woensdag 6 maart 2024

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Zelfs als je niks met kunst hebt, heb je zeker al foto's van werken van Yayoi Kusama gezien. Haar kunst is bijzonder populair en vaak te zien op mooie plaatjes op instagram en elders op het wereldwijde web.

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Haar meest gekende concept is erg eenvoudig maar bijzonder oogstrelend: ze zet overal stippen op. Niet zo moeilijk natuurlijk, dat kan het kleinste kind. Ge moet er alleen wél opkomen en het dan ook nog doen. 

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Haar stippen zijn niet zomaar een gimmick, maar het resultaat van haar persoonlijkheid in combinatie met een psychische problematiek. Omwille van dat laatste woont ze al zeer lang in een psychiatrisch centrum. En haar kunst is voor haar noodzakelijk om te kunnen overleven met haar psychische aandoeningen.

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Yayoi Kusama is al 94 jaar oud maar nog steeds actief. Afgelopen zomer stond er een reusachtige kopie van haar stippen te zetten op de gevel van Louis Vuitton in Parijs, net over het bekende grootwarenhuis La Samaritaine. En dat wilde ik natuurlijk zien. Dus ik daarheen. 

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Ze stond daar bijzonder imposant te zijn - een dikke 6 verdiepingen hoog - met haar herkenbare knalrood bobkapsel en ernstige blik. Mét handtas in de hand, het ging tenslotte over een evenement van Louis Vuitton. Uittorend boven de winkelende medemensen en de toeristen die eens een kijkje kwamen nemen deed ze wat ze altijd doet: stippen. Ik voelde me ineens erg minuscuul zo nietig naast haar staande.

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Het was niet de eerste keer dat ze op deze manier gevels versierde in de lichtstad. Een tijdje eerder deed ze dat ook al eens op de Champs Elysees. Ook daar hing ze - leunend over een appartementsgebouw - stippen te tekenen. Maar dat heb ik zelf niet gezien. 

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Je bent natuurlijk niet uren zoet met het bekijken van dit beeld. Maar het was oogstrelend genoeg om er eventjes een omweg voor te maken en er wat foto's van te schieten. Ik ben niet 100% zeker want ik vind er niet veel informatie over, maar volgens mij is het beeld alweer uit het straatbeeld verdwenen. Ik ben benieuwd wat ze ermee gedaan hebben. Is het ergens opgeborgen? Of heeft het elders op onze wereldbol een nieuwe plek gekregen om stippen te zetten?

Parijs: torenhoge Yayoi Kusama

Ik ging kijken naar de enorme Yayoi Kusama op 13 juli 2023.
Meer blogartikelen over Parijs op deze pagina ... .

2 opmerkingen:

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com