donderdag 30 april 2020

Coronadagen: over mondmaskers en lintjes maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....

In de plaats van ronddwalend in het ongetwijfeld heerlijke Lissabon, ben ik druk bezig met het maken van mondmaskers. Dat had ik me toch echt niet kunnen indenken toen we enkele maanden geleden ons reisje naar Lissabon vastlegden. 


coronadagen: over mondmaskers, lintjes en hoe ze te maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....

OVER MASKERS MAKEN

Mijn lief maant me al sinds het begin van de quarantine aan om mondmaskers te maken, maar ik had altijd de boot afgehouden.
Maar nu blijkt dat we dat toch echt gaan moeten gebruiken in de komende maanden, ben ik er vorig weekend toch ingevlogen. 


coronadagen: over mondmaskers, lintjes en hoe ze te maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....

Marc Van Ranst raadde op zijn facebookpagina dit patroon aan, dus ging ik daar mee aan de slag.  
Ik besloot er ineens te maken voor een paar mensen in mijn omgeving en dus zette ik een soort van mondmaskerfabriekje op. Ik zocht wat geschikte stofjes uit - zowel echte lapjes als oude kledingstukken die daar voor kunnen dienen, waste ze allemaal op 95 graden, tekende het patroon uit, knipte al de lapjes en toog aan de slag met mijn naaimachine en -eveneens belangrijk bij het naaien - strijkijzer.
Na een weekend bandwerk had ik 5 mondmaskers af, lag er een stapel nog te assembleren lapjes  en was ik een hoop ervaring rijker:
  • Mijn kopspelden blijken lichtjes te smelten als ik er over ga met mijn strijkijzer in stoomstand.
  • Al mijn mondmaskers zijn scheef, hoe hard ik ook mijn best doe. (Tijd om mijn boventransportvoet te installeren denk ik.).

coronadagen: over mondmaskers, lintjes en hoe ze te maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....

  • Geen denken aan dat ik die maskers zoals aangeraden wordt in de instructies maak met masker op en handschoenen aan! De ontvangers van mijn maskers zullen ze voor gebruik eerst goed moeten wassen, dan zijn ze ook gebruiksklaar. (Iemand die die voorzorgen wel neemt bij het maken?) 
  • Ik ga ze moeten opsturen met de post. Ik zou ze ook kunnen brengen met de fiets.Maar de quarantaine confronteert me daarbij met een onverwacht probleem: mijn achterband staat behoorlijk plat, ik heb altijd miserie om die opgepompt te krijgen en ik kan niet naar de vlomaker want die is niet open. De post it will be! 
  • 1 van de stoffen die ik gebruik blijkt na 1 keer gewoon wassen en 1 keer wassen op 95 graden nog altijd keihard af te gaan. Ik gebruikte de stof al in 2 van de maskers die klaar zijn en ik had ze ook voorzien voor de binnenkant. En nu ben ik ongerust dat je van het dragen van deze maskers een blauw gezicht krijgt. De gouden tip om dit te stoppen is van harte welkom!  
coronadagen: over mondmaskers, lintjes en hoe ze te maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....
  • Bij gebrek aan voldoende biaisband maakte ik mijn lintjes zelf. Vaststelling: Ik haat lintjes maken! Dat kost keiveel tijd, is een ongelooflijk gepruts en ik word daar ambetant van. En nog 80 lintjes te gaan  ... .

OVER LINTJES MAKEN

  • Ik deed het zo: 
    • knip een strook stof (ik maakte strookjes van 2 cm), vouw ze dubbel en strijk ze.
    • Open het strookje terug en vouw nu elke kant tot aan het midden en strijk het. 

