Op een mooie herfstdag besloot ik om samen met mijn mama eens poolshoogte te gaan nemen in de vernieuwde tuin van het Rubenshuis.
Het Rubenshuis dekt de lading helemaal: het is het huis waar Rubens ooit woonde en zijn atelier had en het is in gebruik als museum. Ik kwam er al eerder maar momenteel is het gesloten wegens restauratiewerken.
Maar de tuin kreeg al een opknapbeurt en die is wél al toegankelijk.
Het eerste wat me opviel tijdens mijn bezoek aan de tuin is dat de lelijke glazen doos die op de Wapper voor het Rubenshuis stond (en waar je toegangsticketjes moest kopen) verdwenen is. Daar ben ik niet rouwig om, de glazen kubus beperkte de openheid van het plein namelijk wel wat.
De ingang van de tuin en wellicht ook binnenkort het museum zelf is nu verschoven van de Wapper naar Hopland achter de hoek. En dat lijkt me een goede ingreep te zijn.
De tuin zelf moest duidelijk nog wat groeien. Er stond wel veel groen, en ook veel bloemen, maar je ziet toch erg goed dat het een grotendeels pas aangelegde tuin is.
Er staat 1 zeer mooie grote boom, en in mijn herinnering leken dat er vroeger meer te zijn. Dat werd bevestigd toen ik bij navraag van het gebruik van een raar voorwerp in de museumwinkel te horen kreeg dat ik een mini-bijenhotel in handen had dat gemaakt was van het hout van een gekapte boom uit de tuin. Zonde wel ... . We kunnen elke grote boom namelijk zeer goed gebruiken en ze worden hoe langer hoe schaarser in Antwerpen.
Ook al is de tuin bijlange nog niet in zijn volle glorie ontloken, toch vond ik hem wel mooi. We liepen op de paadjes en bestudeerden de vele aangeplante bloemen en planten . Soundtrack bij een bezoek aan een tuin met mij is steevast: 'dat is .... en ik heb dat ook mijn mijn tuin/de tuin bij mijn ex/in onze tuin vroeger als kind ... gehad! Kirkirkir! (En soms vindt mijn mama dat heel vervelend :) .)
Af en toe nestelden we ons op een bankje maar het had ook een mooie groene meer moderne versie van de typische Parijse parkstoel kunnen zijn want die stonden er ook hier en daar.
In het midden zorgde een klaterend fonteintje voor wat extra soundtrack bij het geroezemoes van de bezoekers en het getjilp van de vogels. In de boom zaten een paar al flink opgeschoten duivenjong hysterisch te krijsen voor meer eten.
Hier en daar staan ook wat beelden verstard mooi te wezen.
De woning zelf is momenteel niet te betreden, maar je kan wel nog via een buitentrap omhoog tot op een open gaanderij. Op het binnenplaatsje er onder stonden wat citrusplanten in bakken en daar hingen de meest petieterige mandarijntjes aan die ik ooit zag. Het exemplaar op de foto was nog 1 van de groteren.
Niet iedereen is enthousiast over de huidige Rubenstuin las ik enkele dagen later. Blijkbaar zijn veel bezoekers teleurgesteld en zorgt dat voor veel negatieve reviews en dat leidde zelfs tot een persbericht van de partij Groen met de vraag dit anders aan te pakken. Ik kan me inderdaad voorstellen dat als je Antwerpen bezoekt en het Rubenshuis op je tedoen-lijstje had staan, je flink teleurgesteld bent als je alleen de tuin te zien hebt gekregen. Het is dan wel een mooie tuin, maar hij is niet erg groot.
Een toegangsticket zonder reductie voor de tuin kost 12 euro en dat vind ik inderdaad veel geld voor wat je er voor krijgt. Daar zou ik ook niet blij mee zijn.
Maar ik en mijn mama hebben een museumpas en dan betaal je niks. Daarom ben ik zelf wél tevreden met ons bezoekje. Het geeft aan mensen - zoals mijn moeder - die in de buurt wonen een extra plek waar ze kunnen gaan genieten van wat natuur. Ik kan me voorstellen dat het een heerlijk plekje is om met een boek in 1 van de stoelen wat te komen relaxen. Maar dan wél met de museumpas want 12 euro is toch echt wel te duur... .
Ik vind die ineengedrongen snoet in de rechterhoek beneden zo grappig ! |
Wil je er ook eens naartoe? Besef dan dat je voorlopig alleen de tuin kan bezoeken en niet het Rubenshuis zelf. Meer informatie op deze website.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com