maandag 17 maart 2025

Parijs: Bouillon Julien

Parijs: Bouillon Julien

Parijs heeft de naam duur te zijn om te gaan eten en drinken. Maar ik vind de horeca in Antwerpen en bij uitbreiding België eigenlijk veel duurder. Het idee van dure horeca berust volgens mij deels op een vooroordeel, en is vermoedelijk deels gebaseerd op het verleden. En dan is het natuurlijk ook nog afhankelijk van wat je juist wil nuttigen in Parijs.

Parijs: Bouillon Julien

Zo ben ik niet echt thuis in de prijzen van alcohol in Parijse restaurants en brasseries omdat ik zelden alcohol drink en al helemaal niet buitenshuis. Ik proef wel eens graag van een lekker drankje, maar je kan moeilijk een halfje bestellen vind ik. Dus drink ik enkel thuis wel eens een paar slokjes mee als ik bezoek heb of schenk ik thuis wel eens een vingerhoedje lekkers in als ik eens zin heb in een aperitiefje. Halfjes bestellen deed ik overigens vroeger wél in mijn toenmalig Antwerps stamcafé want daar kenden ze me goed en dan is dat wat minder gênant.

Parijs: Bouillon Julien

Ik drink wél graag eens een cola zero of een latte en die zijn inderdaad niet goedkoop in Parijs. Maar je krijgt in het geval van cola een zeer groot exemplaar in een glazen flesje. Dat formaat van flesjes heb in in België nog nooit gezien, ik denk dat die hier niet verkrijgbaar zijn.

Parijs: Bouillon JulienParijs: Bouillon Julien

Bij mijn eten geef ik de voorkeur aan water en dat is in vergelijking met in België in Parijs spotgoedkoop: dat krijg je namelijk gratis. En daar spaar je dus een flink bedrag mee uit als je op restaurant gaat.

        Parijs: Bouillon Julien

Eten vind ik in Parijse restaurants vaak goedkoper dan bij ons. Ik heb in Parijs ook al in tourist traps gegeten met slecht eten voor te veel geld, maar je vindt er toch makkelijker goede restaurants dan in Antwerpen is mijn ervaring. Ik zoek wel vaak op voorhand op waar ik ga eten, en lees vooraf ook de reviews. Dat zijn uiteraard maar individuele meningen maar allemaal samen heb je toch wel een idee over wat je te wachten staat. 

Parijs: Bouillon Julien

Doorheen mijn reisjes naar Parijs zag ik er verschillende trends komen en gaan (en die verschenen wat later dan ook bij ons) . Toen ik pas naar Parijs begon te gaan, rezen er overal uit het niets Japanse sushirestaurants op waar je sushiboten en aanverwanten kon bestellen. Maar die zijn duidelijk op hun retour en worden meer en meer vervangen door Vietnamese en Koreaanse restaurants. 

Parijs: Bouillon Julien

En de voorbije jaren is er een heropkomst van de goedkope bouillons, die hun oorsprong kennen in Parijs zelf.

Parijs: Bouillon Julien

Bouillons ontstonden eind 19de eeuw rond Les Halles. De allereerste dateert van 1854 en de bedoeling was om arbeiders goedkope maar goede maaltijden aan te bieden, vaak als soep. Vandaar de naam. Op hun hoogtepunt waren er doorheen Parijs een 250-tal, vaak gelegen in prachtige interieurs in art nouveaustijl. Maar stilletjesaan verdwenen deze bouillons weer uit het straatbeeld, tot er nog eentje overbleef: Bouillon Chartrier (ik ben er nog nooit geweest, maar dat komt wel eens een keertje). 

Parijs: Bouillon Julien

De bouillons zijn echter aan een stevige revival bezig en zijn momenteel 1 van de hotspots om te gaan eten. Een aantal oorspronkelijke bouillonrestaurants leefden al vele jaren verder als brasserie, maar hebben sinds een paar jaar de klok teruggedraaid en zijn weer terug omgevormd tot een bouillon. En er verschenen er ook een paar nieuwe. 