    • Vouw nu terug dubbel (je hebt dan een strook van 0,5 cm) , strijk en stik vast met een stiksteek. 
  • Maar: en nu volgt een gouden tip van Hayriye (ik ben ze hier eeuwig dankbaar voor!): er is een veeeeel makkelijkere manier om lintjes te maken. Je kan namelijk stroken scheuren van t-shirts(-stof). Dan heb je linten die niet rafelen en heb je er dus niet meer werk aan dan de stroken te scheuren. En toen bedacht ik me dat ik nog een aantal bollen Zpagetti heb liggen en dat is garen van t-shirtstof! En zo komt het nu toch goed van pas dat ik soms meer materiaal koop dan ik tijd heb om het te verwerken... . 
  • Heb je geen t-shirts of-stof of zpagetti en wil je toch echt zelf lintjes maken, dan kan je mijn bovenstaande werkwijze gebruiken of het proberen zoals in dit filmpje:

NOG WAT DINGETJES

  • Met behulp van mijn bovenbuurvrouw geraakte ik eindelijk aan bloem en ben ik aan het bakken geslagen. Om de 1 of andere reden blijken mensen dat te willen doen in deze rare tijd en ik ben daarop geen uitzondering. Ik maakte citroencake op basis van het recept dat ik ooit eens uitwerkte op mijn blog en hij was zeer lekker en bijzonder goed gelukt!  

coronadagen: over mondmaskers, lintjes en hoe ze te maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....

  • Mijn blog passeerde afgelopen week de 2 miljoen paginahits! Volgens blogger toch. Geen idee of die altijd juist telt. Maar ik ben er toch fier op!
  • Ik plantte een 30-tal dahlia's en ben zeer benieuwd naar het resultaat binnen enkele maanden! 
  • De meiklokjes staan in bloei!
coronadagen: over mondmaskers, lintjes en hoe ze te maken, quarantaineactiviteiten en nog wat toffe tips....



KIJK- EN LEESTIPS


  • Ik maak graag foto's van mijn bloementuiltjes. En ik vind het resultaat daarvan best mooi. Maar deze vrouw verheft dat toch nog naar een ander niveau... 

  • Deze kunstenaar kwam met een idee voor street art in je eigen kot en dat kreeg navolging. In zijn stories kan je zien hoe andere mensen er mee aan de slag gaan. Misschien een ideetje voor in je eigen huis? 


  • Ik schreef eerder een verslag over de tentoonstelling 'blend-iD'. Hier lees je een bijzonder interessant artikel over hoe Uwera Kathy haar adoptie door een wit gezin ervaart(de).  
  • Tijdens de vorige afleveringen van mijn "coronadagen" kondigde ik de talkshow 'en weimar lachen' met ene bijdrage van mij aan. Helaas is de talkshowhost geveld door ziekte en is dit initiatief voor onbepaalde tijd uitgesteld.Ik hoop dat hij snel weer de oude is! 
  • Deze Antwerpenaar ging aan de slag met camera vanuit zijn zolderraam en dit is het resultaat. Heel herkenbaar trouwens, want ik zie dezelfde dingen vanuit mijn raam. En dat is volle pot genieten! 



Zo! Dat was het voorlopig. Ik heb een dagje verlof vandaag en ga verder stikken aan de mondmaskers. En waar ben jij mee bezig tijdens deze coronadagen?

PS: Ik ga geen mondmaskers maken op vraag en dat vragen heeft dus geen zin. Probeer het zelf - het kan ook met de hand - of zoek iemand die daar wel tijd voor heeft ;) . Ik heb mijn handen al vol met de maskers die ik nu maak. 

6 opmerkingen:

  1. Heb net mijn eerste mondmasker gemaakt, met hetzelfde sjabloon. Duurde drie kwartier bij mij, maar ik had gelukkig nog wat lintjes. Maandag wordt het inkopen doen bij de stoffen winkel. Lintjes halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook een citroencake gebakken : ) Maar die van mij was met een mix van Koopmans moet ik bekennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik haat bandwerk, dus de mondmaskerhype is hier nog niet gepasseerd. Al moet er binnenkort xel eentje naar school ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan ook plezantere dingen verzinnen die ik zou kunnen maken, maar dit is momenteel helaas effe nodig hé.

      Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com