but you can also use thyme, rosemary of basilic, even fresh if you prefer that
- pezo/peper and salt

Recept/recipe: pastaschotel met kerstomaatjes en feta/pasta oven dish with feta and cherry tomatoes

Recept/recipe:

- Verwarm de oven voor./Preheat the oven.

- Leg de blok feta in een ovenschotel./ Put the piece of feta in a casserole.

- Gebruik je groenten? Snij ze in stukjes en strooi ze rond en op de feta./Do you use extra vegetables? Wash and cut them in pieces and add them in the casserole.

- Strooi er ook de kerstomaatjes rond en op./ Also add the tomatoes. You don't have to cut them.

- Schil de look en pers hem uit over het groentemengsel/Peel the garlic and squeeze the cloves over the vegetables. 

- Strooi er ook nog wat kruiden over en steek de schotel in de oven. Laat de ovenschotel een half uur tot 3 kwartier ( mijn gasoven lijkt altijd wat meer tijd nodig te hebben dan standaard in recepten staat, is dus afhankelijk van je oven./Add the herbs you like and put the casserole in the oven. Half an hour to 3 quarters of an hour later you take it back out. My oven always needs a lot more time than given in recipes, but you probably know your oven best and know how much longer it needs. 

- Kook ondertussen de pasta gaar in zout water./Cook the pasta.

- Als de ovenschotel en de pasta gaar zijn, dat giet je de pasta bij de ovenschotel en roer je de boel door mekaar. Je zal merken dat de feta lopend wordt als je roert en je een lekkere tomaten/kaassaus krijgt door te roeren. Zeer zeer lekker vind ik dat!/ When casserole and pasta is ready, pour the pasta in the casserole and stir. You will notice the feta is melted and turns everything in a gorgeous tomato/cheese  sauce. And I guarantee: that's very very yummie!

Recept/recipe: pastaschotel met kerstomaatjes en feta/pasta oven dish with feta and cherry tomatoes

Smakelijk! 
Enjoy your meal!

Meer recepten op deze pagina.
More recipes (mostly in dutch but you can use some translation app) at this page

1 opmerking:

  1. This does look and sounds awesome. Although I am not fond of warm tomato, this may be the exception
    Visiting via Weekend Traffic Jam Reboot
    My entries this week 51+52
    Hope to see you also share with https://esmesalon.com/tag/seniorsalonpitstop/

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com