Parijs: Bouillon Julien

Typisch voor een bouillon zijn de eenvoudige traditioneel Franse gerechten en de goedkope prijzen. 

Parijs: Bouillon Julien

Enkele jaren geleden bezocht ik al eens een keertje Bouillon Pigalle. Ik moest er eventjes aanschuiven en kreeg er toen een plekje op het terras, met zicht op de zeer drukke Boulevard de Clichy. Maar ik kreeg er een zeer lekker en goedkope menu voorgeschoteld waarvan ik me vooral nog de heerlijke frambozentaart na herinner. 

Parijs: Bouillon Julien

Bij 1 van mijn tripjes naar Parijs vorig jaar passeerde ik een zeer mooie Bouillon: Bouillon Julien. Er stond een lange rij en ik had al gegeten, dus ik was niet van plan om er binnen te springen. Maar de mooie buitenkant had mijn aandacht getrokken en ik nam me voor daar toch ooit eens te gaan eten. 

Parijs: Bouillon Julien

En zo geschiedde. Op 19 december laatstleden stapte ik de mooie mozaïekpauw voor de deur over en kwam ik in het prachtige decor van Bouillon Julien terecht.

Parijs: Bouillon Julien

Het was naar Franse normen nog erg vroeg voor het avondeten, nog geen 6 uur zelfs. Ik hoopte door zo vroeg te zijn toch een plekje te kunnen bemachtigen zonder te hoeven aanschuiven en dat lukte zowaar. Ik kreeg een plekje toegewezen ergens aan de zijkant van het restaurant waar ik een goed overzicht had over het hele interieur.

Parijs: Bouillon Julien

En dat was werkelijk beeldig om te zien. Dit restaurant bestaat al sinds 1906 en is helemaal opgetrokken in art nouveaustijl. Ik geloof - ik vind er tegenstrijdige info over en kan het niet met zekerheid zeggen - dat het ooit als bouillon startte, maar deze zaak was ondertussen al vele decennia een brasserie. In 2018 werd het restaurant gerestaureerd en terug in de oorspronkelijke kleuren getooid en sindsdien is het weer een bouillon.

Parijs: Bouillon Julien

Ik keek mijn ogen uit: overal waar ik mijn blik op richtte werd ik verwend met oogstrelend mooie dingen. Indrukwekkend stucwerk, fantastische glasramen (dat plafond alleen al!), fresco's met mooie dames en kleurrijke pauwen, zeer mooi houten restaurantmeubilair, sfeervolle verlichting, krullend stucwerk overal waar ik keek, een vloer vol patroontjes, ... . Echt een genot om allemaal eens goed te bekijken.

Parijs: Bouillon Julien

Toen ik plaats nam was de zaak bijna leeg, maar dat duurde niet lang. Binnen de kortste keren zat het er stampvol en toen ik weer doorging stond er een lange rij aan te schuiven.

Parijs: Bouillon Julien

Ik at er een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en bestelde er een cola en een koffie bij en bestelde ook nog extra sla om wat groenten binnen te krijgen en een portie frieten. Alles samen was ik 30 euro kwijt. Niet duur voor zoveel, maar eerlijk is eerlijk: het was absoluut eetbaar, maar echt fantastisch was het niet. 
Ik heb in Parijs al veel lekkerder gegeten maar nog nooit in zo'n mooi restaurant en dat in combinatie met de lage prijs maakte dat ik er een heerlijke avond had. 

Parijs: Bouillon Julien
Parijs: Bouillon Julien

Wil je er ook eens naartoe? Dan moet je hier zijn en dit is de website van het restaurant. Hou er rekening mee dat je misschien moet aanschuiven en verwacht niet te veel van de keuken. Maar geniet met volle teugen van het prachtige interieur en de toffe sfeer. Dan ga je een heerlijke avond hebben!

Parijs: Bouillon Julien

Meer Parijs op deze pagina of via deze tag.
Meer restaurants via deze tag ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com